Copiii in Austria merg la școală doar dacă se testează.

      In Austria copiii vor merge la școală doar dacă parintii își dau acordul sa fie testați de două ori pe săptămână!

Austria relaxează măsurile anti-Covid  începând de luni, 8 Februarie 

După multe săptămâni de lockdown cu măsuri drastice autoritățile austriece au decis redeschiderea școlilor, centrelor comerciale și saloanelor de înfrumusețare, precum și a grădinilor zoologice și muzeelor. 

Toate aceste relaxări vin însă însoțite de noi reguli menite să reducă posibilitatea contaminării cu virusul SARS Cov 2 – printre acestea numărându-se creșterea amenzilor pentru nerespectarea obligativității purtării unei masti FFP2 și a păstrării a cel puțin 2 metri distanță față de persoanele care nu locuiesc la aceeași adresă la 90 de euro. 

Printre noile măsuri impuse de autorități se numără și accesul în saloanele de înfrumusețare doar pe baza prezentării unui test Covid negativ nu mai vechi de 48 de ore. Clienții vor trebui de asemenea sa poarte o mască FFP2. 

Pentru a ușura accesul persoanelor la serviciile saloanelor sunt pregătite programe pilot de testare rapidă gratuită în farmacii. Există de asemenea posibilitatea testării în centre organizate de Crucea Roșie, unde în urma înregistrării prealabile toate persoanele care locuiesc pe teritoriul Austriei se pot testa gratuit. 

Accesul persoanelor în magazine va fi permis doar cu masca FFP2 și în limita a 20 de metri pătrați pentru fiecare client. Aceleași reguli vor fi valabile și pentru vizitatorii muzeelor și grădinilor zoologice. 

Elevii se vor putea întoarce în școli după vacanță intersemestrială, dar doar dacă părinții își dau acordul ca aceștia să fie testați de doua ori pe săptămână (lunea și miercurea) cu teste rapide neinvazive. Elevii din școlile primare vor merge 5 zile pe săptămână la școală, în timp ce elevii mai mari vor fi împărțiți în grupe și vor învăța în școală prin rotație câte 2 zile pe săptămână, vinerea urmând sa ramana zi de predare online. 

Elevii școlilor primare vor trebui să poarte mască de protecție la intrarea și în incinta școlii, dar nu și în bancă. Elevii mai mari vor fi obligați să poarte masca permanent. 

Pe timpul zilei vor avea voie să se întâlnească persoane care locuiesc la două adrese diferite (maximum 4 adulți). Interzicerea părăsirii locuinței pe timp de noapte (între orele 20 și 6) rămâne în continuare în vigoare. 

Intrarea în Austria va fi permisă doar persoanelor care vor prezenta un test Covid negativ, cu obligativitatea a 10 zile de carantina. Carantina va putea fi ridicată după a 5-a zi prin efectuarea unui nou test care să aibă rezultat negativ. 

Restaurantele și hotelurile vor rămâne în continuare închise.

Articol scris de Magda Vladoi.

Mulțumesc!