Ninge in Austria

Prima ninsoare in Austria
A venit sau nu iarna? In sfarsit a nins! Am aflat de dimineata cand a strigat el la mine: hai, ma ajuti, poti? E multa zapada afara si trebuie sa ii echipez bine! Ma durea rau capul, iar am avut o migrena si s-a trezit el cu copiii, le-a dat sa manance, i-a imbracat si au coborat sa deszapezeasca masinile. Apoi a plecat cu amandoi la gradi unde l-au lasat pe Calin. Si in felul asta mie mi-au dat o ora de somn neintrerupt dimineata, plus 40 de minute in care mi-am baut cafeaua si m-am pregatit de serviciu in liniste. Incep serviciul la ora 9 , 2 zile pe saptamana si la ora 10 in celelalte 3 zile pe saptamana. Si termin la ora 2.  Nu e nici dimineata, nu e nici la amiaza, e cam in mijloc asa, dar pentru noi functioneaza bine.
Si a nins mult azi noapte si s-a depus zapada si inca ninge. Ma obisnuisem cu peisajele verzi, frumoase, aproape ca nu le mai vedeam. Azi, insa…imi venea sa ma opresc sa fac poze! Atat de frumosi sunt muntii si brazi imbracati in zapada!!! Frumos de tot! Merg in fiecare zi 35 de km catre serviciu din care 20km sunt pe serpentine. La inceput mi-a fost putin greu, insa a inceput sa imi placa. Mi-am pus un dispozitiv in masina sa pot folosi telefonul prin boxele masinii si imi propusesem sa folosesc cele aproape 2 ore petrecute pe drum pentru a vorbi la telefon cu prietenii de acasa, cu familia. Insa am renuntat repede pentru ca nu se auzea bine si pentru ca am ales sa petrec acel timp eu cu mine si sa ma incarc. Ascult cursuri de germana sau muzica la maxim! 😊 Sunt norocoasa ca am reusit sa ne mai luam o masina si sunt norocoasa ca a fost singur sotul meu sa ia masina, fara mine, eu am ramas cu copiii acasa. Probabil daca as fi mers eu nu as fi luat-o pe aceasta. Dar acum sunt foarte multumita. Este o masina stabila si sanatoasa si e hidramata, ceea ce ma ajuta mult!
Copiii s-au distrat tare azi in zapada. Anul trecut Emmei nu prea i-a placut zapada, era prea mica, insa acum ii place mult! Ne bucuram de o curte mare tocmai buna de alergat prin zapada in ea. Avem un singur vecin in imediata apropiere, un domn foarte instarit care de la prima intalnire si-a aratat interesul in a avea o relatie de amicitie. Si, ca mai toti austriecii din zona, si dansul are toate ustensilele posibile, inclusiv un tractor la care se ataseaza un dispozitiv si se aduna zapada. Si in aceasta dimineata, cu mult inainte sa coboare ai mei sa curete masinile, vecinul nostru ne-a curatat aleea si parte din curte cu acel tractor! Minunat, nu? Am tot spus ca o sa fac ceva, o placinta, o prajitura sa ii duc doamnei vecine insa, nu prea ma pricep sa fac. 😊 ma rog, sper sa conteze gestul.
In ceea ce priveste drumurile, dimineata cand am plecat a fost greu, multa zapada pe sosea, aluneca, batea vantul tare, am mers cu maxim 50 de km pe ora. Dar am vazut multe multe utilaje pe drum care adunau zapada. Cand m-am intors totul era curat. Acum inca ninge, nu s-a oprit deloc, probabil maine vom avea multa zapada depusa!
Aseara imi scria o prietena ca a terminat deja a doua carte pe anul asta! Si m-am bucurat. Ma bucur cand cititm! Fiecare film, fiecare dialog, fiecare intalnire sau fiecare experienta ne imbogateste putin, insa cititul ne imbogateste mai mult. Pe mine cititul ma ajuta sa imi  dezvolt imaginatia, creativitatea, vocabularul, ma ajuta sa aflu lucuri noi , sa invat despre alte culturi, ma ajuta sa imi dezvolt  memoria, ma relaxeza, imi ofera o usita prin care sa evadez din cotidian. Ma ajuta si pe parte de business si de dezvoltare personala, ma ajuta si cu aprofundarea limbii engleza pentru ca din cand in cand citesc si in engleza. Si, pe langa cele enumerate mai sus citesc pentru ca imi place mult. Acum vreo 2 saptamani am primit o provocare, tot din mediul online, ca anul acesta sa notez tot ce citesc si la finalul anului sa fac o poza cu teancul de carti citite si sa postez poza. Mi-a placut si am acceptat provocarea prietenei mele chiar daca nu voi reusi la finalul anului sa fac poza cu teancul de carti citite pentru ca eu citesc mai mult in format electronic decat in format fizic, sau mai imprumut carti pe care trebuie sa le si returnez, dar am promis ca voi gasi o solutie si voi duce provocarea pana la capat si voi face acea poza. Si eu am terminat 2 carti anul acesta. Si acum citesc alte 2 carti, pentru ca asa citesc in paralel 2 carti, una in format fizic si una in format electronic pe Kindle. Va e cunoscut kindle? Eu sunt deja la al treilea model, pe primul l-am primit de la sotul meu in urma cu fix 10 ani. 😊Este comod de citit oriunde cu el, pe lumina naturala afara sau in intuneric, incape in orice geanta si chiar intr-un buznar mai mare, pot “cara” in el multe sute de carti in acelasi timp, este ideal pentru mine. Citesc si in format fizic pentru ca nu gasesc toate cartile pe care le vreau in format electronic si pentru ca vreau sa ma vada copiii ca citesc, asa cum stiu ei la varsta asta ca este cititul, cel classic, pentru ca ei invata mai mult uitandu-se la ce facem noi decat atunci cand le spunem sa faca. Si chiar daca ei stiu ca acel mic dispozitiv negru este “cartea mamei”, cred ca a avut un efect benefic asupra loc faptul ca m-au  vazut mereu si dand paginile in modul clasic! Acum citesc doua carti la fel de interesante desi foarte diferite: “Bunica mi-a spus sa iti spun ca ii pare rau” de Fredrik Backman si “Bucuria vietii” de Iriving Stone. Le-ati citit? V-au placut?
Pe adultii austrieci nu am avut occazia sa ii vad citind, sau sa discut cu ei despre asta, insa pot sa va spun ca la gradi sunt incurajati ca in fiecare saptamana sa imprumute o carte din biblioteca gradinitei. Si facem asta in fiecare luni si ne bucuram cu totii de imaginile din carte pentru ca …nu stim sa citim in germana. 😊
Un singur lucru vreau sa mai impartasesc cu voi azi. Acum fix 2 ani,  petreceam ultima noapte din viata mea ca femeie insarcinata si  ultima noapte de mama de 1 copil. A doua zi am nascut-o pe Emma. Maine face 2 ani de cand a dat buzna peste noi, in vietile noastre si ne-a adus lumina Lunii. Aveam Soarele si a venit si Luna!
Fiti buni unii cu ceilalti!
29 ianuarie 2020

Deschiderea oficiala a cresei de la noi din sat

Am primit prin posta o invitatie pe numele fiicei mele ( nu a implinit inca 2 ani) din partea primariei locale, prin care eram invitati la deschiderea oficiala a cresei din sat.  Invitatia era de fapt pentru noi, insa mi s-a parut ingenious si dragut felul in care i-a fost ei adresata, pana la urma ea va fi beneficiara directa. 😊

A ramas sotul meu cu copiii acasa si eu am mers insotita de o prietena, pentru a ma putea ajuta sa inteleg cate ceva. 😊Intalnirea a avut loc in gradinita lui Calin. Cresa este de fapt o anexa noua de cladire la gradinita lui Calin. Din punct de vedere administrative cresa va intra tot in responsabilitatea primariei si cred ca vor avea acelasi director. Cadrele didactice de la gradinita s-au implicat in organizarea de la cresa si am inteles ca va exista o colaborare constanta. Ceea ce ma bucura mult pentru ca la gradinita tot personalul a fost minunat cu noi.
Noi, parintii si bunicii, cei invitati, am stat pe scaunele timp in care Doamna Primar si Doamna Inspector ne-au povestit despre cum o sa fie la cresa:
  •         Cresa vine in intampinarea nevoilor celor din comunitate care au copii mici, sub 2 ani si jumatate si care nu au bunici.
  •         Sunt primiti copii incepand cu varsta de 1 an.
  •         Programul cresei va fi de la 7 dimineata la orele 17 dupa amiaza.
  •         Copilul poate fi adus oricand in acest interval orar si lasat oricat, trebuie doar sa fie facut un plan in sensul acesta.
  •         Copilul poate frecventa cresa zilnic sau doar 1 data pe saptamana sau de 2 ori, in functie de nevoile familie, doar sa fie facut un plan in sensul acesta.
  •         Vor fi inscrisi 25 de copii insa maxim au voie in sala un numar de 15 copii.
  •         Spatiul dedicat acestor 15 copii este foarte mare: au dormitor, sala de clasa cu etaj, sala de gimnastica, 2 bai, vestiar. Nu era deloc mobilier inca insa am putut sa vizitam fiecare sala in parte.
  •         Acomodarea copiilor  se face in ritmul fiecaruia, ne este permisa prezenta in sala atata timp cat copilul va avea nevoie.
  •         Vor avea mic dejun si gustare incluse insa pentru pranz se va plati separat si este optional.

In ceea ce priveste tarifele, nu suntem foarte lamuriti. Exista o grila cu tarifele standard si o grila separate cu discounturile primite:   570 eur program intreg si 380 eur program partial. Poti primi discount de pana la 75% in fucntie de numarul de copii in familie si in functie de veniturile familiei. La noi fiind o situatie deosebita, sotul meu lucreaza, incaseaza salariu insa nu prin statul austriac, el este inca angajat al unei companii internationala, insa la filiala din Romania, el oficial nu genereaza venituri in Austria insa practic si concret da, el contrinuie la veniturile familiei. Vom merge sa intrebam la primarie si vom vedea care este discountul de care vom beneficia.
Discountul, oricum, nu il vom regasi in factura de la cresa. Noi vom plati tariful standard, insa vom face cerere de recuperare a banilor catre stat. Functioneaza mult aici sistemul acesta de decontare. De ex: la fiecare final de an poti deconta o parte din banii de benzina pe care o consumi mergand catre si de la serviciu. Poti deconta cheltuielile cu rechizitele scolare. Nu am foarte multe detalii, insa ma voi interesa exact si revin cu un articol pe tema asta.
Una peste alta, Emma va merge la cresa la inceputul lui Martie. Planul nostru este ca si ea sa ramana ca si fratele ei pana la ora 12.30 – 13. Nu din prima, ci treptat. Suntem entuziasmati cu totii si speram sa merga totul la fel de lin ca la Calin.
Intalnirea a fost destul de protocolara si am vorbit in engleza doar cu educatoarele lui Calin. Insa am cunoscut multi oameni, inclusiv😊

pe Doamna Primar, care, evident, stia cine sunt pentru ca…aici suntem mici vedete. Sa vedem pana cand.

Vreau sa va mai spun ca ieri am fost intr-un mall, am cautat un cadou. La un moment dat il auzim pe Calin vorbind cu un domn, un bunic si cu al lui nepot. Dialogul a avut loc in limba germana. Calin a raspuns, nu doar cu da, nu sau multumesc. A raspuns cu propozitii fomate din cuvinte. A si intrebat ceva….noi ne uitam unul la celalalt, mandri tare de cat de repede a invatat, intrigati pentru ca nu am mai vazut un austriac sa fie asa prietenos cu un copil si amuzati pentru ca noi nu intelegeam nimic. 😊) va imaginati ce ne asteapta in cateva luni, dupe ce si Emma incepe sa vorbeasca si ei doi vor vorbi si vor complota si vor rade de noi si noi…nu vom intelege nimic! 😊)
Fiti buni unii cu ceilalti!
22 ianuarie 2020

Primele sarbatori in Austria

Primele sarbatori in Austria
Acasa e acolo unde esti cu cei dragi. Asta e adevarat si e simplu si e testat. Dar….tot simti ca lipseste ceva.  Oare ce?
Am avut bunica paterna si strabunica ( 84 de ani, prima oara cand iese din tara, prima oara cand zboara, prima oara cand joaca Xbox! )  si vestitul unchi Bobo  in vizita de Craciun aici. Am avut brad natural, luminite, cozonaci. Au adus carnati facuti de casa si toba si sunca. Am avut prea multa mancare si bautura si cadouri. Dar ceva tot a lipsit.
Craciunul acasa, in Romania era o stare in care intram incet, incet. Intram in concediu, apoi incepea curatenia generala, apoi listele de cumparaturi, statul la cozi, aglomeratia din Bucuresti, pocnitorile, petardele, brazii, colindele la radio si in magazine. Colindatorii la usa. Colindatorii printre blocuri cu capra sau ursul sau…nu mai stiu ce alt animal. Acestia erau multi si nu mai intrau in scara. Alegeau zone cu blocuri stanga, dreapta si incepeau sa cante tare si oamenii iesau pe balcoane si le aruncau bani infasurati in pungi sau hartii. Apoi, nelipsitele caciuli rosii cu mot alb. Sau coarnele de ren puse pe masini, cel putin in ultimii ani am vazut multe in Bucuresti. Si iar colinde si iar George Michael cu “Last Christams” si iar Mariah Carey cu “All I want for Christmas”. Si la Tv spoturile publicitare cu “vin sarbatorile / vin sarbatorile”. Toti cunoscutii si prietenii intrau in concedii si toti aveam acelasi drum pe la cumparaturi in supermarketurile agglomerate si toti ne plangeam de curierii care nu ne livrau la timp cadourile cumparate online si toti postam carnatii si sunca afumata sau cozonacii….Si, usor usor, intram in atmosfera de Craciun. Apoi urma ziua de Craciun propiu zis, cand mancam mult si apoi ne ridicam de la masa si plecam la o alta masa unde iar mancam mult si apoi ne plangeam ca am mancat mult. Si ne aruncam pe canapea si ne uitam la “singur acasa”. Si mai era zapada, sau mocirla. Aaa si sa nu uit de lumina din suflete pe care o primeam prin mesaje. 😊
In tara nu reuseam sa ne vedem cu toti cei dragi. Noi avem si multi oameni dragi. Dar, cu cei mai multi reuseam, inainte sau dupa. Mai devreme sau mai tarziu. Aici nu mai avem cum. A fost primul an in care Calin nu a mers la colindat. In anii trecuti ne strangeam un grup de 5-6 copii, sa invatam 2 colinde si sa mergem pe inserat la colindat. Si era asa frumos! Ii filmam la fiecare casa la care cantau, chiar daca ei cantau la fel! Si ei se distrau si erau mandri de ei si de cantatul lor si se bucurau de ceea ce primeau. Anul trecut le-am facut si traiste speciale si au avut toti la fel traiste rosii pe care le-au umplut cu de toate.   Anul asta ni s-a ivit o oportunitate sa mergem la colindat insa, cu toate eforturile noastre Calin nu a vrut. Am cunoscut o familie tare frumoasa care ne-a invitat sa participam la un program dedicate copiilor la biserica lor. Au o alta orientare religioasa, apropiata de a noastra dar un pic diferita.  Ne-a bucurat invitatia si am fost si ce am gasit acolo ne-a placut mult. O sa va povestesc mai pe larg despre ei alta data. Acum doar voiam sa va spun ca ei ne-au invitat sa participam la colindat in seara de ajun. S-au organizat in grupe , in functie de varsta, aveau lista cu casele ce urmau a fi colindate, ce sa mai, profi aproape! 😊 Din pacate Calin s-a rusinat inca de la repetitii pentru ca doua fetite mai mari decat el au ras cand el a intrat (sunt convinsa ca ele au ras de drag, pentru ca este atat de dragalas) insa copilul meu nu a stiut sa interpreteze corect rasul lor si de acolo si pe un fond de oboseala a refuzat orice colaborare asa ca a trebuit sa renuntam. Si am fost trista penrtu ca a pierdut singura ocazie de a merge la colindat. Cei mai multi dintre cei apropiati noua nu au ramas aici de sarbatori si au plecat acasa asa ca, nu am avut cu cine si pe cine sa colindam. Si…nici noi nu am fost colindati, de nimeni.
Si la cumparaturi, o liniste totala. Nu i-am vazut pe austrieci cumparand mai mult de sarbatori. Nicio aglomeratie. Impodobiti au fost, frumos si cu bun gust. Dar…unde e opulenta aia de o vedeam prin mall-uri si prin supermarket-uri. Imediat dupa Craciun, sau poate inainte, nu stiu exact, au aparut niste rulote ici si colo unde se vindeau artificii. Nu petarde. Doar artificii. Imediat dupa revelion au disparut.
De revelion nu am avut variante. Cunostintele noastre aici  in Austria sunt limitate. Plus ca noi suntem un pachet destul de pestrit: 2 adulti si 2 copii, din care unul cu o energie cat 4 si celalalt alaptat la cerere asta inseamna aproape oriunde si oricand. Deci, cam greu sa ne gasim un loc undeva pe la o petrecere. Am vazut ca primariile din zona au organizat tot felul de spectacole pentru cei care isi doreau sa petreaca revelionul in aer liber, programe dedicate copiilor pana in ora 9 si dedicate adultilor dupa ora 9.  Insa, logistic vorbind pentru noi era greu. Avem aproape o ora de mers pana la cel mai apropiat oras mai mare, unde se organizau evenimentele. Mers prin padure sau serpentine, copiii nu au altceva de facut decat sa adoarma. Ajungeam cu ei la destinatie dormind…daca ii trezeam erau morocanosi si le era frig. Ma rog, am preferat sa petrecem acasa in pijamale. Am mancat imrepuna de seara toti 4, apoi ne-am jucat tot ce si-au dorit copiii. Emma a adormit prima, Calin a rezistat pana la 12 noaptea ora de aici si asa a vazut artificiile vecinilor si s-a bucurat mult de ele. Noi am rezistat pana dupa 12 noaptea ora  Romaniei, sa le uram celor dragi ramasi acasa toate cele bune si apoi am adormit si noi.
In prima seara a anului 2020 am primit o noua vizita din tara. Prieteni de acasa care au venit cu cele 2 fetite si bucuria copiilor nostri a fost mare mare. Am petrecut cateva zile cu ei frumos, incercand sa le aratam ce am gasit noi frumos aici pana acum si sa fim gazde bune. In februarie asteptam alta familie, alti prieteni cu alti 2 copii, in martie vin ai mei, in aprilie vin finii. 😊 voie buna, ce sa mai!
Per total sarbatorile noastre de iarna au fost linistite. Nu au avut farmecul sarbatorilor de acasa si am simtit mai mult ca niciodata ca NU MAI SUNTEM ACASA. Dar au fost linistite, copiii sanatosi si pentru asta suntem recunoscatori.
Stiti ca se practica sa faci o retrospective a anului ce tocmai s-a incheiat si sa iti propui teluri, obiective pentru anul ce incepe.
Noi am avut un 2019 greu. Probabil cel mai greu de pana acum. Am pierdut multi bani, am luat decizii proaste dpdv al business-ului, pe care le regretam. Am pierdut pe drum anul asta oameni cu care nu am mai…sa spunem asa…rezonat. Am avut asteptari si am fost dezamagiti. Dar, ca de fiecare data , asa cum ne e noua caracteristic, ne-am ridicat si am analizat si am mers mai departe pe un alt drum, am pivotat. 😊 Noua nu ne e frica de schimbari. Chiar ieri am primit un email de la o doamna, prin intermediul unui site de imobiliare in care ma intreba daca mai e de actualitate anuntul de vanzare al apartamenului de 2 camere. Apartamentul l-am vandut in 2015.  In 2009 l-am cumparat prin programul Prima Casa. Am fost primul dosar al BRD sucursala de care apartineam si printre primele din tara. In 2015, cu 2 saptamani inainte sa vina pe lume Calin, ne-am mutat la 4 camere. Apoi, in 2017, cand eram insarcinata cu Emma am gasit o oportunitate si ne-am mutat la casa. Deci, schimbarile nu ne sunt straine si nici nu ne e teama de ele. Intr-adevar, mutarea in Austria a fost cea mai mare de pana acum, dar, credem noi ca nu va fi ultima schimbare.  Casa din tara inca o avem, nu am vandut-o, este inchiriata si nici nu intentionam prea repede sa o vindem, asa cum nici nu ne grabim sa cumparam aici. Inca ne evaluam optiunile. Suntem tineri, sanatosi, capabili si muncitori si putem sa facem orice ne propunem si orice ne dorim. Important este sa fim sanatosi. 

Asa ca: 
 2019 multumim ca ne-ai pastrat sanatosi! Suntem tare recunoscatori pentru sanatatea de care ne-am bucurat aproape in fiecare zi!

2020, nu iti cerem sa fii mai bun ca 2019, o sa fim noi mai buni decat am fost anul trecut, tie iti cerem sa ne tii sanatosi, cel putin la fel ca pana acum!
Pana data viitoare, fiti buni unii cu ceilalti!
12.01.2020