Hristos a Inviat!

Paste fericit!

Stiu ca pentru toti sunt diferite sarbatorile astea.
Este primul an in care eu nu le-am asteptat cu entuziasm. Din doua motive, unul evident: suntem doar noi, suntem fara familia extinsa, ei sunt fara noi si suntem fara prieteni. Si prietenii nostri  sunt importanti. Ei sunt, pe langa familia pe care o primesti, familia pe care ti-o alegi in viata.
Al doilea motiv e legat de atmosfera de sarbatoare pe care am nevoie ca si copiii mei sa o simta, asa cum am simtit-o si noi in fiecare an al copilariei.  Cum sa ii fac sa cunoasca traditii si obieciuri, sa simta atmosfera de sarbatoare, sa inteleaga semnificatile acestei sarbatori. De Craciun am avut bunicile aici cu noi, am avut brad, zapada, luminite, cadouri.
Acum, nu am avut ajutorul familiei, nu am avut ajutorul comunitatii pentru ca …suntem izolati, fiecare e pe cont propriu, nu am avut ajutorul gradinitei cu o serbare sau ceva activitati specifice. Asa ca, totul a picat pe umerii mei sa formez aceasta atmosfera de sarbatoare pe care sa o simta copiii. Pentru ca, femeia e cea care transforma casa intr-un camin, nu-I asa?
Si cum sa creezi acea atmosfera? Sa le spun ca sarbatorile sunt despre a petrece timp cu familia? Pai…noi petrecem timp 24/24 de vreo luna deja. Timp cu familia extinsa? Pai…nu sunt aici, nu putem merge la ei. Sa le spun adevarata semnificatie religioasa a acestei sarbatori? Nu stiu cum sa fac asta…cred ca sunt prea mici copiii mei sa inteleaga de ce a fost rastignit Isus si cum de a inviat apoi. Sa ii duc la biserica? Nu pot nici asta.
Asa ca am incercat prin mancare desi eu nu sunt cea mai mare gospodina.  Am facut cozonac , cred ca a fost prima oara in viata mea si nu a iesit prea bun. Cu un pahar de lapte langa merge, dar e mult sub astepartile pe care le aveam de la o felie de cozonac. Acasa eu comandam in fiecare an de la cofetaria Alice (cei care sunt din Bucuresti sigur stiu despre ce vorbesc). Am facut drob pentru prima oara in viata mea. Noi nu suntem prea mancatori de drob, dar l-am facut ca sa am preparat traditional in casa. Am facut salata de boeuf si crema de zahar ars pentru ca ii pacea socrului meu si in perioada asta l-am fi sarbatorit. La sarmale inca nu m-am aruncat. Astept urmatoarele sarbatori si daca tot nu va avea cine sa ne faca sarmale…poate ma incumet sa incerc eu. Ouale le-am luat deja vopsite, aici in Austria magazinele sunt pline de oua vopsite deja ,in perioada Pastelui si doar fierte in tot timpul anului. Deci…am facut sa fie sarbatorile astea tot despre mancare, desi nu am vrut neaparat.
Suntem prinsi intre doua lumi. Cum a fost Tom Hanks in Terminalul. Stiti filmul? Daca nu l-ati vazut, va rog sa il cautati chiar acum, este absolut minunat, este de neuitat acel film! Nu cunoastem si nu putem inca sa imbratisam obiceiurile locale si nu stim cum sa facem sa le transmitem copiilor obiceiurile noastre de acasa. Evident ca am ciocnit oua de dimineata. Am fost cel mai asteptat moment si, evident, Calin a iesit castigator.
Apoi am dat o fuga pe la cele doua familii de oameni dragi noua si le-am dus cate un pachet din pregatirile noastre , insotite de cate o lumanare, adica am impartit. Nu am socializat, nu am intrat in casa, doar ne-am salutat si privit putin, ne-am bucurat de cele cateva minute langa alti oameni si am plecat. 
Am vorbit pe video cu bunicii si cu oamenii dragi, dar…asta noi oricum facem de aproape 8 luni de cand suntem aici. Stiti, ma gandeam zilele trecute, acum, cei mai multi dintre voi ati putut intelege intr-o oarecare masura cum ne e noua celor plecati departe. Faptul ca nu aveti voie sa va vedeti cu familia, cu prietenii face ca distanta sa nu mai fie relevanta. Ce mai conteaza daca eu sunt la mii de km de parintii mei si tu esti doar la 5 blocuri distanta de ai tai. Nici tu si nici eu nu ii putem vizita.
Ca sa inchei articolul intr-o nota optimista si sa merg sa raspund si eu la mesajele pline de urari primite , va spun ca suntem bine. Copiii sunt sanatosi, stau afara probabil 8 ore pe zi, mergem mult cu Bicicleta, eu alerg in fiecare zi cam 4 km. Am reusit sa rezolvam cu somajul si suntem in continuare asigurati si primim bani de la statul austriac in perioada asta (voi scrie un articol detaliat despre asta in zilele urmatoare).  Suntem bine si in continuare vedem partea plina a paharului.
Va doresc din suflet sa aveti rabdare cu voi si cu cei din jur, sa cautati si sa gasiti motive in fiecare zi sa radeti in hohote si sa dansati!
Fiti buni unii cu ceilalti!
19 aprilie 2020

Austria, una dintre primele tari din Europa care incearca sa revina la normalitate dupa criza Covid-19

Austria, una dintre primele tari din Europa care incearca sa revina la normalitate dupa criza Covid-19
Incepand cu 14 Aprilie au fost luate primele masuri pentru restartarea economiei prin redeschiderea magazinelor mai mici de 400 de metri patrati si a afacerilor care comercializeaza materiale de contructii si produse de gradinarit. Masura este insotita de obligativitatea purtarii mastilor de protectie (pot fi folosite masti medicinale, masti cusute din bumbac sau alte materiale textile, sau chiar si o esarfa care sa acopere gura si nasul).
In prima zi de deschidere, unele firme care comercializeaza materiale de constructii au fost luate cu asalt de cumparatori. Timpul de asteptare pentru a intra in magazin a fost destul de mare pentru ca redeschiderea este insotita de asemenea de regula ca inauntru sa nu intre mai mult de o persoana la fiecare 20 de metri patrati.
Tot de marti a devenit obligatorie purtarea mastilor de protectie in mijloacele de transport in comun. Pasagerii trebuie, de asemenea, sa stea la cel putin 1 metru unii de ceilalti.
O alta noutate este ca politia poate amenda cu pana la 50 de euro persoanele care nu se conformeaza regulilor – de exemplu daca nu poarta masca de protectie la intrarea intr-un magazin sau intr-un mijloc de transport in comun. Pana acum politistii puteau da doar avertismente.
In ciuda noilor masuri de relaxare a restrictiilor, oamenii trebuie sa respecte in continuare regulile de distantare sociala si pot iesi din casa doar in 4 situatii – pentru a merge la munca, pentru cumparaturi, pentru a face miscare sau pentru a ajuta o persoana aflata in grupa de risc.
In urma cu o zi au fost anuntate masuri de relaxare a regulilor si in domeniul sportiv si al activitatilor de petrecere a timpului liber, de la 1 Mai fiind preconizata redeschiderea terenurilor de tenis, atletism, golf, tras cu arcul sau calarie. Echipele de fotbal vor putea de asemenea sa inceapa sa se antreneze din nou (in grupe de pana la 6 jucatori), iar liga de fotbal ar putea organiza din nou meciuri fara spectatori.
O alta noutate este posibilitatea de a folosi din nou mijloacele de transport in comun si pentru deplasarea in interes de petrecere a timpului liber.
Numarul cazurilor de Covid -19 a ajuns la 14.370, din numarul total 8.098 de persoane fiind deja vindecate. In prezent numarul cazurilor active este mai mic decat al celor vindecate. Au fost efectuate peste 155.000 de teste de la inceputul pandemiei, iar numarul deceselor a ajuns la 393 . Din totalul persoanelor infectate doar 1.000 sunt in prezent spitalizate.
Autoritatile austriece au efectuat un prim studiu de prevalenta a infectiilor cu Covid-19 care a aratat ca in realitate 0,33% din populatie (aproximativ 28.000 de persoane) ar fi fost infectata la inceputul lunii aprilie (aproximativ de 3 ori mai multe cazuri decat cele depistate). Studiul a fost efectuat prin testarea aleatorie a aproximativ 2000 de persoane. Un al doilea studiu de acest fel urmeaza sa fie efectuat in a doua jumatate a lunii Aprilie. Toti angajatii si locuitorii din azilele de batrani vor fi testati. De asemenea vor fi testati intensiv si angajatii supermarketurilor.
Potrivit ministrului sanatatii, rata de crestere a numarului de noi infectii a scazut de la 46% la mijlocul lunii Martie, la sub 3%  in ultimele doua saptamani. In prezent rata de crestere a infectiilor este de 1,3%, ceea ce inseamna ca numarul bolnavilor se dubleaza la 54 de zile (fata de 3 zile  la inceputul lunii Martie).
Potrivit cancelarului Sebastian Kurz redeschiderea scolilor este inca un subiect sensibil, deoarece in cazul copiilor respectarea distantei si purtarea mastii sunt mai problematice decat la adulti si mai greu de pus in practica. Elevii care provin din familii care nu isi permit /nu au acces la tehnologie, vor primi tablete pentru a putea tine legatura cu profesorii in perioada cand scolile sunt inchise. Landul Salzburg pune la dispozitie 800 de tablete in acest scop.
Ministrul de externe al Austriei, Alexander Schallenberg,a vorbit in urma cu o saptamana despre faptul ca pandemia va continua sa afecteze puternic libertatea de circulatie/calatorie a austriecilor. In prezent nu se poate vorbi despre o ridicare totala a restrictiilor sau avertizarilor de calatorie pana cand nu va fi disponibil un vaccin impotriva Covid-19. “Este o problema de bun simt. O relaxare prea devreme a masurilor poate duce la un nou val de imbolnaviri”, a spus acesta. Totodata ministrul recomanda populatiei ca in aceasta vara sa isi faca vacanta in Austria.
De la inceputul lunii mai ar urma sa se redeschida si restul firmelor/magazinelor, daca pana atunci numarul cazurilor nu va creste intr-un mod alarmant. Scolile, restaurantele si hotelurile ar urma sa deschida de la jumatatea lunii mai, decizia asupra lor urmand sa fie luata la sfarsitul lunii aprilie.
De la jumatatea lunii aprilie familiile afectate de somaj sau cele ale caror  venituri s-au redus  din cauza pandemiei, pot aplica pentru un ajutor financiarcare  se va acorda timp de 3 luni, in functie de veniturile si situatia familiilor in cauza. Statul a alocat 30 de milioane de euro in acest scop. 

                                       Articol scris de Magda Vladoi


Fiti buni unii cu ceilalti 
16 aprilie 2020
D-asta e asa bine in Austria?

Azi catolicii sarbaroresc Pastele
Cea mai apropiata casa vecina cu noi este o casa mare, mare, o mosie, care are construite si grajduri si un padoc maricel pentru cei 3 cai ai nepotilor. Doamna care ingrijeste caii si care ii antreneaza este in fiecare zi aici, noi banuim ca si locuieste aici sau in imediata apropiere. Azi e la datorie, nu e nimic schimbat.
In spatele casei, la o distanta considerabila de noi, o alta casa, pe care pana azi nu am remarcat-o dar azi….am auzit inca de dimineata o masinarie care taie lemne. Inca se aude. Cred ca a facut pauza la pranz.
Singurii copii pe care ii auzim si pe care i-am si vazut in apropiere de noi, sunt cei doi 2 copilasi un pic mai mari decat Calin al meu, care stau la casa noua de langa noi, undeva mai sus de noi, in spatele casei. Au o curte mare si o casa si mai mare, noua si cu geamuri mari, de sus pana jos. Mamica celor 2 este iar foarte vizibil insarcinata si azi, impreuna cu sotul dansei i-am vazut masurand si montand ceva la ferestre pe exterior. Nimic diferit azi, de Paste.  
Cateodata Duminica ne dam seama ca e Duminica pentru ca ii vedem la plimbare, inainte de izolare ii vedeam  cum se duceau duminica la restaurant sa manance. Doar duminica. Sambata e zi de munca. Tractoarele sunt pe camp de la rasaritul soarelui pana la la apusul acestuia.
Zilele trecute am fost pana la sediu AMS, institutia responsabila de somaj. Am mers pe drumul pe care mergeam zilnic la munca inainte. Am vazut 2 masini de gunoi parcate pe marginea drumului, in zone diferite, la distanta de cativa km, si in apropierea fiecarei masini, erau 2 muncitori, ehipati corespunzator, care adunau gunoaiele din padure, cam la 1m adancime in padure. Ce gunoaie? Nu stiu…n-am vazut niciunul niciodata.
Acum cateva zile, pe la 6 dupa amiaza, eram cu copiii afara, sotul meu lucra in casa si a venit proprietara casei in care suntem, impreuna cu 2 doamne, 2 angajate de ale dansei, muncitoare la camp, ca sa faca curatenie in gradina de flori. Mi-a spus ca au avut un pic de timp liber si au venit pentru ca era nevoie sa fie curatata. La ora 6 dupa amiaza ei considerau ca au terminat devreme munca pe ziua aceea si ca puteau face ceva suplimentar. Norocul meu a fost ca eu curatasem deja gradina cu doar 1 zi inainte, inca nu terminasem pentru ca a fost foarte mult de munca acolo si eu orcicum nu ma pricep, dar, oricum, facusem mare parte. Altfel…mi-ar fi fost tare rusine. Femeia asta care este probabil una dintre cele mai bogate femei din zona, munceste de dimineata pana seara la camp impreuna cu toti muncitorii pe care ii plateste, si la 6 seara vine sa imi curate si mie iarba dintre flori…
Mergem mult pe jos in perioada asta, ne plimbam pe camp, prin sate pe langa noi si…ne uitam la case, la oameni. Spunea sotul meu zilele trecute: taranii de aici muncesc la fel de mult ca taranii nostri romani. Diferenta e ca ce reusesc sa faca taranii austrieci intr-o ora de munca, taranii romani fac intr-o zi. Datorita echipamentelor, datorita utilajelor de ultima generatie. In fiecare curte de aici vedem tractoare si tractorase…care mie imi arata ca jucariile lui Calin. Eu cand ma gandesc la tractor pe camp, am imaginea unui tractor portocaliu spalacit, ruginit, murdar si vechi. Asa am vazut eu pe campurile noastre in tara. Aici tractoarele sunt albastre si verzi si rosii si cochete si frumoase si sunt noi si iti insufla ceva modern si fiecare are unul in curte. Si masini de tuns iarba in care te urci si pe care le conduci cu ajutorul unui volan.
Oare asta sa fie secretul pentru care totul arata atat de bine in tara asta? Asta sa fie secretul pentru care totul merge asa bine in tara asta? Munca sa fie secretul? Munca multa?
Dar, pana la urma si munca asta multa, nu ar trebui sa aiba si ea o limita?  Nu stiu, zic si eu….ma tot  gandesc la proprietara casei in care stam noi cu chirie. Suntem aici de 7 luni si putin si nu a fost plecata nicaieri. A fost 2 saptamani la un centru de recuperare, pentru ca a suferit o operatie la genunchi chiar cand ne-am mutat noi aici. Dar atat, in scop therapeutic, medicinal. Sunt sigura ca dpdv financiar nu ii lipseste nimic si ca si-ar permite oricand sa plece in orice fel de vacanta, oriunde in lumea asta. Si cu toate astea nu o face, doar munceste. Sunt de accord ca suntem cu totii diferiti, insa…ceva parca nu e ok. Cred ca niciun fel de extrema nu e buna.
Vreau sa va mai spun cum e la Lidl aici, in perioada asta. La intrarea in magazine gasesti dezinfectant si masti cu titlu gratuit. Carucioare nu poti lua decat din zona de interior, zona intermediara, unde este un domn care primeste fiecare carucior, ii dezinfecteaza si il da mai departe altor clienti. Vanzatorele au un paravan de plastic in fata si folosesc manusi, nu am vazut masca. Nu am vazut ca s-ar impune un numar maxim de clienti in magazine, insa eram destul de putine persoane cand am fost eu. Am gasit tot ce am avut nevoie, nu lipsea nimic.
Paste Fericit celor care azi il sarbatoresc!
La multi ani celor care isi serbeaza ziua de nume!
Fiti buni unii cu ceilalti!
12 aprilie 2020

Austria in contextul COVID19

Primesc des intrebari de acasa, din tara de la oamenii dragi: Cum e acolo, sunt multi oameni bolnavi?  Stau oamenii in casa? Ce fac autoritatile, ce va spun? Se termina repede?  Ce masuri s-au luat?
La inceput am raspuns sigura pe mine: e bine! Oamenii stau in casa! Totul e sub control! Autoritatile sunt implicate! Dar, apoi, pe masura ce intrebarile deveneau mai specifice, mi-am dat seama ca eu informatiile mi le luam din auzite, de pe facebook, de pe grupuri…etc. 
Eu nu ies din casa, am fost 1 data intr-o luna de zile la cumparaturi, intr-un sat apropiat. Nu stiu limba germana si nu pot asculta stiri de la televiziunile nationale de aici. Cand se da cate un comunicat de presa, incerc sa il traduc prin google translate, dar…nu mereu, doar cateodata, pe principiul ca daca e ceva cu adevarat important voi afla cumva. Adevarul e ca sunt mult mai conectata la ceea ce se intampla in Romania decat aici. Si…asta nu e chiar ok, e firesc sa ma preocupe tot ce se intampla in tara in care am ales sa imi cresc copiii.
Si atunci, ca de fiecare data cand o problema ma depaseste, am apelat la ajutor specializat. Am rugat un profesionist sa ma ajute si sa scrie un articol pentru mine si pentru voi, un articol privind situatia actuala a Austriei in contextual COVID 19. Magda Vladoi este numele ei, este jurnalist de profesie , este romanca si este stabilita in Austria de peste 7 ani.  Magda, multumesc pentru ajutor si pentru promtitudine!
In Austria, tara cu cea mai mica rata de infectare din Uniunea Europeana, relaxarea restrictiilor e programata sa inceapa dupa aproape o luna de la aplicarea masurilor de prevenire impotriva raspandirii Covid-19. Dupa 25 de zile de la inceputul “izolarii sociale”, Austria are putin peste 13.100 de cazuri confirmate de Covid-19, la 126.000 de teste efectuate, numarul deceselor este de 295, iar 5240 de persoane s-au vindecat de la inceputul pandemiei.
Primele masuri de relaxare vor fi luate pe 14 Aprilie, ziua cand austriecii incheie vacanta de Paste.
De marti vor fi deschise magazinele mai mici de 400 de metri patrati si firmele de gradinarit si materiale de contructii. In toate aceste magazine accesul va fi permis, ca si in supermarketuri, doar cu masca de protectie, si nu vor intra mai mult de cateva persoane odata. Obligativitatea purtarii mastilor va fi extinsa si pentru mijlloacele de transport in comun.
Restrictiile privind izolarea sociala vor trebui respectate in continuare, asta insemnand ca cetatenii nu vor avea voie sa iasa din casa decat pentru a merge la munca, la cumparaturi sau pentru a face miscare, sau pentru a ajuta o persoana din grupa de risc care nu are voie sa paraseasca domiciliul. Unele primarii au luat decizia ca de dupa Paste sa redeschida parcurile si pietele publice, pentru a da oamenilor mai mult loc in care sa isi poata desfasura activitatile fizice pastrand distanta unii de altii. In Viena, de exemplu, vor fi inchise anumite strazi si transformate in pietonale.
Urmatorul pas de “relaxare” e programat de la 1 Mai, cand e luata in calcul redeschiderea celorlalte tipuri de magazine, a centrelor comerciale, a saloanelor de infrumusetare – asta doar in cazul in care pana atunci nu creste din nou rata de infectare. Restaurantele, localurile si hotelurile vor ramane inchise cel putin pana la jumatatea lunii Mai.
Scolile vor fi inchise cel putin pana la jumatatea lunii mai, decizia asupra lor urmand sa fie luata la sfarsitul lunii aprilie, in functie de evolutia numarului de cazuri pana atunci. Pentru copiii  care au nevoie de supraveghere in perioada asta, ai caror parinti trrebuie sa mearga la munca in continuare si nu isi pot desfasura activitatea de acasa, gradinitele si scolile primare pun la dispozitie solutii.
Deocamdata autoritatile au anuntat ca studentii vor avea cursuri online pana la sfarsitul semestrului. 
Si Bacalaureatul a suferit unele modificari, proba orala urmand sa fie anulata, elevii vor sustine doar proba scrisa. Probele urmeaza sa aiba loc la sfarsitul lunii Mai, iar de la inceputul aceleiasi luni elevii urmeaza sa inceapa o pregatire pentru bacalaureat care va avea loc in scoli, in salile de sport|conferinte, acolo unde va putea fi asigurata distanta intre elevi.
Pana la jumatatea lunii Iunie urmeaza sa fie interzise evenimentele, inclusiv slujbele bisericesti.
Austria sarbatoreste Pastele pe 12 Aprilie, iar conducerea tarii face apel la cetateni sa nu se intalneasca cu prietenii si familia si sa evite reuniunile sociale. Cancelarul Sebastian Kurz ii roaga pe oameni sa respecte in continuare regulile de distantare sociala, ” pentru ca ceea este mai greu inca nu a trecut”.
Fiti buni unii cu ceilalti! 

10 Aprilie 2020

Amanarea ratelor
Salutare! Bine v-am gasit!
Azi, in Romania, au fost publicate normele de aplicare ale ordonantei privind amanarea ratelor la credite.
Ce ma mai intereseaza daca sunt in Austria? E simplu: am credite in Romania. SI  credit de nevoi personale si credit ipotecar. Inca avem casa in Bucuresti, inca platim rate la ea si am fost direct interesati de masurile luate de guvern in aceasta privinta.
Nu am luat inca decizia daca vom face sau nu cerere pentru amanarea ratelor, asta si pentru ca inca nu stim daca eu voi lua sau nu somaj, inca nu am un raspuns official de la AMS. Atat timp vom putea, vom plati toate ratele, dar vrem sa stim care ne sunt optiunile si pentru asta am cautat azi toate informatiile.
M-am gandit ca poate va sunt si voua de folos sa le aveti pe toate centralizate asa ca iata-le:
1.      Conditii de eligibilitate
Suspendare la plata ratelor, conform OUG 37/2020
Aceasta facilitate de suspendare la plata ratelor, conform OUG 37/2020 se acorda clientilor bancii, persoane fizice, cu credite in derulare :
– ale caror venituri au fost afectate direct sau indirect de situatia generata de pandemia COVID-19 si
– care nu inregistreaza restante la data de 16 martie 2020 (data instituirii starii de urgenta) sau, daca au astfel de restante, le achita integral pana la data trimiterii solicitarii si
– nu a fost declarata scadenta anticipata a creditului, pana la data intrarii in vigoare a OUG 37/2020


2.      Lista cu cele mai importante banci si link-urile de unde puteti descarca formularele de cerere :
              ING         https://ing.ro/lp/chestionar
             Banca Transilvania    https://www.bancatransilvania.ro/pentru-tine/credite/solicita-amanare-rate/
           BRD     https://www.brd.ro/impreuna
3.      Va las aici link-ul catre un formular pus la dispozitie de cei din guvern, un formular de sesizare, in cazul in care banca refuza sau nu respecta aplicarea normelor pentru amanarea ratelor.
4.      Vor exista costuri in cazul in care decideti sau pur si simplu nu aveti de ales si trebuie sa amanati plata ratelor.
 In functie de suma pe care o datorati si de perioada contractuala, in aceste luni de amanare se va acumula o datorie (dobanda) catre banca, datorie care va fi esalonata in rate si adaugata ratei existente dupa ce trece perioada de gratie.
Prin urmare, daca  veti amana plata ratelor in aceasta perioada, cand veti incepe sa platiti din nou, veti avea rata marita.
Exista pe site-urile bancilor aplicatii unde introduceti informatii despre creditul dvs si prin care puteti afla cu cat va creste rata.  Am atasat cateva imagini de exemple de calcul.
Pentru Austria nu am gasit informatii clare despre o amanare a ratelor, dar am inteles ca este suficienta o cerere catre banca, insotita de o dovada privind pierderea veniturilor si plata ratelor poate fi amanata pana la 3 luni.
Sper sa va fie de folos informatiile!
Fiti buni unii cu ceilalti!
09 Aprilie 2020