Prima saptamana la cresa in Austria

Prima saptamana la cresa in Austria
Joi m-a sunat viitoarea educatoare a Emmei. S-a prezentat, la rugamintea mea a vorbit in engleza (absolut perfect), si-a exprimat entuziasmul pentru acest nou inceput atat pentru fiica mea cat si pentru ea, dupa cum stiti cresa este nou construita. Si am stabilit sa ne vedem Luni dimineata la ora 8.
Ne-am petrecut weekendul calcand rochite si sortand haine si incaltari. 😊
Luni dimineata , pe 2 martie am intrat toti 4 entuziasmati si incarcati cu martisoare confectionate chiar de noi. Lisa, educatoarea Emmei este o fata de aproximativ 25 de ani, frumoasa si calda si care zambeste mult si rabdatoare. A fost o chimie perfecta din prima. Este pentru prima oara cand este titulara la o cresa, dar are experienta in lucrul cu copiii de pana in 2 ani si jumatate. In prima jumatate de ora a stat si Calin cu ea in clasa si au descoperit impreuna toate jucariile si materialele si spatiile de joaca. Apoi Calin a plecat cu tatal lui la gradi ( care este de fapt aceeasi cladire doar o intrare separata). Eu am ramas cu Lisa povestind si urmarind-o pe Emma prin toata cresa, pe unde isi dorea ea sa mearga noi doua dupa ea. 
Cresa are un hol initial din care se intra in vestiar sau in baia vizitatorilor. Din vestiar se intra in baia copiilor sau in sala de clasa. Sala de clasa are cam 50m2 jos, plus un spatiu cam de 20 m2 la etaj. Atasata acestei clase este o camera mai mica unde copii pot dormi si separat mai este sala de gimnastica. Si cam aceasta este cresa dpdv al spatiului. Dpdv al dotarilor…vorbesc imaginile de la sine, totul este de calitate, totul este nou si frumos , multe materiale, jucarii…de vis pentru Emma.
Lisa ne-a spus ca isi doreste sa facem o acomodare treptata, sa luam fiecare etapa pas cu pas, ne-a cerut sa aducem poze de acasa cu Emma si cu noi, familia ei astfel incat sa ii facem mediul de la cresa unul cat mai familiar ei. Mi-a cerut informatii despre Emma, ce ii place sa faca, ce nu ii place, ce reguli si obiceiuri avem acasa, care este rutina ei zilnica, in ce limba ne dorim noi sa vorbeasca Lisa cu Emma, engleza sau germana. Ne-a cerut sa ii spunem cateva cuvinte in limba romana pe care Emma le foloseste mai des, sa fie sigura ca o intelege cand isi exprima o nevoie.
Emma a fost foarte deschisa cu Lisa, ea era oricum plangea des sa stea la joaca in sala de clasa a lui Calin. A inteles repede ca in spatiul de la cresa Lisa este cea care decide si cea care o ajuta la nevoie.
Pana acum nu am lasat-o singura acolo, credem ca are nevoie de mai mult timp sa se simta in siguranta si confortabil alaturi de Lisa, dar am stat in vestiar, eu sau sotul meu. A rezistat intr-o singura zi dupa ora 10, si asta doar pentru ca au mers in gradinita unde galagia si veselia copiilor au distras-o si au facut-o sa reziste mai mult. In rest, in fiecare zi a plecat cu tatal ei de la cresa la ora 10 si a adormit imediat in masina. Deja acasa o striga pe Lisa in timpul zilei si cand ii spunem dimineata sa ne pregatim sa mergem la Lisa imediat alearga la usa sa se incalte. 😊
In prima zi a venit primarita si am facut poze impreuna si mi-a cerut acordul sa publice pozele in ziarul local. In urmatoarea zi a venit si doamna inspector si alte cateva oficialitati sa verifice bunul mers si sa le ureze Lisei si Emmei succes.
Ati inteles, nu? Emma este singurul copil din cresa. Fiica mea are propria ei cresa si propria ei educatoare! Comunitatea si-a exprimat dorinta de a avea o cresa locala, neexistand una pe o suprafata foarte mare. Autoritatile locale au luat in serios nevoia exprimata a comunitatii si au construit o cresa. Cand au deschis official perioada de inscriere la cresa, Emma a fost singurul copil care s-a inscris. Au mers mai departe cu planul intial si au deschis cresa pentru ea la inceputul lui Martie.
Cel mai mare avantaj al Emmei in situatia data este atentia totala a Lisei pentru Emma. Dezavantajul este lipsa de socializare cu alti copii. Dar, sper ca acest dezavantaj este doar unul de moment si ca se vor inscrie si alti copii in curand sim ai sper si ca avantajul sa nu se transforme in dezavantaj avand in vedere faptul ca Emma a devenit un pic cam impunatoare cu Lisa. Ii cere sa stea “ACI” si ii arata foarte hotarata cu degetul unde sa stea de fiecare data cand ea are o activitate si protesteaza daca Lisa vrea sa se miste!
Merg in fiecare zi si in vizita la grupa mica de la gradinita, grupa unde Emma va intra in toamna si in felul asta socializeaza si cu alti adulti si cu copii.
Noi suntem bucurosi si multumiti si recunoscatori pentru ca si la Emma avem aceleasi premise bune cum am avut si la Calin si speram ca totul va merge din bine in mai bine!
Cresa nu este gratuita, se plateste, insa nu va pot da acum detalii exacte despre costuri. Am depus la primarie documentatia si asteptam sa vedem care sunt deducerile din tarifele standard, in functie de venitul / membru al familiei noastre.
Va las cateva fotografii sa vedeti cat poate sa fie de frumoasa o cresa de la sat din Austria!
Fiti buni unii cu ceilalti!
10.03.2020