Ne intoarcem in Romania dupa primul an de Austria?

 

Ne intoarcem in Romania dupa primul an in Austria?

 

Am plecat din tara acum 1 an cu:

        1 masina de 7 locuri si 3 biciclete, jucarii, carti, haine si perne.

        o duba deja plecase, cu cateva zile inaintea noastra si, nu stiam noi pe atunci urma sa mai plece una cu masina de cusut , brodat, cu un apparat laser si cu mobila.

        1 copil de 4 ani si unul de 1 an si  jumatate.

        FRICA pentru necunoscut.

        Incredere ca putem face orice, oriunde.

 

 

Am lasat in tara:

        O casa pe pamant mult visata, cumparata greu, o casa la care inca platim rate. E inchiriata unor oameni care au grija de ea mai mult decat am avut noi.

 

        FAMILIE – parinti, bunici, frati, fini, nasi.

 

        Prieteni, relatii- si aici traduc prin: confort, siguranta ca primim ajutor oricand, vorbe bune la nevoie, oameni pegatiti sa stea langa noi la greu si la fel de pregatiti sa rada si sa petreaca cu noi.

 

        O afacere pentru care am facut sacrificii mari, Emma a fost aproape la propriu nascuta in atelierul de jucarii, crescuta nu mai zic, pana la 1 an si jumatate cand am plecat, ea a mers, s-a jucat si a dormit in fiecare zi in atelier, initial in patutul ei, apoi in tarcul ei, apoi in zona ei de joaca.

 

 

        Obiceiuri rele: mancat fast food. viata sedentara. Tendinta de a rezolva problemele prin relatii, prin metode ocolitoare.

 

 

Ce am sperat sa gasim aici:

 

        Caini care merg pe strada cu covrigi in coada!  😊

        Siguranta! Am plecat din Romania in momentul in care Politia Romana ii dezamagea pe romani cel mai tare.

        Aplauze din partea magazinelor si a oamenilor de aici cand imi vad jucariile! Exagerez un pic, dar ma asteptam sa am parte de reactii mai bune.

 

 

Ce am gasit aici:

(va scutesc de clisee de genul: aer curat, curatenie, civilizatie, sistem sanitar bun, etc) !!!!

 

        Un sat de oameni bogati unde toata lumea cunoaste pe toata lumea. Unde toti muncesc de luni dimineata pana sambata seara fara intrerupere si unde duminica toti ies la pranz sa manance la restaurant. Probabil isi comanda mereu acelasi lucru.

 

        Diferenta foarte mare intre zona rurala fata de zona urbana.  In Viena zici ca esti in viitor si la noi in sat zici ca esti in trecut (asta pana vezi intr-o curte unde e parcat si un Lamborghini, un robot mic, care tunde singur iarba)

 

        Multi, multi straini din care cea mai mare parte sunt romani. Suntem multi de tot plecati din Romania. Cand stateam in Romania si auzeam cifre legate de diaspora…erau doar cifre, aici cand ii intalnesc, cand vad cat de multi suntem, e socant si e trist. Cat de multi oameni buni ai pierdut, Romania!

 

        Multe reguli, amenzi mari sau repercusiuni importante. De ex: nu ajungi cu copilul la programarile stabilite impreuna cu medicul pediatru atunci ti se opreste din indemnizatia de crestere copil. Nu iti depui canditatura la job-urile gasite de cei de la somaj, ti se opreste pentru cateva zile somajul. Etc.

 

        Aversiune din partea unor austrieci catre noi doar pentru ca suntem straini sau doar pentru ca suntem romani. Nu ma las afectata deloc pentru ca atitutinea lor nu are legatura cu mine personal sau cu familia mea ci are legatura cu experientele lor anterioare sau cu limitarile lor personale.

 

        Multi austrieci ignoranti. Am fost intrebata de o doamna cat timp am voie sa raman in Austria. Am crezut ca se refera la cetatenie si i-am raspuns ca eu cred ca in 10 ani de locuit aici, pot da niste examene, plati niste taxe, renunta la cetatenia romana si pot aplica pentru cea austriaca. Si raspunsul a fost: aaa si apoi poti ramane aici cat vrei? Poftim??? Pot ramane aici cat vreau oricum. Vin dintr-o tara membra a Uniunii Europene si intre statele membre exista o notiune: libera circulatie a persoanelor si a marfurilor. Nu a inteles!

 

        La o discutie cu proprietarul unui magazine fizic de jucarii mi s-a cerut sa dovedesc ca in Romania, in fabricarea jucariilor mele nu exploatez copii. Desi eu i-am pus la dispozitie certificarile de calitate ale produselor, testele de laborator, documentele care arata legalitatea business-ului….el mi-a cerut sa ii dovedesc ca nu exploatez copii!

 

        Romani care sunt foarte prost platiti, care fac ore suplimentare neplatite la timp si care se complac in situatia asta, doar pentru ca …nu sunt austrieci.

 

        Multe locuri de munca. Doar sa vrei sa muncesti si sa te zbati putin.

 

        Reduceri mari si foarte reale in magazine – haine, alimente, mobila, etc.

 

        Doamne si domni de 80 ani + care merg cu Bicicleta si sofeaza zilnic, care merg la cofetarie  sau la cafenea singuri sau cu prieteni de aceeasi varsta, care merg la salon sa isi aranjeze parul.

 

        Gradinita si cresa absolut de vis : dotari si spatii minunate +  educatoare cu nivel excellent de limba engleza si atitudine deschisa catre noi.

 

 

        Politisti de 1.90 , plin de muschi, cu ghete in picioare si cu pistol la brau si care vorbesc engleza.

 

        Un sistem gandit, facut si pus in practica pentru cetatean: la inceputul fiecarui an eu ca persoana fizica depun niste declaratii prin care arat ce cheltuieli am avut in anul tocmai incheiat si statul imi returneaza o parte din ei. De exemplu, eu anul trecut am mers in fiecare zi lucratoare din octombrie pana la finalul anului 22 km dus si 22 km intors pana la serviciu. Si in martie am primit 300 de eur inapoi de la stat pentru cheltuiala mea cu motorina. Alte cheltuieli decontate: renovari de case, vizite la clinici medicale private, analize medicale, rechizite, haine pentru serviciu, sunt cu siguranta multe dar eu nu le stiu. Stai in chirie si veniturile cumulate ale familiei nu depasesc un plafon? Statul iti returneaza lunar o parte din chirie. Mergi la serviciu si iti duci copilul la cresa? Statul iti returneaza lunar o parte semnificativa din plata cresei.

 

        Austriecii nu stiu de DOSARUL CU SINA si nici de copii facute la xeroul de la colt. Am avut de-a face cu multe institutii de cand suntem aici, peste tot ne-am dus cu originalele, ei au facut copii si ni le-au dat inapoi.

 

 

Ce am pierdut:

        Viata sociala.

Ce am castigat:

        Liniste fata de haosul care era in noi cand am plecat din Bucuresti.

        Multe ore de stat in natura, in padure, in iarba, pe langa rauri.

        Multe ore pe bicicleta.

        Suntem mult mai organizati: nu mai facem cumparaturi zilnice, nu mai plecam de acasa fara recipiente de apa, nu plecam de acasa fara gustari pregatite de mine pentru copii. Nu avem notiunea aici de a ne opri la o covrigarie pentru un covrig. Tinem cont de reduceri si , in masura in care se poate cumparaturile semnificative ni le programam astfel incat sa beneficiem de reduceri.

        Desi initial am simtit ca suntem handicapati prin faptul ca nu cunosteam limba, acum suntem mandri de noi ca, desi inca nu cunoastem limba am reusit sa realizam multe singuri si fara ajutor: inmatriculat masina, mers la interviuri, inregistrat o firma + plus alte formalitati la autoritati. Cum am reusit fara germana? Daca vrei se poate. Sotul meu nu iese dintr-o incapere pana nu rezolva situatia pentru care a venit. In engleza, cu poze, cu google translate, cu orice mijloace are ca sa se faca inteles. Si ii iese de fiecare data.

        Si noi si copiii am invatat sa reciclam.

        Perspective mai bune pentru dezvoltarea afacerii mele .

 

 

 

 

Cifre :

 – am facut doar cu masina mea 22.000 km, doar eu, din decembrie si pana acum.

– am primit de la statul austriac alocatia copiilor in acest an : 3600 eur

– am primit somaj in perioada pandemiei : 3500 eur

– am citit 22 de carti

– am facut mii de fotografii

– am platit 80 eur  pentru amenzi de circulatie

 

 

Ne intoarcem in Romania? SIGUR NU! Daca trebuie sa va dau un singur motiv pentru care aleg Austria acesta e sistemul de sanatate. Medici oricand, la orice ora dispusi sa imi vada copilul. Toate unitatile medicale sunt echipate cu aparatura cu cea mai noua tehnologie. Atitudine profesionala dar empatica a personalului medical. Totul gratuit, atata timp cat lucrezi si esti asigurat.

La spital cand am fost internata cu Emma, m-am simtit cel mai trista. A fost cel mai greu moment al meu in Austria. Pentru ca ma simteam ca la un hotel cu multe stele unde nu mi se cuvine sa fiu. si eram atat de trista si sunt in continuare. De ce copiii din Romania nu pot beneficia de aceleasi conditii  si de aceeasi atitudine? Am mai scris asta: acolo, in noaptea aia a fost momentul in care am decis ca nu ma voi mai intoarce niciodata in Romania. Copiii mei nu vor creste acolo! 

 

La final aceleasi ganduri ca fix acum 1 an:

Bravo voua, celor care ati decis sa ramaneti in Romania, sa luptati si sa schimbati ceva! Va multumesc pentru ca duceti lupta asta si pentru multi oameni dragi mie ramasi in Romania.

Eu, de aici voi face tot ce pot sa schimb pentru unii straini parerea pe care o au despre romani si despre Romania prin atitudinea mea pozitiva, prin jucariile mele fabricate in Romania si prin conduita mea morala. 

Voi incerca sa ii conving ca de fapt Romania e o tara minunata si ca noi romanii suntem minunati? Sigur ca nu!  Pentru ca Romania nu e o tara minunata si noi romaniii nu suntem toti minunati. Romania ar putea fi minunata si unii romani sunt minunati, altii deloc. Asa cum unii austrieci sunt minunati si altii sunt incuiati si limitati. 

Si voi continua sa scriu. Multumesc ca ma cititi! 

 

 

  Fiti buni unii cu ceilalti, e gratis!!!

25 august 2020

 

p.s. daca aveti la masina numere de Romania si pe una dintre autostrazile Austriei vedeti o fata la volanul unei masini negre care va zambeste, va face cu mana si flutura un mic steag al Romaniei, sunt eu! 😊






 

 

 

 

 

 

Ce primim in pachetele din Romania

Noi primim des pachet din Romania. In primul rand primim colete cu jucariile TantinoToys pentru ca ele se produc in Romania dar noi livram si de aici.  Si usor, usor pe langa jucarii am inceput sa cerem din Romania si alte lucruri care ne lipseau: ba un malai din ala de fierbe repede, repede, ba un sirop de tuse homeopat, ba un gem fara zahar pentru copii si usor, usor  au inceput sa se adune si acum o punem de un pachet din Romania si fara jucarii in el. 😊

Niciodata, absolut niciodata nu ne lipsesc din pachete 2 lucruri: cerealele Forza si cascavalul Sandvis de la Delaco.  Am incercat de aici toate tipurile de fulgi de porumb: cu zahar, fara zahar, bio, la punga, la cutie, din Muller , din Billa, din Spar, din Lidl, ieftini sau scumpi, nu mananca ai mei copii niciun alt fel de fulgi de porumb. Cereale le-am luat inclusiv Lion si Nesquiq, doar, doar sa am alternativa dimineata la micul dejun fara de care ai mei nu pot functiona. Nimic nu a mers. Sau…le accepta la un moment dat, insa greu si fara pofta.  Asa ca mereu, mereu primim pachete cu cereale Forza sau, nu pierdem nicio ocazie cand cineva vine din tara cu masina sa rugam sa ne cumpere de la 10 pungi in sus. 😊Cred ca recordul nostru a fost de 25 de pungi intr-un singur colet.

Apoi nu lipseste cascavalul pentru ca are gustul cel mai simplu, cel mai nealterat. Aici gasesti o sumedenie de tipuri de cascaval. Nu branza telemea, din aia gasim doar la conserva in saramura si doar 2 tipuri, sau branza feta, alte 2 feluri. In schimb cascaval gasesti cel putin 20-30 de sortimente. Insa, nu am reusit sa gasim niciunul pe placul nostru sau al copiilor. Asa ca cerem si cascaval din Romania.

Aaa, mi-am amintit ce mai mancam doar din Romania: miere! De cand avem copii mierea nu ne lipseste din casa niciodata, avem 2 surse de la care luam constant si, am preferat, cel putin deocamdata sa nu stricam ce functioneaza asa de bine , asa ca o comandam tot din tara.

In materie de medicamente eu cer din tara analgezice puternice. Aici, medicul de familie mi-a recomandat paracetamol pentru migrena. Cu siguranta ca mi-ar fi dat ceva mai puternic daca i-as fi cerut, insa, am mereu provizii din Romania. Copiilor le mai iau din tara siropuri de la Himalaya, Koflet in special si Nurofen.

Cam asta cerem noi constant din Romania. Sigur ca putem sa traim la fel de bine si fara ele. Am facut un efort sa cautam alternative doar la fulgii de porumb, dar sunt sigura ca si aici exista Koflet, sunt sigura ca si aici putem gasi surse bune de miere. Doar ca e mai comod asa, cel putin deocamdata.

 

Ce mai primim din tara in pachete: gem, dulceata, muraturi si zacusca facute de bunici. Tatal meu merge la piata si cumpara sunca afumata, o congeleaza si din cand in cand ne trimite si cate o bucata din aia. Am primit si carnati congelati facuti de ei. Am primitm si icre congelate, aici chiar nu am gasit. Am primit si vinete copate si congelate numai bune de facut salata din ele.  Am primit Eugenii si ciocolata Rom! Si ce credeti? M-am bucurat tare! Desi in Romania nu pot sa spun ca imi amintesc sa imi fi cumparat eu asa singura o Eugenia sau o ciocolata Rom, cand le-am vazut in pachet m-am bucurat si le-am savurat. 😊 Ce mai savuram din Romania? Seminte de floarea soarelui fara sare. 😊

Am mai primit din tara carti, in special pentru copii, in limba romana, comandate din librariile online din tara, livrate la bunici si apoi in pachet catre noi.

Copiii primesc mereu si cate o atentie mica: un set de creioane, cate o masinuta, eu primesc Rafaello si Gabi primeste Ferrero Rocher. Le gasim si aici dar cred ca e pe principiul: cum sa merg cu mana goala la copii?! 😊

Cam asta primim noi in pachet din Romania. Aici, in Austria am inteles ca sunt mai multe magazine cu specific romanesc, in orasele mai mari insa noi nu am reusit inca sa ajungem la niciunul.

Cam atat!

Pana data viitoare, fiti buni unii cu ceilalti!

11 August 2020

 

 

RMN in Austria fara asigurare

Cei care ma urmariti stiti deja ca sotul meu lucreaza de acasa, pentru aceeasi companie internationala pentru care lucra si cand eram in Romania. El nu este asigurat in Austria si pana de curand nu avea nici Meldezettel aici. Adica nu avea mutatie, ceva de genul asta inseamna.

Saptamana asta si-a facut Meldezettel aici, adica am fost impreuna la primarie, cu contractul de inchiriere a casei si documentele noastre personale si am anuntat ca de acum si el este official aici. A intrat si el in sistem.  Ce inseamna asta pentru noi? In primul rand, din momentul asta avem la dispoztie 1 luna sa inmatriculam masina lui cu numere de Austria. Pana acum, aproape 1 an el a condus masina cu numere de Romania pentru ca a fost nebunia cu pandemia si nu am reusit sa ajungem deloc in tara. Initial voia sa o vanda si sa isi ia una mai mica aici, apoi ne-am razgandit si am decis sa o pastram pentru ca este o masina de 7 locuri, incapatoare si sigura si pentru ca ne place. Plus ca masina asta a fost initial cumparata din Austria acum cativa ani cand nici nu ne gandeam sa ne mutam aici, prin urmare inmatricularea aici ne va costa doar 190 eur si cam 300 eur sa facem cateva reparatii pentru a putea lua ITP-ul. Acum masina e in service, ieri am dus-o. In mod normal orice drum la service pentru noi inseamna sa plecam toti de acasa pentru ca mergem cu 2 masini, lasam una acolo si ne intoarcem impreuna. In Romania cand trebuia sa ducem o masina in service sotul meu se intorcea cu taxi, sau ruga un prieten sa il ia, acum…ne programam drumurile la mecanic in functie de somnul copiilor pentru ca nu avem pe cine ruga sa ne ia de la mecanic si nu exista nici taxi-uri pe care sa le putem suna. 😊Ieri a fost o exceptie pentru ca e bunica aici si am culcat-o pe Emma , Calin la desene si am…evadat noi doi o ora. 😊

 

Deci, sotul meu este acum official si el cu noi in Austria dar inca nu e asigurat aici. Noi platim asigurare privata pentru el, dar avem si Card European de Sanatate. Este un card care dovedeste ca el este asigurat si plateste impozite catre o tara care face parte din Uniunea Europeana. Stiam ca daca are vreo urgenta medicala nu vom avea probleme, dar imi era oarecum teama pentru interventii sau proceduri mai elaborate.

Acum ceva vreme a avut o problema la un picior, pur si simplu nu isi mai putea misca laba piciorului desi el transmitea informatia. Am astepat seara respective, dar pentru ca a doua zi s-a pastrat starea am fost la spital. Acolo, un medic neurolog i-a spus ca e vorba de hernie grava si ca cel mai probabil trebuie operat in scurt timp, dar ca are nevoie si de un RMN. Programarea la RMN am obtinut-o telefonic la spitalul din apropiere, la 2 saptamani de la consultul initial.  La cateva zile dupa RMN am primit acasa, prin posta colet cu rezultatele printate, cu recomandarile si un CD cu imaginile.

Prin cardul European de sanatate sotul meu nu a platit niciun cent si a beneficiat de cele mai bune si promte servicii medicale, nefiind asigurat in Austria. Dar, important este sa aveti cardul fizic.  Acesta se poate ridica de la casa de asigurari de sanatate de care apartineti  printr-o cerere scrisa si se elibereaza in maxim 10 zile. Noi am facut cardul inainte sa plecam din Romania, nu se elibereaza decat titularului. Sau, cel putin asa era inainte de pandemie.

 

Fiti buni unii cu ceilalti, e gratis!

05 August 2020

Iar am luat amenda in Austria

Am fost ieri in Linz la vestitul targ de vechituri.

Am reusit sa vedem probabil doar un sfert din el si acel sfert doar pe fuga pentru ca ai nostrii copii voiau sa puna mana pe fiecare jucarie si sa incerce orice. Asa ca mai mult am fost paznici ai copiilor decat clienti. 😊

A fost foarte diferit de primul targ la care am fost acum cateva luni. Acela era intr-un sat, era mult mai mic dar mult mai aerisit, produsele expuse erau ingrijite si frumos aranjate. Aici a aratat mai mult a talciocul pe care eu mi-l imaginam.  Am avut un mic soc in ceea ce priveste limba romana. Cred ca era cea mai vorbita limba din targ. Cei mai multi erau clienti dar erau si multi vanzatori. Nu am mai vazut niciodata atat de multi romani la un loc, de cand suntem in Austria.

 

Ca si data trecuta am cumparat jucarii copiilor. Emma si-a ales singura o gentuta de plastic ordinar plina cu instrumente medicale. A costat 1 eur si de cand a luat-o, doar am reusit sa o stergem si dezinfectam un pic, apoi nu a mai lasat-o deloc din mana, cu stetoscopul a si fost azi la gradi. I-am mai luat un joc cu bile, o tricicleta cu 8 eur. Lui Calin i-am luat o trotineta, el singur si-a cumparat 3 masinute HotWheels (pentru cunoscatori) de la un baietel cam de 10 ani. Acel baietel singur se ocupa de tot. Avea singur masuta lui cu jucarii, avea o borseta unde isi tinea banii. El raspundea intrebarilor clientilor, el negocia preturile, el primea banii si tot el dadea rest. A fost asa un moment dragut intre cei doi.:) au vorbit in germana, L-a lasat pe Calin sa isi aleaga 3 masinute la pret de 2, Calin a fost incantat. Si la plecare, cand ei strangeau, Calin l-a vazut, i-a facut cu mana si i-a zambit si atunci Emma a observat un alt joc pe masa baietelului si am mai facut o ultima achizitie. Parintii baietelului se uitau la noi, zambeau, observau tranzactiile dar nu au intervenit deloc. Mi-a placut.

I-am cumparat si adidasi de fotbal cu crampoane lui Calin, aproape noi. I-am bagat deja aseara in masina de spalat si azi ii are pregatiti pentru antrenament. E tare incantat de ei.

 

Cel mai mult mi-a placut la final cand am cumparat fructe si legume, un pic trecute, la preturi foarte mici. 6 lamai la 1 eur, 2 pepeni galbeni la 3,5 eur, papaya mare 2 eur, 2 bucati ananas 3 eur, tavite cu legume pentru ciorba 3 bucati la 1 eur, struguri la 1 eur / kg, banane la 1 eur / kg. Toate sunt coapte tocmai bune de mancat. 😊 Legumele le-am taiat si pus in pachetele pentru ciorba si ce nu se mananca din fructe congelez pentru inghetata zilnica a copiilor. Super afacere! 

 

Dimineata, la intrarea in Linz am avut si ceva peripetii. Copiilor le era cald si le-am deschis gemurile si…la un moment dat in stanga noastra o masina de politie, cu un domn politist care ne-a spus ceva foarte suparat in germana, aratand spre Calin. Sotul meu, la volan, le-a spus ca nu intelege germana si in secunda 2 politistul a trecut pe o engleza absolut impecabila! Ne-a spus ca nu are centura pusa Calin si sa tragem pe dreapta. Si Calin si Emma aveau centurile puse doar ca…amandoi aveau mainile scoase, centura era pusa doar in jurul abdomenului. Politistul a stat cu rabdare si a explicat ca nu este suficient sa fie prinsa jos, ca la un impact copiii vor zbura amandoi din scaunele lor. I-a spus sotului meu ca el este responsabil pentru familia lui si ca el este cel care trebuie sa aiba grija de noi. Atitudinea a fost una de mustrare. Una care ne-a facut sa ne fie rusine. Adica…una era sa ai un bec spart, sau sa…iei amenda pentru ca ai depasit un pic viteza. Dar…cand nu pui corect centurile copiilor si vine politistul si iti spune ca le pui viata in pericol copiilor tai….atunci ti se face rusine.  Nu a trecut la verificarea documentelor pana cand nu am pus centurile corect ambilor copii, desi Emma incepuse sa planga si nu o puteam linisti deloc, politistul a fost foarte ferm spunandu-ne ca viata ei este mai importanta decat orice altceva.

Am reusit sa  o linistesc pe Emma si am mers si eu langa politist si langa sotul meu si i-am dat dreptate si i-am multumit.  Amenda a luat doar bunica, la fel pentru lipsa centurii. Statea in spate, intre scaunele celor 2 copii, dar fara centura. 35 eur a fost amenda si a platit-o pe loc.  La final, politistul ne-a dat actele si amenda si cand am intrat in masina am vazut ca de fapt ne daduse si banii inapoi, fara sa isi dea seama, pusese banii printre acte. A iesit repede sotul meu si i-a dat banii inapoi.

 

Ne-a placut sa platim amenda 35 de eur? Sigur ca nu. Copiii au mers de atunci doar cu centurile puse corect? Da! Mai protesteaza? Un pic Emma, Calin deloc. Bunica a mers cu centura pusa? Da!

Noi stiam cum trebuie sa fie puse centurile? Sigur ca stiam. Stiam ca gresim? Sigur ca stiam! Ne gandeam ca…nu are cum sa ni se intample noua? Da! asa gandeam! Nu este suficient sa le cumparam copiilor cele mai scumpe si mai testate si mai appreciate scaune de pe piata daca noi nu le prindem corect centurile. Scaunul de masina a fost , cred, cea mai scumpa achizitie facuta de noi pentru copii. Cu ce il ajuta ca are scaun de 1000 de eur daca nu are centurile bine prinse????

Ii suntem recunoscatori acelui politist. Poate ca a salvat viata copiilor mei!  

 

Fiti buni unii cu ceilalti, e gratis!

03 august 2020