D-asta e asa bine in Austria?

Azi catolicii sarbaroresc Pastele
Cea mai apropiata casa vecina cu noi este o casa mare, mare, o mosie, care are construite si grajduri si un padoc maricel pentru cei 3 cai ai nepotilor. Doamna care ingrijeste caii si care ii antreneaza este in fiecare zi aici, noi banuim ca si locuieste aici sau in imediata apropiere. Azi e la datorie, nu e nimic schimbat.
In spatele casei, la o distanta considerabila de noi, o alta casa, pe care pana azi nu am remarcat-o dar azi….am auzit inca de dimineata o masinarie care taie lemne. Inca se aude. Cred ca a facut pauza la pranz.
Singurii copii pe care ii auzim si pe care i-am si vazut in apropiere de noi, sunt cei doi 2 copilasi un pic mai mari decat Calin al meu, care stau la casa noua de langa noi, undeva mai sus de noi, in spatele casei. Au o curte mare si o casa si mai mare, noua si cu geamuri mari, de sus pana jos. Mamica celor 2 este iar foarte vizibil insarcinata si azi, impreuna cu sotul dansei i-am vazut masurand si montand ceva la ferestre pe exterior. Nimic diferit azi, de Paste.  
Cateodata Duminica ne dam seama ca e Duminica pentru ca ii vedem la plimbare, inainte de izolare ii vedeam  cum se duceau duminica la restaurant sa manance. Doar duminica. Sambata e zi de munca. Tractoarele sunt pe camp de la rasaritul soarelui pana la la apusul acestuia.
Zilele trecute am fost pana la sediu AMS, institutia responsabila de somaj. Am mers pe drumul pe care mergeam zilnic la munca inainte. Am vazut 2 masini de gunoi parcate pe marginea drumului, in zone diferite, la distanta de cativa km, si in apropierea fiecarei masini, erau 2 muncitori, ehipati corespunzator, care adunau gunoaiele din padure, cam la 1m adancime in padure. Ce gunoaie? Nu stiu…n-am vazut niciunul niciodata.
Acum cateva zile, pe la 6 dupa amiaza, eram cu copiii afara, sotul meu lucra in casa si a venit proprietara casei in care suntem, impreuna cu 2 doamne, 2 angajate de ale dansei, muncitoare la camp, ca sa faca curatenie in gradina de flori. Mi-a spus ca au avut un pic de timp liber si au venit pentru ca era nevoie sa fie curatata. La ora 6 dupa amiaza ei considerau ca au terminat devreme munca pe ziua aceea si ca puteau face ceva suplimentar. Norocul meu a fost ca eu curatasem deja gradina cu doar 1 zi inainte, inca nu terminasem pentru ca a fost foarte mult de munca acolo si eu orcicum nu ma pricep, dar, oricum, facusem mare parte. Altfel…mi-ar fi fost tare rusine. Femeia asta care este probabil una dintre cele mai bogate femei din zona, munceste de dimineata pana seara la camp impreuna cu toti muncitorii pe care ii plateste, si la 6 seara vine sa imi curate si mie iarba dintre flori…
Mergem mult pe jos in perioada asta, ne plimbam pe camp, prin sate pe langa noi si…ne uitam la case, la oameni. Spunea sotul meu zilele trecute: taranii de aici muncesc la fel de mult ca taranii nostri romani. Diferenta e ca ce reusesc sa faca taranii austrieci intr-o ora de munca, taranii romani fac intr-o zi. Datorita echipamentelor, datorita utilajelor de ultima generatie. In fiecare curte de aici vedem tractoare si tractorase…care mie imi arata ca jucariile lui Calin. Eu cand ma gandesc la tractor pe camp, am imaginea unui tractor portocaliu spalacit, ruginit, murdar si vechi. Asa am vazut eu pe campurile noastre in tara. Aici tractoarele sunt albastre si verzi si rosii si cochete si frumoase si sunt noi si iti insufla ceva modern si fiecare are unul in curte. Si masini de tuns iarba in care te urci si pe care le conduci cu ajutorul unui volan.
Oare asta sa fie secretul pentru care totul arata atat de bine in tara asta? Asta sa fie secretul pentru care totul merge asa bine in tara asta? Munca sa fie secretul? Munca multa?
Dar, pana la urma si munca asta multa, nu ar trebui sa aiba si ea o limita?  Nu stiu, zic si eu….ma tot  gandesc la proprietara casei in care stam noi cu chirie. Suntem aici de 7 luni si putin si nu a fost plecata nicaieri. A fost 2 saptamani la un centru de recuperare, pentru ca a suferit o operatie la genunchi chiar cand ne-am mutat noi aici. Dar atat, in scop therapeutic, medicinal. Sunt sigura ca dpdv financiar nu ii lipseste nimic si ca si-ar permite oricand sa plece in orice fel de vacanta, oriunde in lumea asta. Si cu toate astea nu o face, doar munceste. Sunt de accord ca suntem cu totii diferiti, insa…ceva parca nu e ok. Cred ca niciun fel de extrema nu e buna.
Vreau sa va mai spun cum e la Lidl aici, in perioada asta. La intrarea in magazine gasesti dezinfectant si masti cu titlu gratuit. Carucioare nu poti lua decat din zona de interior, zona intermediara, unde este un domn care primeste fiecare carucior, ii dezinfecteaza si il da mai departe altor clienti. Vanzatorele au un paravan de plastic in fata si folosesc manusi, nu am vazut masca. Nu am vazut ca s-ar impune un numar maxim de clienti in magazine, insa eram destul de putine persoane cand am fost eu. Am gasit tot ce am avut nevoie, nu lipsea nimic.
Paste Fericit celor care azi il sarbatoresc!
La multi ani celor care isi serbeaza ziua de nume!
Fiti buni unii cu ceilalti!
12 aprilie 2020