Magia e in fapte!

Ca multi români, azi dimineața m-am trezit cu un mesaj de la fundația Magic Home. Îmi mulțumeau pentru contribuțiile mele și îmi trimiteau link către un filmuleț aniversar.

Pentru cei care nu cunosc proiectul, deși cred că suntem foarte puțini, cred că a fost cea mai mare și cea mai frumoasa campanie umanitară din România, Magic Home a pornit de la nevoia părinților cu copii bolnavi de cancer. Lor, acestor părinți, statul le oferă un scaun lângă patul pacientului. Atât.

Și ei aveau nevoie de mai mult, aveau nevoie de un loc în care să își recapete puterile, alti patru pereți în care să își plângă durerea departe de ochii copilului, un pat în care să doarmă, o baie în care să facă un duș, o bucătărie în care să își pregătească hrana. Pentru că acești părinți și acești copii nu petrec trei-patru zile în spital, ei practic trăiesc acolo.

Mi-am adus aminte de cartea care stă la mine în bibliotecă, MagicHome, Magia e in fapte și pentru că o cunosc pe autoare, am pus mâna pe telefon și am sunat-o.

Știi, Liv, aș vrea să scriu despre cartea asta, îmi povestești un pic despre ea?

Pe măsură ce îmi spunea lucruri mi se zbârlea pielea pe mine și mi se punea un nod în gât.

-Dar eu nu știam lucrurile astea, i-am spus.

-Păi da, pentru că nu ai citit cartea. Mulți o cumpără, puțini o citesc, pentru că este atât de dureroasă.

Este o carte cu happy end, pentru că cei care au demarat proiectul și-au propus o casă, lângă spitalul Fundeni și au ajuns să construiască 11. Una inclusiv in Austria, în Viena. Deci e cu happy end, dar am deschis apoi cartea și stau de 40 de minute cu ea în mână și valuri de emoții trec prin mine : recunoștință, admirație, frică, tristețe, revoltă.

Și mult respect pentru toți cei care au contribuit, inclusiv pentru Liv, care mi-a spus că atunci când le-a scris povestea a fost nevoită să își ridice o armură să nu sângereze la fiecare mesaj de la fiecare părinte, la fiecare poză cu un copil fără păr, la fiecare poveste pe care și-a asumat să o pună pe hârtie în cuvinte blânde.

Magia e în fapte!