Iar am luat amenda in Austria

Am fost ieri in Linz la vestitul targ de vechituri.

Am reusit sa vedem probabil doar un sfert din el si acel sfert doar pe fuga pentru ca ai nostrii copii voiau sa puna mana pe fiecare jucarie si sa incerce orice. Asa ca mai mult am fost paznici ai copiilor decat clienti. 😊

A fost foarte diferit de primul targ la care am fost acum cateva luni. Acela era intr-un sat, era mult mai mic dar mult mai aerisit, produsele expuse erau ingrijite si frumos aranjate. Aici a aratat mai mult a talciocul pe care eu mi-l imaginam.  Am avut un mic soc in ceea ce priveste limba romana. Cred ca era cea mai vorbita limba din targ. Cei mai multi erau clienti dar erau si multi vanzatori. Nu am mai vazut niciodata atat de multi romani la un loc, de cand suntem in Austria.

 

Ca si data trecuta am cumparat jucarii copiilor. Emma si-a ales singura o gentuta de plastic ordinar plina cu instrumente medicale. A costat 1 eur si de cand a luat-o, doar am reusit sa o stergem si dezinfectam un pic, apoi nu a mai lasat-o deloc din mana, cu stetoscopul a si fost azi la gradi. I-am mai luat un joc cu bile, o tricicleta cu 8 eur. Lui Calin i-am luat o trotineta, el singur si-a cumparat 3 masinute HotWheels (pentru cunoscatori) de la un baietel cam de 10 ani. Acel baietel singur se ocupa de tot. Avea singur masuta lui cu jucarii, avea o borseta unde isi tinea banii. El raspundea intrebarilor clientilor, el negocia preturile, el primea banii si tot el dadea rest. A fost asa un moment dragut intre cei doi.:) au vorbit in germana, L-a lasat pe Calin sa isi aleaga 3 masinute la pret de 2, Calin a fost incantat. Si la plecare, cand ei strangeau, Calin l-a vazut, i-a facut cu mana si i-a zambit si atunci Emma a observat un alt joc pe masa baietelului si am mai facut o ultima achizitie. Parintii baietelului se uitau la noi, zambeau, observau tranzactiile dar nu au intervenit deloc. Mi-a placut.

I-am cumparat si adidasi de fotbal cu crampoane lui Calin, aproape noi. I-am bagat deja aseara in masina de spalat si azi ii are pregatiti pentru antrenament. E tare incantat de ei.

 

Cel mai mult mi-a placut la final cand am cumparat fructe si legume, un pic trecute, la preturi foarte mici. 6 lamai la 1 eur, 2 pepeni galbeni la 3,5 eur, papaya mare 2 eur, 2 bucati ananas 3 eur, tavite cu legume pentru ciorba 3 bucati la 1 eur, struguri la 1 eur / kg, banane la 1 eur / kg. Toate sunt coapte tocmai bune de mancat. 😊 Legumele le-am taiat si pus in pachetele pentru ciorba si ce nu se mananca din fructe congelez pentru inghetata zilnica a copiilor. Super afacere! 

 

Dimineata, la intrarea in Linz am avut si ceva peripetii. Copiilor le era cald si le-am deschis gemurile si…la un moment dat in stanga noastra o masina de politie, cu un domn politist care ne-a spus ceva foarte suparat in germana, aratand spre Calin. Sotul meu, la volan, le-a spus ca nu intelege germana si in secunda 2 politistul a trecut pe o engleza absolut impecabila! Ne-a spus ca nu are centura pusa Calin si sa tragem pe dreapta. Si Calin si Emma aveau centurile puse doar ca…amandoi aveau mainile scoase, centura era pusa doar in jurul abdomenului. Politistul a stat cu rabdare si a explicat ca nu este suficient sa fie prinsa jos, ca la un impact copiii vor zbura amandoi din scaunele lor. I-a spus sotului meu ca el este responsabil pentru familia lui si ca el este cel care trebuie sa aiba grija de noi. Atitudinea a fost una de mustrare. Una care ne-a facut sa ne fie rusine. Adica…una era sa ai un bec spart, sau sa…iei amenda pentru ca ai depasit un pic viteza. Dar…cand nu pui corect centurile copiilor si vine politistul si iti spune ca le pui viata in pericol copiilor tai….atunci ti se face rusine.  Nu a trecut la verificarea documentelor pana cand nu am pus centurile corect ambilor copii, desi Emma incepuse sa planga si nu o puteam linisti deloc, politistul a fost foarte ferm spunandu-ne ca viata ei este mai importanta decat orice altceva.

Am reusit sa  o linistesc pe Emma si am mers si eu langa politist si langa sotul meu si i-am dat dreptate si i-am multumit.  Amenda a luat doar bunica, la fel pentru lipsa centurii. Statea in spate, intre scaunele celor 2 copii, dar fara centura. 35 eur a fost amenda si a platit-o pe loc.  La final, politistul ne-a dat actele si amenda si cand am intrat in masina am vazut ca de fapt ne daduse si banii inapoi, fara sa isi dea seama, pusese banii printre acte. A iesit repede sotul meu si i-a dat banii inapoi.

 

Ne-a placut sa platim amenda 35 de eur? Sigur ca nu. Copiii au mers de atunci doar cu centurile puse corect? Da! Mai protesteaza? Un pic Emma, Calin deloc. Bunica a mers cu centura pusa? Da!

Noi stiam cum trebuie sa fie puse centurile? Sigur ca stiam. Stiam ca gresim? Sigur ca stiam! Ne gandeam ca…nu are cum sa ni se intample noua? Da! asa gandeam! Nu este suficient sa le cumparam copiilor cele mai scumpe si mai testate si mai appreciate scaune de pe piata daca noi nu le prindem corect centurile. Scaunul de masina a fost , cred, cea mai scumpa achizitie facuta de noi pentru copii. Cu ce il ajuta ca are scaun de 1000 de eur daca nu are centurile bine prinse????

Ii suntem recunoscatori acelui politist. Poate ca a salvat viata copiilor mei!  

 

Fiti buni unii cu ceilalti, e gratis!

03 august 2020