Austria, una dintre primele tari din Europa care incearca sa revina la normalitate dupa criza Covid-19

Austria, una dintre primele tari din Europa care incearca sa revina la normalitate dupa criza Covid-19
Incepand cu 14 Aprilie au fost luate primele masuri pentru restartarea economiei prin redeschiderea magazinelor mai mici de 400 de metri patrati si a afacerilor care comercializeaza materiale de contructii si produse de gradinarit. Masura este insotita de obligativitatea purtarii mastilor de protectie (pot fi folosite masti medicinale, masti cusute din bumbac sau alte materiale textile, sau chiar si o esarfa care sa acopere gura si nasul).
In prima zi de deschidere, unele firme care comercializeaza materiale de constructii au fost luate cu asalt de cumparatori. Timpul de asteptare pentru a intra in magazin a fost destul de mare pentru ca redeschiderea este insotita de asemenea de regula ca inauntru sa nu intre mai mult de o persoana la fiecare 20 de metri patrati.
Tot de marti a devenit obligatorie purtarea mastilor de protectie in mijloacele de transport in comun. Pasagerii trebuie, de asemenea, sa stea la cel putin 1 metru unii de ceilalti.
O alta noutate este ca politia poate amenda cu pana la 50 de euro persoanele care nu se conformeaza regulilor – de exemplu daca nu poarta masca de protectie la intrarea intr-un magazin sau intr-un mijloc de transport in comun. Pana acum politistii puteau da doar avertismente.
In ciuda noilor masuri de relaxare a restrictiilor, oamenii trebuie sa respecte in continuare regulile de distantare sociala si pot iesi din casa doar in 4 situatii – pentru a merge la munca, pentru cumparaturi, pentru a face miscare sau pentru a ajuta o persoana aflata in grupa de risc.
In urma cu o zi au fost anuntate masuri de relaxare a regulilor si in domeniul sportiv si al activitatilor de petrecere a timpului liber, de la 1 Mai fiind preconizata redeschiderea terenurilor de tenis, atletism, golf, tras cu arcul sau calarie. Echipele de fotbal vor putea de asemenea sa inceapa sa se antreneze din nou (in grupe de pana la 6 jucatori), iar liga de fotbal ar putea organiza din nou meciuri fara spectatori.
O alta noutate este posibilitatea de a folosi din nou mijloacele de transport in comun si pentru deplasarea in interes de petrecere a timpului liber.
Numarul cazurilor de Covid -19 a ajuns la 14.370, din numarul total 8.098 de persoane fiind deja vindecate. In prezent numarul cazurilor active este mai mic decat al celor vindecate. Au fost efectuate peste 155.000 de teste de la inceputul pandemiei, iar numarul deceselor a ajuns la 393 . Din totalul persoanelor infectate doar 1.000 sunt in prezent spitalizate.
Autoritatile austriece au efectuat un prim studiu de prevalenta a infectiilor cu Covid-19 care a aratat ca in realitate 0,33% din populatie (aproximativ 28.000 de persoane) ar fi fost infectata la inceputul lunii aprilie (aproximativ de 3 ori mai multe cazuri decat cele depistate). Studiul a fost efectuat prin testarea aleatorie a aproximativ 2000 de persoane. Un al doilea studiu de acest fel urmeaza sa fie efectuat in a doua jumatate a lunii Aprilie. Toti angajatii si locuitorii din azilele de batrani vor fi testati. De asemenea vor fi testati intensiv si angajatii supermarketurilor.
Potrivit ministrului sanatatii, rata de crestere a numarului de noi infectii a scazut de la 46% la mijlocul lunii Martie, la sub 3%  in ultimele doua saptamani. In prezent rata de crestere a infectiilor este de 1,3%, ceea ce inseamna ca numarul bolnavilor se dubleaza la 54 de zile (fata de 3 zile  la inceputul lunii Martie).
Potrivit cancelarului Sebastian Kurz redeschiderea scolilor este inca un subiect sensibil, deoarece in cazul copiilor respectarea distantei si purtarea mastii sunt mai problematice decat la adulti si mai greu de pus in practica. Elevii care provin din familii care nu isi permit /nu au acces la tehnologie, vor primi tablete pentru a putea tine legatura cu profesorii in perioada cand scolile sunt inchise. Landul Salzburg pune la dispozitie 800 de tablete in acest scop.
Ministrul de externe al Austriei, Alexander Schallenberg,a vorbit in urma cu o saptamana despre faptul ca pandemia va continua sa afecteze puternic libertatea de circulatie/calatorie a austriecilor. In prezent nu se poate vorbi despre o ridicare totala a restrictiilor sau avertizarilor de calatorie pana cand nu va fi disponibil un vaccin impotriva Covid-19. “Este o problema de bun simt. O relaxare prea devreme a masurilor poate duce la un nou val de imbolnaviri”, a spus acesta. Totodata ministrul recomanda populatiei ca in aceasta vara sa isi faca vacanta in Austria.
De la inceputul lunii mai ar urma sa se redeschida si restul firmelor/magazinelor, daca pana atunci numarul cazurilor nu va creste intr-un mod alarmant. Scolile, restaurantele si hotelurile ar urma sa deschida de la jumatatea lunii mai, decizia asupra lor urmand sa fie luata la sfarsitul lunii aprilie.
De la jumatatea lunii aprilie familiile afectate de somaj sau cele ale caror  venituri s-au redus  din cauza pandemiei, pot aplica pentru un ajutor financiarcare  se va acorda timp de 3 luni, in functie de veniturile si situatia familiilor in cauza. Statul a alocat 30 de milioane de euro in acest scop. 

                                       Articol scris de Magda Vladoi


Fiti buni unii cu ceilalti 
16 aprilie 2020