Mi-a urat o doamna acum cateva zile

Mi-a urat o doamna acum cateva zile, intr-un comentariu la o postare sa fim sanatosi si mi-a urat ca aceasta situatie (carantina) sa scoata tot ce e mai bun din noi.
Mi-a placut atat de mult aceasta urare! A ramas cu mine zile bune de atunci.
In aceste vremuri pline de incertitudine si  de nesiguranta noi trebuie sa scoatem tot ce e mai bun din noi.
Sotul meu lucreaza cu cifre. Ii plac, le intelege, lui cifrele ii vorbesc si el prin cifre transmite. Eu ascult interviuri cu sociologi si el in fiecare dupa amiaza vine la mine si imi spune: vrei sa stii? Chiar vrei sa stii? Se refera la centralizarea rapoartelor trimise de toate tarile privind numarul de cazuri noi de COVID19, si numarul de decese. Pe baza lor el face rapoarte si grafice si statistici si urmareste curbe ascendente care trebuie sa atinga un apogeu si apoi sa coboare…asa imi spune el. Si el, si eu trebuie sa scoatem tot ce e mai bun din noi in perioada asta.
Cum fac eu sa scot ce e mai bun din mine in perioada asta? Cum fac eu sa fiu cea mai buna varianta a mea?
Ma joc cat de mult pot cu piticii mei. Incercam sa facem activitati de care pana acum, de cand suntem in Austria nu am avut timp. Dansam mult!
Citesc mai mult.
Gatesc mai diversificat si las bucataria in fiecare seara curata! Plus ca sunt foarte atenta la cantitati, incerc sa gatesc atat cat cred ca mancam astfel incat sa evit risipa.
Cos de placere!
Fac sport! Azi am avut o migrena si nu am iesit sa alerg dimineata. Am dormit pana la 9. Durerea nu m-a lasat toata ziua si dupa amiaza am spus: ok, daca eram intr-o situatie normala si aveam o migrena mergeam la munca? Da, mergeam! Asa ca m-am echipat si am iesit la alergat. Si a fost minunat! Seara am reusit sa fac si o sesiune de pilates.
Vorbesc cu prietenele mele in fiecare zi. Vorbesc cu familia in fiecare zi. Incerc sa le transmit tuturor o stare de bine, incerc sa le insuflu optimism dar incerc si sa ii determin sa isi ia masuri necesare pentru a ramane sanatosi cat mai mult timp. Incerc si sa le transmit sa fie cat mai economi din toate punctele de vedere si sa isi salveze cat mai multe resurse.
Am ales sa fiu mult mai selectiva in ceea ce priveste stirile pe care le citesc si oamenii pe care ii ascult.
Verific din surse sigure si oficiale informatiile importante.
Astea sunt eforturile mele constiente pentru a scoate tot ce e mai bun din mine in perioada asta.
Dar, am undeva, tot timpul cu mine un mic beculet rosu care e aprins, cateodata il si aud. Pericol! Pericol!
Carantina in care ne aflam acum cred ca e menita sa le dea un pic de timp autoritatilor. Carantina cred ca ne ajuta sa nu ne imbolnavim toti in acelasi timp.  Pentru ca eu cred ca ne vom imbolnavi oricum toti!
Important e sa nu fim toti bolnavi in acelasi timp.
Dar, stau eu acum si va intreb pe voi: pe masura ce ne vom imbolnavi mai multi, si mai multi, pe masura ce vor trece zilele de carantina si saptamanile, poate chiar lunile….vom mai putea sa pastram la suprafata tot ce e mai bun din noi?
Sau , oare, atunci, va iesi tot ce e mai rau din noi?
Fiti buni unii cu ceilalti!
26 martie 2020

Sustin afacerile mici

Cred ca v-am mai spus ca eu, in perioada asta sunt mai ingrijorata de criza economica decat de cea medicala.
Nu vreau sa minimizez efectele medicale ale virusului, ci pur si simplu sunt mai ingrijorata de numarul mare de persoane sustinute de stat, atat de cel austriac  cat si de cel romanesc. Persoane care nu mai produc ci doar consuma. Eu fiind una dintre aceste persoane. Cel putin aici, in Austria eu nu mai produc nimic.
Astept din partea statului sa ma intretina. Suna cinic si urat insa…nu simt nicio aplecare in a imi cauta un job in perioada asta, vreau sa stau in casa si sa ajut la stingerea acestei epidemii si vreau sa nu imi pun in pericol copiii. Plus ca, imi doresc sa ma intorc la acelasi job pe care l-am avut. Acolo am format relatii, am intrat intr-un ritm, imi era bine acolo.
In Romania inca produc, atelierul de jucarii inca produce, insa la o capacitate redusa pentru ca, in perioada asta oamenii (cei mai multi) sunt condusi de instinctul de supravietuire si aleg sa cumpere strictul necesar.
Si totusi,  cum sa facem ca dupa aceasta perioada sa nu fim nevoiti sa ne inchidem afacerile? Reducem cheltuielile, solicitam amanari la plati catre furnizori, facem reduceri mari catre consumatorul final si catre revanzatori, transferam totul sau cat mai mult in online si incercam sa nu urmarim profitul ci incercam sa ne focusam pe a avea incasari cu care sa ne platim datoriile. Eu asa am facut.
Vreau sa va prezint o lista cu mici antreprenori pe care eu ii cunosc personal, cu care am colaborat in diverse proiecte sau al caror client am fost. Pentru ca in ultimii 5 ani am fost mai mult decat orice altceva MAMA, afacerile pe care vi le prezint au legatura cu cei mici.
http://www.mami-citeste.ro/ – o mica afacere de familie, o librarie online unde gasesti carti dedicate copiilor, carti dedicate parintilor si carti dedicate cadrelor didactice. Libraria este coordonata de Anca, o mama de 2 fetite scolare.
https://lura.ro/ – un atelier care produce la comanda piese de mobilier pentru copii. Este o afacere mica, condusa de Raluca, o mama de 2 copii de varsta gradinitei.
https://www.miculcurios.ro/ – atelier de productie obiecte textile personalizate pentru bebelusi, copii si familie. Si aceasta afacere este una de familie unde sunt implicati toti cei 4 membri, 2 mai mari si 2 mai mici, coordonati de Geanina.
Cinderella’s Boutique – aici gasiti bentite si accesorii pentru fetite lucrate de Irina, o tanara mamica de 2 copii.
http://www.zitellu.ro/– este un atelier de hainute pentru copii in serie mica. Aici Madalina, mama de 2 copii coase cu drag rochite, pantalonasi, pijamale si diverse accesorii.
https://financialparenting.eu/– inseamna de fapt Anamaria, omul care tine cursuri de educatie financiara pentru parinti si pentru copii. Suna un pic pompos? Nu e. Eu am fost la 2 cursuri tinute de ea si la unul online. Ea tine cursuri si copiilor in gradinite.
Diana Tiron- consilier, coach si terapeut- in perioada asta a creat un program si sustine sesiuni gratuite de consigliere numite Ora de bine. Diana este hrana pentru suflet.
Olivia’s Magic Books – este locul  de unde iti poti face provizii cu carti din minunata lume Usborne. Veti vorbi cu Iuliana, mamica de Olivia.
https://www.ludotech.ro/– este magazinul online unde gasiti materiale , carti si jucarii educative. Elena este probabil cea mai mare sustinatoare a producatorilor romani. Ea conduce cea mai mare comunitate de mame care lucreaza de acasa din Romania. Elena, multumim pentru tot ce ai facut pentru noi!
https://elitaromaniei.ro/ – daca nu ii urmariti deja, este musai sa o faceti. Cand din toate directiile ne vin stiri negative si auzim doar despre cat de mult rau facem noi romanii, sau despre cat de multe greseli facem, Mihnea de la Elita Romaniei ne inunda de romani frumosi, romani care au depasit obstacole, romani care au reusit intr-un domeniu profesional, sau care exceleaza in acte de caritate, romani care ne fac sa fim mandri ca suntem romani.
http://ilocuinta.ro/ – stiu ca nu este chiar momentul pentru tranzactii imobiliare. Insa nu aveam cum sa inchid lista si sa nu mentionez cel mai devotat si profesionist agent imobiliar. Mirela iti intelege nevoile si cauta solutii pentru ele, ea este om inainte de orice si apoi vanzator.
https://jucariisenzoriale.ro/  by Tantino Toys – atelierul nostru de jucarii textile.
Fiecare dintre afacerile prezentate mai sus merita sustinuta. Nu v-am prezentat companii mari si nici oameni pe care sa ii ajutati sa isi cumpere o noua vila la mare. V-am prezentat oameni care muncesc in propriile afaceri si care vor sa isi intretina familiile. Romani de calitate.
Inainte de a alege sa cumparati o carte, un cadou, o jucarie, va rog, verificati lista de mai sus si sustineti producatorii locali.
Fiti buni unii cu ceilalti!
24 martie 2020





Binele de langa noi

Masti furate sau cumparate la pret normal si vandute la un pret de 10, 20 sau 100 de ori mai mare!
Carucioare pline ochi cu alcool sanitar sau cu dezinfectant ce urmeaza sa fie vandute la bucata pe piata neagra, la fel la suprapret.
Oameni iresponsabili si nepasatori care mint personalul medical depre calatoriile facute.
Omul (eu stiu doar de 1) care diagnosticat fiind cu Covid-19 in Spania s-a urcat in avion si s-a intors in tara si a expus voit si constient atatia oameni pericolului, poate pe unii i-a condamnat la o boala lunga, poate pe unii la moarte.
Oameni care au calatorit si care intorsi acasa nu respecta autoizolarea.
Oameni care considera ca ei sunt mai presus de acest virus si ca e doar o gripa peste care vor trece. 
Este parerea fiecaruia si eu o respect. Insa, regulile impuse in stare de forta majora nu se discuta, nu se dezbat si nu se negociaza. Ele sunt luate pentru bine majoritatii, nu pentru binele unui individ. Tu esti in forta si puternic si poti duce usor lupta cu acest virus, dar bunica ta poate nu e.
Oameni in varsta care ies si socializeaza in parc cu alti oameni in varsta cu motivatia ca au iesit sa isi dezmorteasca picioarele!
Articolele nefondate si false care induc panica doar de dragul de a genera audienta si bani.
Si lista sigur poate continua. Asta a reusit sa scoata rau din noi Coronavirus. Raul era acolo, nepasarea era acolo, doar ca acum noi le facem vedete. Distribuim fiecare articol negativ si fiecare poza care arata un bisnitar cu cosul de cumparaturi plin de pui sau de alcool sanitar. Nu spun ca ar trebui sa le ascundem sub pres. Nu spun ca ar trebui sa ne prefacem ca totul e roz. Sustin doar ca nu trebuie sa fie focusul nostru principal.
Sunt multe persoane publice din Romania si multe companii si organizatii care au decis sa doneze bani sau aparatura medicala sau echipamente medicale pentru a ajuta in lupta importriva Coronavirus.
Eu stiu despre acestia: Gigi Becali , Simona Halep,  Andra, Melania Medeleanu, Organizatia Daruieste Viata, Banca Transilvania, Aqua Carpatica , Avon, Profi, OMV.
Dr Adina Alberts care si-a pus clinica privata la dispozitie  in mod gratuit pentru tratarea bolnavilor.  
Sigur sunt mai multi.
Apoi, mai sunt cei mai putini cunoscuti :
Maratonsibiu.ro s-a mobilizat si a strans donatii de la cetateni in valoare de peste 200.000 lei.
Ateliere de croitorie din intreaga tara lucreaza fara a fi platite si doneaza masti catre personalul medical care are nevoie de ele.
Vlad Placinta din Botosani si-a propus sa stranga bani sa cumpere spitalului din Botosani aparatele necesara pentru depistarea Covid19 si pentru asta a demarat o campanie STOP Covid19.
Multi tineri, individual sau organizati in grupuri fac cumparaturi pentru batrani si le duc acasa alimentele astfel incat acestia sa stea in siguranta in casa.
Taximetristi care transporta gratuit de acasa catre spital si invers personalul medical.
Socului Kebap, un fast food din Bucuresti livreaza mancare gratuita catre personalul medical de la Matei Bals, 100 de portii zilnic.
Dana Rogoz le citeste copiilor povesti in direct.
Teatrul Tandarica si Opera comica pentru copii  dau acces copiilor (si un ragaz parintilor) la spectacole live pe pagina lor de facebook.
Teatrul Bulandra transmite pentru prima oara azi live o piese de teatru “Gigel” la ora 19.00 ora Romaniei.
Eu cred asa:
FIECARE FAPTA BUNA FACUTA SI NESPUSA E PE JUMATATE IROSITA. ( este un citat ce nu imi apartine).
De ce trebuie sa facem fapte bune in liniste si in anonimat? Mai bine le facem publice si le strigam in gura mare si in felul asta oferim exemple pozitive. Indiferent care este motivul pentru care altii vor urma exemplul celor care ajuta, rezultatul este important: toti sa ajutam!
Totul va fi bine! Stiu, avem nevoie sa auzim asta, avem nevoie sa spunem asta. Avem nevoie sa credem ca asa va fi. Dar, doar criticand autoritatile si politicienii si doar focusandu-ne pe ceea ce nu e bine …nu ne indreptam spre Happy End-ul pe care toti ni-l dorim.
Putem sa ne implicam activ, cei care avem posibilitatea. Sau putem sa ajutam mult doar daca stam acasa si respectam  regulile impuse de autoritati.
Hai sa ne gandim la aceasta perioada ca la un restart. Planeta in sfarsit respira.  Si noi avem decizii de luat. Alegeri de facut.
Alege sa vezi binele de langa tine!
Va rog sa imi scrieti aici sau in privat sau sa imi trimiteti link-uri cu persoane sau afaceri mici care ajuta .
Pe ele trebuie sa le facem vedete.
Daca stiti numele micilor croitorii care au decis sa lucreze masti si sa le doneze spitalelor, spuneti-mi numele lor. Dupa ce trece perioada grea, si ele vor fi nevoite sa supravietuiasca si le putem ajuta, putem trimite acolo clienti in semn de multumire ca au ajutat la a ii tine in siguranta pe medicii nostri.
Fiti buni unii cu ceilalti!
21 Martie 2020

A 3-a zi de carantina in Austria

A 3-a zi de  carantina in Austria
Suntem autoizolati la domiciliu. Eu, dupa cum stiti mi-am pierdut serviciul ,  restaurantul unde lucrez s-a inchis temorar din cauza Corona Virus, sotul meu lucreaza oricum de acasa si pe copii, evident i-am scos de la gradi si de la cresa.
Deocamdata suntem sanatosi si sper sa ramanem asa cat mai mult timp. Ceea ce va doresc si voua si tuturor, dealtfel!
Nu voi dezbate teorii despre Covid 19 si nici nu imi voi da cu parerea daca masurile luate sunt bune sau sunt  exagerate, va voi spune doar cum facem noi fata noii situatii, cum ne-am adaptat si ce masuri ne-am luat.
Va aduceti aminte ca ma plangeam de prea multa liniste, de prea multa izolare aici unde stam? Ca sa vezi, ceea ce era cel mai mare dezavantaj al locului in care locuim s-a transformat in cel mai mare avantaj in perioada asta. Ne ajuta si vremea prietenoasa si ne petrecem mult timp afara, in curte, pe biciclete, in trambulina sau la plimbare pe camp. 😊
Noi suntem dintre cei care si-au facut provizii. Multe, putine…. nu stiu, am cheltuit cam 450 eur in 3 magazine diferite si am facut proviziile astea saptamana trecuta, in liniste, fara aglomeratie si pe..alese. Nu imi e teama ca vom muri de foame si cred cu tarie ca magazinele vor fi aprovizionate la fel de bine si in continuare. Am facut proviziile ca sa evitam riscul de a contracta acest virus. 
Inteleg ca acest virus nu este foarte periculos pentru noi, suntem tineri si in putere. Am inteles ca nici pentru copii nu prezinta un pericol real, insa…este tot o gripa extrem de contagioasa. De ce sa nu ne petrecem aceasta carantina in cele mai simple si frumoase conditii? De ce sa ne chinuim cu tuse si muci si febra si medicamente?  La sfarsitul acestei saptamani unul dintre noi va merge la magazin pentru fructe proaspete si oua, deci timpul petrecut in magazin va fi unul scurt.
Am decis sa fac o lista inainte de a merge la cumparaturi si sa cumpar ce mancam in mod normal. Asa ca nu am cumparat conserve de carne sau alte tipuri de mancaruri deja gatite la conserva, pentru ca nu le mancam niciodata. Am cumparat ce mancam in mod normal doar ca am dublat cantitatile la unele produse si, de exemplu daca saptamana asta aveam in plan sa cumpar porc si peste si saptamana viitoare pui si vita, de data asta am luat din toate tipurile de carne cate putin, le-am portional si le-am congelat.  Suplimentar am cumparat substante de dezinfectat si igienizat si produse cosmetice si de ingrijire personala, la fel, cele pe care le folosim in mod usual, cate 1 produs din fiecare.
Am decis ca trebuie sa fim foarte organizati in perioada asta si sa nu pierdem timp aiurea si nici sa irosim mancarea care acum e mai multa decat de obicei in casa.
Ne-am facut o lista cu toate mancarurile pe care le putem gati din alimentele cumparate,  supe / ciorbe, fel principal, gustari si desert. Avand lista cu tot ce putem gati, ne e mai usor sa ne facem planul de pe o zi pe alta ce mancam si ce pregatiri facem in sensul asta. Ca sa evitam risipa gatim maxim 2 portii de persoana si incercam sa nu aruncam nimic (ex: la un piure ramas am adaugat patrunjel, usturoi, oua si un pic de faina si am format chiftelute care au iesit tare gustoase).  Am inceput cu alimentele proaspete si cu cele al caror termen de valabilitate este mai mic.
Ne trezim devereme in fiecare dimineata, weekend este doar in weekend. Facem mereu paturile si nu ramanem deloc in pijamale.
Am inceput carantina cu o curatenie generala pentru ca tonusul este in general unul mai bun atunci cand totul este in ordine in jurul nostru si contribuim toti 4 la mentinerea curateniei.
Incercam sa avem cat mai multe activitati impreuna dar si sa ne acordam timp fiecaruia dintre noi sa lucram in liniste. Noi avem multa experienta in lucratul de acasa si cu copiii langa noi si stim ca nu este deloc usor. 
Este greu de echilibrat confortul pe care il simti in mod natural cand esti acasa in canapea, cu promtidudinea cu  care trebuie sa  raspunzi la telefon unui client.
Este greu de echilibrat dorinta de a petrece timp de calitate cu copilul cu nevoia de a da play pe youtube unui filmulet care sa-l tina pe copil silentios si in siguranta cat timp tu muncesti. 

Este greu de echilibrat profesionalismul pe care stii ca il ai la birou cu pijamalele roz si papucii flausati din picioare.
 Dar stiu si ca nu e imposibil.  Organizarea e cheia.
Stim ce mancam maine, stim ca la 9 ora noastra (10 ora Romaniei) copiii sunt in fata TV si se uita la   Teatrul Tandarica online  https://www.facebook.com/teatrultandarica/ Trebuie sa le multumesc! Si celor de la Opera Comica pentru copiii https://www.facebook.com/OperaComica/?ref=br_rs
Multumesc!!!
 Stim ca in prima parte a zilei eu ma ocup de gospodarie si sotul meu lucreaza. Apoi la pranz el o culca pe Emma si eu lucrez.
Ori procesez comenzi  (cam putine in ultima perioada) pentru jucariile pe care eu le produc in tara, ori promovez, ori diverse activitati administrative, ori, cateodata am chiar si de taiat, pentru ca o mica parte din productia jucariilor din Romania este  aici la noi, in Austria. Este vorba de un laser care ne ajuta sa decupam materialele in formele dorite. Nu v-am mai povestit niciodata despre jucariile pe care noi le producem. Aici le gasiti https://jucariisenzoriale.ro/  Va plac?
Sa revenim.  Apoi la  ora 3  intra sotul meu in sedinte si noi iesim la plimbari lungi pentru ca, suntem tare norocosi si avem unde sa ne plimbam mult! Seara culcam copiii si eu iar lucrez putin. Stim ca eu bag rufele la spalat si el la uscat. Stim ca eu bag vasele la spalat si el duce gunoiul. Functionam bine asa.
Copiii au accesul foarte limitat in perioada asta la electronice si asta se simte in mod pozitiv. Ne-am conectat tare bine cu ei in perioada asta si pentru ca am avut timp sa petrecem cu fiecare in parte in functie de nevoile fiecaruia. Ne lipseste interactiunea cu alte persoane  si noua, si copiilor insa folosim intens video call pe whatsapp cu bunicii si cu cei dragi si incercam sa ii implicam pe copiii in toate activitatile noastre, mai ales in bucatarie. 😊
Am citit multe bloguri de parenting in perioada asta si am furat multe idei pentru activitatile copiilor. M-au ajutat si grupurile de pe facebook cu activitati Montessori si inca o data ii mentionez pe cei de la Teatrul Tandarica si pe cei de la Opera Comica pentru Copii. A, si povestile citite dePrintesa Urbana https://www.facebook.com/printesaurbana/   😊 Multumim si ei!
Totul ne ajuta  sa ii facem pe copii sa nu simta in mod neplacut rutina si pe noi ne ajuta sa ne pastram optimismul.  Deocamdata, mai ales daca eu voi obtine un raspuns pozitiv in ceea ce priveste somajul, suntem intr-un soi de concediu …dar stiu ca simtim asta pentru ca ne gandim ca totul este pe un termen limitat si…scurt.  Cel putin eu asa imi imaginez si asa sper!  Dar, daca totul se va prelungi…cred ca pentru mine limita la care ma simt confortabil este de 1 luna. Daca depasim aceasta luna… cred ca o sa fie greu sa ne pastram tonusul bun si camara plina.
Voi cum v-ati organizat?
Mai ales acum, fiti buni unii cu ceilalti!  Trebuie sa avem grija de sanatatea noastra dar fiecare dintre noi trebuie sa poarte grija si celui de langa!
17 martie 2020

                                                                    

Prima saptamana la cresa in Austria

Prima saptamana la cresa in Austria
Joi m-a sunat viitoarea educatoare a Emmei. S-a prezentat, la rugamintea mea a vorbit in engleza (absolut perfect), si-a exprimat entuziasmul pentru acest nou inceput atat pentru fiica mea cat si pentru ea, dupa cum stiti cresa este nou construita. Si am stabilit sa ne vedem Luni dimineata la ora 8.
Ne-am petrecut weekendul calcand rochite si sortand haine si incaltari. 😊
Luni dimineata , pe 2 martie am intrat toti 4 entuziasmati si incarcati cu martisoare confectionate chiar de noi. Lisa, educatoarea Emmei este o fata de aproximativ 25 de ani, frumoasa si calda si care zambeste mult si rabdatoare. A fost o chimie perfecta din prima. Este pentru prima oara cand este titulara la o cresa, dar are experienta in lucrul cu copiii de pana in 2 ani si jumatate. In prima jumatate de ora a stat si Calin cu ea in clasa si au descoperit impreuna toate jucariile si materialele si spatiile de joaca. Apoi Calin a plecat cu tatal lui la gradi ( care este de fapt aceeasi cladire doar o intrare separata). Eu am ramas cu Lisa povestind si urmarind-o pe Emma prin toata cresa, pe unde isi dorea ea sa mearga noi doua dupa ea. 
Cresa are un hol initial din care se intra in vestiar sau in baia vizitatorilor. Din vestiar se intra in baia copiilor sau in sala de clasa. Sala de clasa are cam 50m2 jos, plus un spatiu cam de 20 m2 la etaj. Atasata acestei clase este o camera mai mica unde copii pot dormi si separat mai este sala de gimnastica. Si cam aceasta este cresa dpdv al spatiului. Dpdv al dotarilor…vorbesc imaginile de la sine, totul este de calitate, totul este nou si frumos , multe materiale, jucarii…de vis pentru Emma.
Lisa ne-a spus ca isi doreste sa facem o acomodare treptata, sa luam fiecare etapa pas cu pas, ne-a cerut sa aducem poze de acasa cu Emma si cu noi, familia ei astfel incat sa ii facem mediul de la cresa unul cat mai familiar ei. Mi-a cerut informatii despre Emma, ce ii place sa faca, ce nu ii place, ce reguli si obiceiuri avem acasa, care este rutina ei zilnica, in ce limba ne dorim noi sa vorbeasca Lisa cu Emma, engleza sau germana. Ne-a cerut sa ii spunem cateva cuvinte in limba romana pe care Emma le foloseste mai des, sa fie sigura ca o intelege cand isi exprima o nevoie.
Emma a fost foarte deschisa cu Lisa, ea era oricum plangea des sa stea la joaca in sala de clasa a lui Calin. A inteles repede ca in spatiul de la cresa Lisa este cea care decide si cea care o ajuta la nevoie.
Pana acum nu am lasat-o singura acolo, credem ca are nevoie de mai mult timp sa se simta in siguranta si confortabil alaturi de Lisa, dar am stat in vestiar, eu sau sotul meu. A rezistat intr-o singura zi dupa ora 10, si asta doar pentru ca au mers in gradinita unde galagia si veselia copiilor au distras-o si au facut-o sa reziste mai mult. In rest, in fiecare zi a plecat cu tatal ei de la cresa la ora 10 si a adormit imediat in masina. Deja acasa o striga pe Lisa in timpul zilei si cand ii spunem dimineata sa ne pregatim sa mergem la Lisa imediat alearga la usa sa se incalte. 😊
In prima zi a venit primarita si am facut poze impreuna si mi-a cerut acordul sa publice pozele in ziarul local. In urmatoarea zi a venit si doamna inspector si alte cateva oficialitati sa verifice bunul mers si sa le ureze Lisei si Emmei succes.
Ati inteles, nu? Emma este singurul copil din cresa. Fiica mea are propria ei cresa si propria ei educatoare! Comunitatea si-a exprimat dorinta de a avea o cresa locala, neexistand una pe o suprafata foarte mare. Autoritatile locale au luat in serios nevoia exprimata a comunitatii si au construit o cresa. Cand au deschis official perioada de inscriere la cresa, Emma a fost singurul copil care s-a inscris. Au mers mai departe cu planul intial si au deschis cresa pentru ea la inceputul lui Martie.
Cel mai mare avantaj al Emmei in situatia data este atentia totala a Lisei pentru Emma. Dezavantajul este lipsa de socializare cu alti copii. Dar, sper ca acest dezavantaj este doar unul de moment si ca se vor inscrie si alti copii in curand sim ai sper si ca avantajul sa nu se transforme in dezavantaj avand in vedere faptul ca Emma a devenit un pic cam impunatoare cu Lisa. Ii cere sa stea “ACI” si ii arata foarte hotarata cu degetul unde sa stea de fiecare data cand ea are o activitate si protesteaza daca Lisa vrea sa se miste!
Merg in fiecare zi si in vizita la grupa mica de la gradinita, grupa unde Emma va intra in toamna si in felul asta socializeaza si cu alti adulti si cu copii.
Noi suntem bucurosi si multumiti si recunoscatori pentru ca si la Emma avem aceleasi premise bune cum am avut si la Calin si speram ca totul va merge din bine in mai bine!
Cresa nu este gratuita, se plateste, insa nu va pot da acum detalii exacte despre costuri. Am depus la primarie documentatia si asteptam sa vedem care sunt deducerile din tarifele standard, in functie de venitul / membru al familiei noastre.
Va las cateva fotografii sa vedeti cat poate sa fie de frumoasa o cresa de la sat din Austria!
Fiti buni unii cu ceilalti!
10.03.2020