Perspectiva unui copil roman care traieste in Austria
Am un interviu deosebit azi! Mi-a placut atat de mult sa il fac! Sper sa va placa si voua sa il cititi.
R este un copil cu mult bun simt, un copil foarte destept si care intelege multe. Interviul a curs de la sine, este in realitate mult mai lung decat ce va redau eu mai jos si unele fraze a trebuit sa le reformulez putin pentru ca am tinut ca discutia sa fie mai libera astfel incat el sa se simta in largul lui. Unele cuvinte folosite au fost in limba engleza sau in limba germana dar eu le-am adaptat. Am si omis anumite informatii pentru ca am vrut sa pastrez intimitatea lui si a familiei. Multumesc parintilor pentru ca si-au dat acordul sa public aceasta discutie. Si vreau sa fac o mica precizare inca de la inceput. Daca nu aveti nimic bun de spus, va rog sa va abtineti de la comentarii. Protagonistul este un copil si chiar daca el nu are acces sa citeasca comentariile , parintii lui o vor face. Va multumesc!
1. Cine esti?
Eu sunt R, am 11 ani si locuiesc in Austria cu parintii mei.
2. De cand locuiesti in Austria?
De aproape 3 ani.
3. De ce crezi tu ca parintii tai au ales sa locuiasca in Austria?
Pentru ca au avut relatii aici, tatal meu avea un prieten aici si cred ca a avut un start bun pentru ca a fost ajutat de prietenul lui. Si, cred ca au ales Austria si pentru ca este o tara neutra si pentru ca nu se implica in razboaie. Ei veneau din Spania, acolo nu au mai putut ramane din cauza ca nu aveau niste acte si cred ca cea mai buna varianta a fost Austria.
4. Cum a fost acomodarea ta? Mai grea decat ai crezut ca o sa fie sau mai usoara?
A fost ceva nou, dar a fost destul de ok la inceput pentru ca nu eram obisnuit sa stau cu tatal meu. Eu in Romania stateam cu bunicii mei si m-am bucurat sa stau cu el. Si a fost bine si pentru ca am venit vara si nu am fost nevoit sa merg imediat la scoala. Da, a fost putin greu, alta limba, nu puteam sa comunic cu doamna la scoala. Eu am facut cateva ore de germana inainte sa vin aici in Austria, dar nu m-au ajutat foarte mult. Am facut doar cateva lectii in care am invatat doar cum sa ma prezint, sa pun cateva intrebari, dar nu puteam sa port o conversatie si nu puteam sa inteleg ce mi se spunea.
5. Este diferita germana pe care tu ai invatat-o in Romania, prin meditatii, fata de germana care se vorbeste aici?
Da, este un dialect aici, dar nu este super mare diferenta. Daca cineva invata germana si vine aici, intelege ce se vorbeste.
6. Ai reusit sa iti faci prieteni inainte sa mergi la scoala?
Nu, inainte sa merg la scoala nu. Nu aveam vecini si nici alti prieteni. Si cand am inceput sa merg la scoala singurii care s-au imprietenit cu mine erau romanii din acea scoala, pentru ca doar cu ei puteam sa vorbesc. Doi dintre ei , parintii lor erau prieteni cu parintii mei si ne-a fost usor sa ne vedem si dupa scoala. Dar alti prieteni acolo la scoala nu am avut.
7. De ce? Din cauza limbii?
Da, si din cauza limbii, dar nici eu nu am reusit sa ma integrez. Nu erau prea prietenosi cu mine, cateodata nici nu se jucau cu mine dar nu am avut ce sa fac decat sa incerc.
8. Au fost momente cand ai vrut sa te intorci in Romania?
Au fost momente cand eram mai singuratic dar nu cred ca am avut deloc dorinta sa ma intorc in Romania. Si pentru ca parintii mei erau aici si voiam sa stau cu ei si pentru ca nu voiam sa ma dau batut asa repede, pur si simplu daca dau de greu putin sa dau inapoi. Nu voiam sa fac asta.
Dar, dupa ce am terminat clasa a 3-a, eu si parintii mei traiam intr-o casa cu chirie si ei voiau sa isi ia o casa a lor ca sa nu mai plateasca chirie. Si ne-am mutat intr-un alt oras si m-am mutat si cu scoala, mult mai ok. Si eu deja intelegeam mult mai bine ce spunea doamna la scoala. Puteam sa vorbesc si eu mai usor.
9. Faceai si acasa exercitii de germana?
Da, mi-am luat o carte si faceam cu tata exercitii acasa.
1. Nu e sufficient ce inveti la scoala? Sau la un curs, trebuie sa muncesti si suplimentar?
Depinde si varsta la care incepi sa inveti, dar da, cred ca trebuie sa faci si suplimentar. Eu cele mai multe cuvinte le-am invatat acasa, dar sa comunic si sa vorbesc am invatat la scoala. Dar trebuie sa ai si timp acasa sa exersezi. Eu am avut timp pentru ca eram copil, dar adultii nu au asa mult timp.
1. Spune-mi putin despre scoala! Cum e scoala aici in Austria?
Suntem 25 copii in clasa. La inceput mi s-a parut diferit ca nu erau asa multe teme si ca nu era ceva foarte important cand faceam ceva gresit. Ne explicau ce am gresit si trebuia sa facem din nou acel lucru si asta mi s-a parut mai bine decat sa primesc o nota proasta ca am facut ceva gresit. La inceputul clasei a 5-a am avut de ales intre o clasa normala, o clasa de sport sau o clasa creativa. Si am ales o clasa creativa. Si asta inseamna ca avem multe activitati creative. Muzica, piese de teatru, mergem la azil de batrani si le cantam, facem multe lucuri, gen…la lucru manual lipim bucati de ziare pe baloane si apoi dam forma de bufnita, desenam, facem tot felul de decoratiuni.
1. Lucurile astea nu le faceai la scoala in Romania?
Nu, eu cel putin nu am facut astea la scoala. Poate se fac dar eu nu am facut. Cateodata nu faceam orele de muzica sau desen, ca sa facem matematica, pentru ca era mai importanta.
1. Ce materii ai la scoala?
Germana, matematica, engleza, geografie, stiinte sociale (unde invatam cum sa ne purtam unii cu altii, cum sa ne purtam in societate, reguli din astea) biologie, sport, desen, lucru manual si muzica.
1. Cate ore de sport ai pe saptamana?
2 ore de sport si 2 ore de inot pe saptamana si din primavara o sa facem si tenis de camp dar la after school.
Si la after school, dupa ce timp de o ora ne facem temele,aveam acces la o sala mare de tot de sport cu multe biciclete si mingii si tot felul de activitati sportive.
Aaa si ce m-a mai surpins pe mine, a fost ca in Romania in pauza trebuia sa stai in clasa, sa vorbesti cu colegii sau sa iti mananci pachetul, aici avem voie sa iesim in curte afara.
Sau in pauza mare, avem o sala speciala unde noi putem sa mergem sa ne relaxam, avem si un tonomat cu bauturi calde. Sau cand avem ora de religie mergem acolo.
15. Tu nu faci religie? A fost decizia ta sau a parintilor tai?
Nu, pentru ca eu sunt orthodox si aici ei sunt catolici. A fost decizia mea, dar parintii trebuie sa semneze ca sunt de accord ca eu sa nu particip la acea ora. Dar eu am multi prieteni musulmani care stau sa in sala de relaxare si eu vreau sa stau cu ei.
1 Mai povesteste-mi depspre scoala ta!
Ce imi mai place mie la noi in clasa este ca o data pe semestru fiecare dintre noi aduce un cos de fructe si asa avem mereu fructe proaspete in clasa sa mancam cand vrem. Apa putem sa bem de la robinet penru ca este potabila si altceva nu putem cumpara pentru ca nu avem magazine in scoala.
In fiecare saptamana e altcineva numit sa tina mereu tabla curata sau sa duca gunoiul la tomberoanele din curtea scolii.
1. Stiu ca aici trebuie sa ai permis sa poti merge singur pe strada cu Bicicleta. Imi povestesti putin despre asta?
Da, de la varsta de 10 ani ai voie sa mergi singur pe strada pe bicicleta, fara sa fii insotit de parinte dar doar daca iei permisul. Se fac la scoala ore de teorie unde invatam regulile de circulatie apoi dam un examen. Daca nu ai implinit 10 ani cand se organizeaza examentul dar totusi vrei sa inveti si sa dai examenul, poti sa faci asta, dar doamna de la scoala iti va tine permisul pana implinesti 10 ani si ti-l da apoi.
1. Cum a fost cand ai inceput clasa a 5-a, a fost o schimbare mare?
Profesorii au decis sa mergem chiar la inceput, cred ca din prima sau din a doua saptamana, nu imi amintesc exact, intr-un fel de tabara ca sa ne cunoastem mai bine. Si a fost foarte frumos. Mie mi-a placut super mult, pentru ca am ajuns sa cunosc multa lumea si unii dintre cei mai buni prieteni ai mei de acum, au fost colegii mei de camera de atunci Mike si Ibrahim. Noi aveam asteptari ca vom merge acolo sa ne distram, sa ne jucam pe telefoane, sa ne relaxam. Dar…nu a fost fix asta. Adica a fost foarte frumos dar a fost foarte diferit. Nu am avut acces la telefoane decat 40 min pe zi sa ne sunam parintii, in rest am avut incontinuu activitati: excursii prin padure, pe munte, multe obiective turistice, a fost obositor pentru mine dar mi-a placut mult.
1. Cum e mancarea in Austria?
E buna, e putin diferita dar e buna. De exemplu eu nu mancam in tara peste sau carnati dar aici mananc, aici imi plac. Dar sunt si mancaruri care nu imi plac, pe care nu prea le mananc.
2. Cat faci pana la scoala in fiecare zi?
Cam 5-10 min, ma duc si ma iau parintii cu masina in fiecare zi, nu merg cu autobuzul. Dar din primavara vreau sa incerc sa ma intorc acasa de la scoala cu Bicicleta macar de 2 ori pe saptamana pentru ca tocmai s-a construit o noua pista de Bicicleta de la mine de acasa pana la scoala si as vrea sa incerc sa merg mai mult pe Bicicleta.
2. Te rog spune-mi cele mai mari 3 avantaje ale vietii din Austria.
Parintii mei. Faptul ca stau cu ei!
Educatia, pentru ca este mai diversificata, pentru ca invatam mai multe chestii si profesorii sunt mai interesati ca noi sa intelegem. Mereu ne spun ca ei nu pot citi gandurile si daca nu intelegem ceva trebuie sa le spunem ca nu am inteles si sa le punem intrebari ca asta ii bucura.
Oamenii in general aici parca sunt mai relaxati, cred ca in Romania sunt mai multi saraci. Aici, in 3 ani nu am vazut niciodata un caine de strada, abandonat. Sau niciun cersetor sau niciun om sarac. Aici sunt multe legi ca sa fie siguri ca oamenii sunt bine. In Romania sunt multi oameni care abia reusesc cu banii pe care ii au, altii au foarte multi bani si altii nu au deloc, abia au ce sa manance. Si asta nu mi se pare ok, ar trebuie sa fie mai echilibrat.. De exemplu, aici nu ai cum sa te descurci fara masina. Statul te ajuta si te imprumuta si iti cumperi masina sa poti sa te duci la serviciu. Intelegi? Pur si simplu aici mi se pare ca sunt mai bune drepturile facute pentru oameni, ca sa ii ajute, sa le fie bine. Nu sunt eu cel mai in masura sa judec, dar asta e opinia mea.
2. Si cele mai mari 3 dezavantaje sau situatii grele cu care tu te-ai confruntat in Austria.
Lucruri mai putin bune? Hmmm..
Nu cred ca e asa de usor sa te vezi cu prietenii. Na, trebuie sa ii suni, sa fie acasa, parintii sa fie de accord, parintii tai sa fie de accord, cine e liber sa aduca prietenul la mine, cine sa il ia…distantele sunt mult mai mari. Nu e ca in Romania unde ieseam in fata blocului si ma jucam cu prietenii mei. SI aici ma intalnesc cu prietenii mei dar nu e asa de usor.
Alt dezavantaj…nu stiu, nu am …sau poate…ca imi lipsesc bunicii dar cu tehnologia la care am acces, ii sun si ii vad in fiecare zi, sau vin in vizita la noi cu avionul sau eu ma duc la ei cu avionul. Cateodata zbor si singur la ei. Platim o taxa suplimentara si are grija stewardeza de mine. E chiar mai bine si pentru ca mereu intru primul in avion, nu stau dupa bagaje. Am fost deja de 2 ori asa si e foarte bine nu am avut nicio problema.
2. Ti-e dor de Romania? Ce iti lipseste cel mai mult?
Imi e putin dor de oamenii si relatiile de acolo. Dar, vorbesc des cu familia pe telefon si video.
. Cum ai invatat limba germana? A fost greu?
Da, a fost greu. Dar, ca la orice, daca muncesti mult si depui efort o inveti.
2. Tu stii si engleza bine, crezi ca asta te-a ajutat?
Da, stiu bine engleza. Se aseamana la unele cuvinte engleza si germana dar pe mine nu m-a ajutat prea mult.
2. Ai incercat sa folosesti engleza atunci cand nu te descurcai in germana?
Nu, n-am incercat niciodata. La prima scoala am vazut ca nu prea stiau profesorii engleza si aici nu am incercat deloc pentru ca nu a mai fost cazul.
2. Ai prieteni mai mult romani sau mai multi austrieci?
Am prieteni si romani si asutrieci si de alte nationalitati. Eu incerc sa ma apropii de cei cu care mi se pare ca sunt compatibil, nu ma gandesc sa ma imprietenesc cu cineva pentru ca e roman sau pentru ca e austriac, doar daca suntem compatibili.
2. Ai simtit ca s-au purtat unii copii altfel cu tine decat cu ceilalti dooar pentru ca nu esti austriac?
Nu! Cel putin aici, la noua scoala sigur nu. Nici din partea copiilor nici din partea profesorilor.
2. Ce vrei sa studiezi pe viitor, ce profesie ai vrea?
Vreau sa studiez informatica, vreau sa fac jocuri, dar cred ca e posibil oricand sa ma razgandesc.
3. Crezi ca vei ramane in Austria sau e posibil sa mergi inapoi in Romania sau poate in alta tara?
Cred ca voi ramane aici. Cred ca pentru relatiile pe care le am aici, parintii, familia, prietenii.
3. Crezi ca parintii tai vor sa ramana in Autria sau crezi ca vor sa se intoarca in tara?
Cred ca vor sa se intoarca. Dar nu acum ci cand vor fi mai in varsta. Cel putina asa cred eu. Dar nu stiu de ce. Nu stiu ce motiv au.
3. Iti place sa citesti? Citesti in limba romana sau in limba germana?
Da, citesc, dar doar in romana am citit pana acum. Dar, am de gand, dupa ce termin cartea pe care o citesc acum, sa merg la biblioteca de la scoala si sa imprumut o carte in limba germana. Asa mi-au recomandat si profesoarele mele de la scoala.
3. Daca un prieten din Romania te anunta ca vrea sa se mute in Austria, ce sfat ii dai?
I-as spune sa nu fie descurajat de unii oameni pentru ca …de exemplu, acum nu mi se mai intampla dar la inceput mi se intampla sa nu se joace copiii cu mine, faceau asta ori pentru ca eram roman ori pentru ca nu eram austriac, nu stiu de ce. I-as spune ca nu conteaza ce zic sau ce fac cei care cred ca nu esti la fel de bun ca ei doar pentru ca te-ai nascut in alta parte. Lasa-i in pace si cauta-ti alti prieteni care chiar te plac pe tine asa cum esti. Eu mereu eram trist si ziceam ca nu o sa-mi gasesc prieteni aici si tatal meu mereu imi spunea: iti promit si stiu ca eu nu promit degeaba, o sa ai prieteni! si…a trecut ceva dar a avut dreptate. Mi-am facut prieteni, am invatat limba. Deci, sfatul meu, daca ar fi, ar fi sa nu fie descurajat sa incerce chiar daca da de greu, chiar daca e grea limba, chiar daca unii rad de el ca nu e al lor, el doar sa continue ca o sa fie bine! Opinia mea este ca Austria este o tara buna!
Fiti buni unii cu ceilalti!
29 februarie 2020