Am implinit 36 de ani

Da, ieri a fost ziua mea! Am implinit 36 de ani. Este prima aniversare aici, in Austria. Cred ca s-a mai intamplat de 2 ori sa nu petrec in Romania de ziua mea, o data in Maroc si a doua oara in Bulgaria.



Mi-au lipsit multi oameni dragi ieri.

Am avut alti oameni dragi langa mine. Nu ca s-ar compensa, nu pot fi inlocuiti oamenii.



Cateodata ma intreb daca noi, cei din diaspora cei  care ne imprietenim unii cu altii, daca ne-am fi cunoscut acasa, ne-am fi imprietenit si acasa?



Noi, oricum suntem printre cei norocosi pentru ca am venit aici tocmai pentru ca aveam oameni dragi deja stabiliti aici. Dar, la randul nostru incercam sa ne formam si alte relatii: cu vecinii, cu parintii de la gradi, cu colegii de serviciu, etc. Incercam sa fim prieteni fara sa tinem cont de nationalitate. Plus ca, eu, iar sunt norocoasa, prin prisma postarilor mele am interactionat, cunoscut si m-am imprietenit cu oameni minunati, cu care rezonez atat de bine! Ei sunt oamenii cu care sigur m-as fi imprietenit oriunde ne-am fi cunoscut.



Dar ma uit si aud si citesc multe exemple de romani carora le este greu sa formeze relatii reale cu alti romani, cele mai multe sunt superficiale, de conjunctura si se pierd repede.



Prima oara tinzi sa crezi ca suntem toti romani si ca suntem departe de casa noastra, de tara noastra, de cultura noastra, de limba noastra si prin urmare avem toti aceleasi probleme si ne leaga aceleasi trairi si ar trebui sa fim toti uniti si sa ne ajutam sa trecem peste ele.



Asa am crezut si eu la inceput. Inca cred ca ar trebui sa fim uniti si sa ne ajutam unii pe ceilalti, prin informatii, prin explicatii sau orice alt ajutor concret putem oferi.



Dar, ce am inteles eu in astea cateva luni de cand suntem aici, este ca suntem cu totii diferiti. Si ca, desi vorbim aceeasi limba si ne-am nascut in aceeasi tara, astea sunt amanunte care nu leaga prietenii. In continuare prieteniile se bazeaza pe aceleasi lucruri: principii, mod de viata aseamanator, credinte commune, hobby-uri commune, educatie, etc.

 

Sunt romani aici cu care eu nu vreau sa ma imprietenesc pentru ca nu am nimic in comun cu ei. Nu are legatura cu faptul ca sunt romani.

 

Sunt polonezi aici cu care nu vreau sa ma imprietenesc pentru ca nu am nimic in comun cu ei.

Nu are nicio legatura cu faptul ca sunt polonezi.

 

Sunt austrieci aici cu care nu vreau sa ma imprietenesc pentru ca nu am nimic in comun cu ei.

Nu are nicio legatura cu faptul ca sunt austrieci.

 

 

Exista romani care , in magazine, daca aud alti oameni vorbind romaneste,  se feresc si vorbesc doar in germana. Ati spune ca e o ipocrizie, nu? De ce sa iti fie rusine cu originea ta, sa te dezici de romanii tai. Poate ca in unele cazuri este asa,. Dar sunt si alte situatii. Va mai amintiti cand am fost  sa votam si eu eram entuziasmata ca ma voi intalni cu romani si ca vom sta la povesti si ne vom zambi, etc.  Daca vad acum un roman intr-un magazin, ii zambesc, mai ales daca e si cu un copilas, dau de inteles ca sunt romanca. Asta de cele mai multe ori. Dar, sunt si situatii in care aud romanii de la 3 rafturi distanta! Si asta pentru ca sunt galagiosi si vorbesc tare si epateaza intr-un mod negativ. Si atunci, imi vad de treaba mea si nu ii salut. Pentru ca nu vreau sa fiu asociata cu ei. Pentru ca, desi sunt romanca, nu sunt ca ei.

 

Stiu, noi romanii suntem in general galagiosi, noi latinii suntem vulcanici si ne exteriorizam. Exact asa sunt si eu. Dar, acasa la mine! In spatiul meu personal. Austriecii sunt oameni mai discreti, mai tacuti, mai reci. Ei vorbesc incet intre ei la cumparaturi si nu ies cu nimic in evidenta. Mai ales in mediul rural. Daca asa le este cultura si educatia si asta presupune pentru ei respect si civilizatie, nu vi se pare firesc , noi fiind in tara lor sa le respectam cutumele?

 

Oameni buni, nu spun sa  vorbiti intre voi in soapta la cumparaturi, spun doar sa incercati sa nu iesiti atat de tare in evidenta si sa le respectati civilizatia si cultura!

 

 

Iar m-am abatut mult de la subiectul principal. 😊

Am avut o zi tare frumoasa! Casa si curtea ne-au fost pline de hohote de ras si de voie buna. Am facut gratar pe vreme frumoasa, apoi am mancat in garaj in timp ce afara ploua cu gheata. La final am cantat si am mancat din cele 4 toruri pe care le-am primit. Da, am primit 4 torturi! Oamenii dragi stiau ca eu nu stiu sa fac prajituri si fiecare a vrut sa imi faca o surpriza si am primit 4 torturi! Unul dintre ele a fost complot intre perechea de fini pe care o avem aici cu perechea de fini pe care o avem in Romania! 😊

Am primit flori multe, am primit cea mai frumoasa scrisoare  de la nepotul meu, in care imi scria ca sunt o mama  buna si ca el e norocos ca ma are ca matusa. Am primit sucitor, daca va amintiti eu foloseam o sticla de vin. 😊 Am primit o carte super interesanta, va las o poza, o pagina e scrisa in engleza si una in germana! Mi s-a parut uau! Am primit de la o fetita o alta carte de limba germana adresata copiilor, dar pentru nivelul meu este excelenta. 😊 am primit aparatul de spalat cu presiune pe care mi-l doream. Dar, mai ales am primit energie buna si voie buna si hohote de ras!

 

Multumesc!

 

Fiti buni unii cu ceilalti!

08 iunie 2020