Deschiderea oficiala a cresei de la noi din sat

Am primit prin posta o invitatie pe numele fiicei mele ( nu a implinit inca 2 ani) din partea primariei locale, prin care eram invitati la deschiderea oficiala a cresei din sat.  Invitatia era de fapt pentru noi, insa mi s-a parut ingenious si dragut felul in care i-a fost ei adresata, pana la urma ea va fi beneficiara directa. 😊

A ramas sotul meu cu copiii acasa si eu am mers insotita de o prietena, pentru a ma putea ajuta sa inteleg cate ceva. 😊Intalnirea a avut loc in gradinita lui Calin. Cresa este de fapt o anexa noua de cladire la gradinita lui Calin. Din punct de vedere administrative cresa va intra tot in responsabilitatea primariei si cred ca vor avea acelasi director. Cadrele didactice de la gradinita s-au implicat in organizarea de la cresa si am inteles ca va exista o colaborare constanta. Ceea ce ma bucura mult pentru ca la gradinita tot personalul a fost minunat cu noi.
Noi, parintii si bunicii, cei invitati, am stat pe scaunele timp in care Doamna Primar si Doamna Inspector ne-au povestit despre cum o sa fie la cresa:
  •         Cresa vine in intampinarea nevoilor celor din comunitate care au copii mici, sub 2 ani si jumatate si care nu au bunici.
  •         Sunt primiti copii incepand cu varsta de 1 an.
  •         Programul cresei va fi de la 7 dimineata la orele 17 dupa amiaza.
  •         Copilul poate fi adus oricand in acest interval orar si lasat oricat, trebuie doar sa fie facut un plan in sensul acesta.
  •         Copilul poate frecventa cresa zilnic sau doar 1 data pe saptamana sau de 2 ori, in functie de nevoile familie, doar sa fie facut un plan in sensul acesta.
  •         Vor fi inscrisi 25 de copii insa maxim au voie in sala un numar de 15 copii.
  •         Spatiul dedicat acestor 15 copii este foarte mare: au dormitor, sala de clasa cu etaj, sala de gimnastica, 2 bai, vestiar. Nu era deloc mobilier inca insa am putut sa vizitam fiecare sala in parte.
  •         Acomodarea copiilor  se face in ritmul fiecaruia, ne este permisa prezenta in sala atata timp cat copilul va avea nevoie.
  •         Vor avea mic dejun si gustare incluse insa pentru pranz se va plati separat si este optional.

In ceea ce priveste tarifele, nu suntem foarte lamuriti. Exista o grila cu tarifele standard si o grila separate cu discounturile primite:   570 eur program intreg si 380 eur program partial. Poti primi discount de pana la 75% in fucntie de numarul de copii in familie si in functie de veniturile familiei. La noi fiind o situatie deosebita, sotul meu lucreaza, incaseaza salariu insa nu prin statul austriac, el este inca angajat al unei companii internationala, insa la filiala din Romania, el oficial nu genereaza venituri in Austria insa practic si concret da, el contrinuie la veniturile familiei. Vom merge sa intrebam la primarie si vom vedea care este discountul de care vom beneficia.
Discountul, oricum, nu il vom regasi in factura de la cresa. Noi vom plati tariful standard, insa vom face cerere de recuperare a banilor catre stat. Functioneaza mult aici sistemul acesta de decontare. De ex: la fiecare final de an poti deconta o parte din banii de benzina pe care o consumi mergand catre si de la serviciu. Poti deconta cheltuielile cu rechizitele scolare. Nu am foarte multe detalii, insa ma voi interesa exact si revin cu un articol pe tema asta.
Una peste alta, Emma va merge la cresa la inceputul lui Martie. Planul nostru este ca si ea sa ramana ca si fratele ei pana la ora 12.30 – 13. Nu din prima, ci treptat. Suntem entuziasmati cu totii si speram sa merga totul la fel de lin ca la Calin.
Intalnirea a fost destul de protocolara si am vorbit in engleza doar cu educatoarele lui Calin. Insa am cunoscut multi oameni, inclusiv😊

pe Doamna Primar, care, evident, stia cine sunt pentru ca…aici suntem mici vedete. Sa vedem pana cand.

Vreau sa va mai spun ca ieri am fost intr-un mall, am cautat un cadou. La un moment dat il auzim pe Calin vorbind cu un domn, un bunic si cu al lui nepot. Dialogul a avut loc in limba germana. Calin a raspuns, nu doar cu da, nu sau multumesc. A raspuns cu propozitii fomate din cuvinte. A si intrebat ceva….noi ne uitam unul la celalalt, mandri tare de cat de repede a invatat, intrigati pentru ca nu am mai vazut un austriac sa fie asa prietenos cu un copil si amuzati pentru ca noi nu intelegeam nimic. 😊) va imaginati ce ne asteapta in cateva luni, dupe ce si Emma incepe sa vorbeasca si ei doi vor vorbi si vor complota si vor rade de noi si noi…nu vom intelege nimic! 😊)
Fiti buni unii cu ceilalti!
22 ianuarie 2020