RMN in Austria fara asigurare

Cei care ma urmariti stiti deja ca sotul meu lucreaza de acasa, pentru aceeasi companie internationala pentru care lucra si cand eram in Romania. El nu este asigurat in Austria si pana de curand nu avea nici Meldezettel aici. Adica nu avea mutatie, ceva de genul asta inseamna.

Saptamana asta si-a facut Meldezettel aici, adica am fost impreuna la primarie, cu contractul de inchiriere a casei si documentele noastre personale si am anuntat ca de acum si el este official aici. A intrat si el in sistem.  Ce inseamna asta pentru noi? In primul rand, din momentul asta avem la dispoztie 1 luna sa inmatriculam masina lui cu numere de Austria. Pana acum, aproape 1 an el a condus masina cu numere de Romania pentru ca a fost nebunia cu pandemia si nu am reusit sa ajungem deloc in tara. Initial voia sa o vanda si sa isi ia una mai mica aici, apoi ne-am razgandit si am decis sa o pastram pentru ca este o masina de 7 locuri, incapatoare si sigura si pentru ca ne place. Plus ca masina asta a fost initial cumparata din Austria acum cativa ani cand nici nu ne gandeam sa ne mutam aici, prin urmare inmatricularea aici ne va costa doar 190 eur si cam 300 eur sa facem cateva reparatii pentru a putea lua ITP-ul. Acum masina e in service, ieri am dus-o. In mod normal orice drum la service pentru noi inseamna sa plecam toti de acasa pentru ca mergem cu 2 masini, lasam una acolo si ne intoarcem impreuna. In Romania cand trebuia sa ducem o masina in service sotul meu se intorcea cu taxi, sau ruga un prieten sa il ia, acum…ne programam drumurile la mecanic in functie de somnul copiilor pentru ca nu avem pe cine ruga sa ne ia de la mecanic si nu exista nici taxi-uri pe care sa le putem suna. 😊Ieri a fost o exceptie pentru ca e bunica aici si am culcat-o pe Emma , Calin la desene si am…evadat noi doi o ora. 😊

 

Deci, sotul meu este acum official si el cu noi in Austria dar inca nu e asigurat aici. Noi platim asigurare privata pentru el, dar avem si Card European de Sanatate. Este un card care dovedeste ca el este asigurat si plateste impozite catre o tara care face parte din Uniunea Europeana. Stiam ca daca are vreo urgenta medicala nu vom avea probleme, dar imi era oarecum teama pentru interventii sau proceduri mai elaborate.

Acum ceva vreme a avut o problema la un picior, pur si simplu nu isi mai putea misca laba piciorului desi el transmitea informatia. Am astepat seara respective, dar pentru ca a doua zi s-a pastrat starea am fost la spital. Acolo, un medic neurolog i-a spus ca e vorba de hernie grava si ca cel mai probabil trebuie operat in scurt timp, dar ca are nevoie si de un RMN. Programarea la RMN am obtinut-o telefonic la spitalul din apropiere, la 2 saptamani de la consultul initial.  La cateva zile dupa RMN am primit acasa, prin posta colet cu rezultatele printate, cu recomandarile si un CD cu imaginile.

Prin cardul European de sanatate sotul meu nu a platit niciun cent si a beneficiat de cele mai bune si promte servicii medicale, nefiind asigurat in Austria. Dar, important este sa aveti cardul fizic.  Acesta se poate ridica de la casa de asigurari de sanatate de care apartineti  printr-o cerere scrisa si se elibereaza in maxim 10 zile. Noi am facut cardul inainte sa plecam din Romania, nu se elibereaza decat titularului. Sau, cel putin asa era inainte de pandemie.

 

Fiti buni unii cu ceilalti, e gratis!

05 August 2020