Austria in contextul COVID19
Primesc des intrebari de acasa, din tara de la oamenii dragi: Cum e acolo, sunt multi oameni bolnavi? Stau oamenii in casa? Ce fac autoritatile, ce va spun? Se termina repede? Ce masuri s-au luat?
La inceput am raspuns sigura pe mine: e bine! Oamenii stau in casa! Totul e sub control! Autoritatile sunt implicate! Dar, apoi, pe masura ce intrebarile deveneau mai specifice, mi-am dat seama ca eu informatiile mi le luam din auzite, de pe facebook, de pe grupuri…etc.
Eu nu ies din casa, am fost 1 data intr-o luna de zile la cumparaturi, intr-un sat apropiat. Nu stiu limba germana si nu pot asculta stiri de la televiziunile nationale de aici. Cand se da cate un comunicat de presa, incerc sa il traduc prin google translate, dar…nu mereu, doar cateodata, pe principiul ca daca e ceva cu adevarat important voi afla cumva. Adevarul e ca sunt mult mai conectata la ceea ce se intampla in Romania decat aici. Si…asta nu e chiar ok, e firesc sa ma preocupe tot ce se intampla in tara in care am ales sa imi cresc copiii.
Si atunci, ca de fiecare data cand o problema ma depaseste, am apelat la ajutor specializat. Am rugat un profesionist sa ma ajute si sa scrie un articol pentru mine si pentru voi, un articol privind situatia actuala a Austriei in contextual COVID 19. Magda Vladoi este numele ei, este jurnalist de profesie , este romanca si este stabilita in Austria de peste 7 ani. Magda, multumesc pentru ajutor si pentru promtitudine!
“
In Austria, tara cu cea mai mica rata de infectare din Uniunea Europeana, relaxarea restrictiilor e programata sa inceapa dupa aproape o luna de la aplicarea masurilor de prevenire impotriva raspandirii Covid-19. Dupa 25 de zile de la inceputul “izolarii sociale”, Austria are putin peste 13.100 de cazuri confirmate de Covid-19, la 126.000 de teste efectuate, numarul deceselor este de 295, iar 5240 de persoane s-au vindecat de la inceputul pandemiei.
Primele masuri de relaxare vor fi luate pe 14 Aprilie, ziua cand austriecii incheie vacanta de Paste.
De marti vor fi deschise magazinele mai mici de 400 de metri patrati si firmele de gradinarit si materiale de contructii. In toate aceste magazine accesul va fi permis, ca si in supermarketuri, doar cu masca de protectie, si nu vor intra mai mult de cateva persoane odata. Obligativitatea purtarii mastilor va fi extinsa si pentru mijlloacele de transport in comun.
Restrictiile privind izolarea sociala vor trebui respectate in continuare, asta insemnand ca cetatenii nu vor avea voie sa iasa din casa decat pentru a merge la munca, la cumparaturi sau pentru a face miscare, sau pentru a ajuta o persoana din grupa de risc care nu are voie sa paraseasca domiciliul. Unele primarii au luat decizia ca de dupa Paste sa redeschida parcurile si pietele publice, pentru a da oamenilor mai mult loc in care sa isi poata desfasura activitatile fizice pastrand distanta unii de altii. In Viena, de exemplu, vor fi inchise anumite strazi si transformate in pietonale.
Urmatorul pas de “relaxare” e programat de la 1 Mai, cand e luata in calcul redeschiderea celorlalte tipuri de magazine, a centrelor comerciale, a saloanelor de infrumusetare – asta doar in cazul in care pana atunci nu creste din nou rata de infectare. Restaurantele, localurile si hotelurile vor ramane inchise cel putin pana la jumatatea lunii Mai.
Scolile vor fi inchise cel putin pana la jumatatea lunii mai, decizia asupra lor urmand sa fie luata la sfarsitul lunii aprilie, in functie de evolutia numarului de cazuri pana atunci. Pentru copiii care au nevoie de supraveghere in perioada asta, ai caror parinti trrebuie sa mearga la munca in continuare si nu isi pot desfasura activitatea de acasa, gradinitele si scolile primare pun la dispozitie solutii.
Deocamdata autoritatile au anuntat ca studentii vor avea cursuri online pana la sfarsitul semestrului.
Si Bacalaureatul a suferit unele modificari, proba orala urmand sa fie anulata, elevii vor sustine doar proba scrisa. Probele urmeaza sa aiba loc la sfarsitul lunii Mai, iar de la inceputul aceleiasi luni elevii urmeaza sa inceapa o pregatire pentru bacalaureat care va avea loc in scoli, in salile de sport|conferinte, acolo unde va putea fi asigurata distanta intre elevi.
Pana la jumatatea lunii Iunie urmeaza sa fie interzise evenimentele, inclusiv slujbele bisericesti.
Austria sarbatoreste Pastele pe 12 Aprilie, iar conducerea tarii face apel la cetateni sa nu se intalneasca cu prietenii si familia si sa evite reuniunile sociale. Cancelarul Sebastian Kurz ii roaga pe oameni sa respecte in continuare regulile de distantare sociala, ” pentru ca ceea este mai greu inca nu a trecut”.
Fiti buni unii cu ceilalti!
10 Aprilie 2020