Buna! Ce mai faci? Am auzit ca vrei sa pleci din Romania.

 

Buna!

Ce mai faci? Cum esti?

Am auzit ca vrei sa pleci din Romania.

Am auzit ca te gandesti, de fapt, la asta de mult timp doar ca acum parca din ce in ce mai des.

Am auzit ca ai spus ca simti ca nu mai poti. Ca vrei mai mult. Ca te-ai saturat.

Am auzit ca ti-e frica de spitale, ca nu te simti in siguranta si mai ales ti-e teama pentru copiii tai.

Am auzit ca nu va e tocmai bine cu banii si ca va ganditi ca daca plecati o perioada afara, strangeti un pic din cheltuieli si puneti deoparte cat de mult puteti, va veti plati datoriile sau poate…cine stie, reusiti si sa terminati partea de sus a casei. Sau poate reusiti sa va mutati la un apartament mai mare.

Am auzit ca o sa mai aveti un copil si nu stii daca ii veti putea duce pe amandoi la gradi privata. Costa mult, nu?   Cum o sa faceti?

Am auzit ca ai incercat sa schimbi ceva ce tie ti se parea ca nu e bine in Romania si am auzit cand ai spus ca nu ai reusit si ca nu vrei ca ai tai copii sa treaca prin ce ai trecut tu.

Am auzit ca  te-ar tenta Austria. Ai auzit ca e o tara civilizata. Ai auzit ca salariile sunt bune. Stii pe cineva care e deja aici si ii merge bine, nu-i asa? Ai auzit ca sistemul de invatamant e bun, ca cel de sanatate e excelent. E o tara bogata, nu?

Nu stii cum sa faci? Nu stii daca sa alegi Viena pentru ca e mare si pentru ca e….VIENA sau mai bine sa alegi un sat de munte mititel?

Nu stii daca sa cauti deja o cazare aici pe internet sau poate o agentie imobiliara? Sau poate mai bine vine el inainte si cauta el ceva de locuit si eventual ceva de munca sa fiti siguri ca sunteti bine si apoi veniti tu si copiii?

Nu stii cum o sa va descurcati cu limba? O sa fie greu sa o invatati? Nu stii cum se vor acomoda copii?

Nu stii daca totusi va veti descurca asa departe si fara familie.

De fapt nu stii daca e bine sa pleci sau nu, in Romania e totusi casa ta. Acolo in Romania, de bine, de rau, macar cunosti mersul lucrurilor, cunosti oamenii, stii ce le poate pielea, stii cum sa abordezi diferite situatii. Stii pe cineva care stie pe cineva care rezolva orice problema.

De bine, de rau, in Romania stii , cunosti. Nu mai ai asteptari mari dar nu mai poti fi  dezamagita, pentru ca stii.  Sau poate e mai bine sa ramai  si sa mai lupti ? Daca am pleca toti tinerii din Romania ce ar mai ramane din ea?

Ma intrebi pe mine ce cred eu ca ar trebui sa faci?

Offf, dar asta e greu. Sa-ti spun eu daca e mai bine aici decat a fost in Romania? Sa iti spun eu daca e mai bine la oras sau la sat? Sa iti spun eu daca iti gasesti repede de munca sau nu? Sa iti spun eu daca se vor acomoda cei mici?

Nu stiu cum o sa fie si nu stiu daca iti va fi mai bine aici. Pentru ca suntem diferiti si percepem lucrurile in mod diferit, raportandu-ne la experientele anterioare. Noi am plecat din egoism, pentru ca ne-am dorit sa le fie mai usor copiilor nostri. Iti pot spune cum mi-a fost mie si cum am facut eu si iti pot spune cum as face eu daca as lua-o de la capat.

Noi am ales Austria pentru ca avem aici oameni dragi. Ei ne-au gazduit o perioada si ne-au fost ghizi si translatori si ne-au indrumat si sfatuit. Temerea mea cea mai mare era legata de gradinita unde urma sa mearga Calin . In momentul in care am cunoscut intamplator o  educatoare si i-am vazut atitudinea frumoasa si nivelul excellent de engleza, deiciza a fost luata: vom ramane in zona rurala si vom cauta sa inchiriem o casa langa acea gradinita unde acea doamna era educatoare. Am gasit o singura casa care sa corespunda acestui singur criteriu si am luat-o. Deci, la noi a fost simplu.

Ce sa faci tu daca nu ai pe nimeni aici care sa te gazduiasca?

Cum ti se pare sa inchiriezi prin Airbnb.com o locuinta, un apartament in mediul urban sau chiar o casa in mediul rural pentru o luna de zile. Am cautat acum si gasesti locuinte incepand de la 500 de eur / luna si pana la ….multe mii de euro pe luna. Avantajul acestui Airbnb este ca nu trebuie sa depui niciun fel de depozit si ca locuinta vine complet echipata si mobilata. Ceea ce nu se poate spune, in general, despre prorpietatile oferite spre inchiriere aici in Austria. 

In felul acesta ai posibilitatea sa iti dai seama cam unde v-ar placea mai mult sa locuiti: in zona mai populata sau intr-o zona mai putin populate. Poti merge sa vizitezi locuinte. Poti merge sa vizitezi zone. Poti sta de vorba cu alti romani care stau in zonele respective sa afli una alta. Nu stii de unde sa ii iei? Stai linistita, suntem peste tot! Si daca chiar nu ne gasesti imi spui mie si strigam aici sau ne ajuta unul dintre grupurile de facebook dedicate comunitatilor de romani.

In perioada asta iti poti chiar cauta de munca. Poate se iveste o oportunitate intr-o zona pe care nu o luai in calcul si atunci iti cauti locuinta in apropierea acelei zone.

Acum, ca am rezolvat cu locuinta, ce facem cu munca?  Eu cred ca in Austria doar cine nu isi doreste suficient de mult nu isi gaseste de munca. Evident, ca totul tine de asteparile tale. Daca tu ai o pregatire si experienta intr-un anumit domeniu si iti doresti sa iti gasesti un job asemanator, atunci poate e mai bine sa mergi in zona urbana, acolo unde toleranta fata de nevorbitorii de limba germana este mai mare. Dar, daca esti pregatita sa speli vase, sau sa lucrezi la McDonalds atunci iti vei gasi de munca, important e sa cauti si sa te folosesti de toate mijloacele pe care le ai la indemana.

Si pentru locuinta si pentru job-uri eu am folosit willhaben.at Stiu ca este in germana si ca tu nu cunosti germana, dar poti folosi functia de translate asa cum am facut si eu. Traducerea este uneori bizara , insa vei intelege esentialul anuntului postat. Pentru job-uri e bine sa abordezi si firme de leasing operational. Sunt foarte populare aici si iti pot gasi job-uri mai repede decat o poti face tu.

 

Daca se vor acomoda copiii tai? Sigur ca o vor face. Copiii sunt de fapt superfiinte! Sunt super eroi. Ei isi pierd din puteri pe masura ce cresc. Ei cand sunt mici sunt fantastici! Nu ii subestima! Ei se vor acomoda inaintea ta si vor invata limba inaintea ta.

Vreau totusi sa iti mai spun ceva inainte sa intri pe airbnb sa cauti o locuinta.

Ca aceasta calatorie sa fie frumoasa si de succes este tare, tare important ca decizia sa fie luata impreuna cu partenerul tau. Nu trebuie ca unul dintre voi doar sa accepte si sa se resemneze cu asta, trebuie sa luati decizia impreuna si sa vi-o asumati impreuna. Daca unul dintre voi are dubii, mai bine mai amanati, mai discutati, poate nu e acum momentul.  Acum, cand esti acasa, in Romania stii ca el e partenerul tau. Dar te intalnesti si cu prietenele tale. Povestesti si cu colegele de munca. Treci si pe la parinti, vine la tine in vizita si verisoara. Si cu toti acesti oameni tu ai acum subiecte commune, probleme commune, traiti experiente asemanatoare. Daca decideti sa plecati, sigur, vei putea vorbi zilnic si ii vei putea vedea prin video zilnic pe cei dragi ramasi in Romania, dar, doar partenerul tau va sti cu adevarat cum esti. Doar el va intelege pentru ca doar el are trairi asemanatoare si probleme asemeanatoare si experiente asemaantoare. Doar el va simti aceeasi presiune ca tine. Deci, daca decideti sa plecati, decideti impreuna!  Pentru ca echipa ta va fi el si tu vei fi echipa lui.

Si daca decideti sa plecati, nu o faceti cu tristete si resemnare. “Nu s-a mai putut in Romania si plecam” Chiar daca poate asta este adevarul vostru, incercati sa il transformati. Incercati sa va ganditi ca aveti sansa sa o luati de la capat. Ca aveti sansa sa cunoasteti oameni noi super interesanti, locuri noi, o cultura noua. Va fi o aventura! Si chiar daca decideti sa plecati doar pentru 1 an sau 2 sau 3, cat sa strangeti niste bani, incercati sa va bucurati de calatorie, nu va focusati doar pe destinatie.

Si daca decideti sa plecati, nu o faceti fara copiii vostri. Lor le e cel mai bine unde sunteti voi!

Si daca decideti sa plecati , mai treceti pe la mine pentru ca acum lucrez si ma informez punctual despre toate demersurile care trebuiesc facute dpdv administrative, legal, birocratic astfel incat sa va dau o mica mana de ajutor in noua calatorie. Si o sa va povestesc, in urmatoarele zile si despre cutumele locale legate de chirii, de garantii, de gradinite, de vecini si cumparaturi. 😊

 

Asa ca, te rog, scrie-mi si spune-mi ce informatii vrei, ce informatii nu gasesti sau care informatii nu iti sunt tocmai clare.

 

Pana data viitoare, oriunde esti acum, fii bun cu cei de langa tine, e gratis!