Amanarea ratelor
Salutare! Bine v-am gasit!
Azi, in Romania, au fost publicate normele de aplicare ale ordonantei privind amanarea ratelor la credite.
Ce ma mai intereseaza daca sunt in Austria? E simplu: am credite in Romania. SI  credit de nevoi personale si credit ipotecar. Inca avem casa in Bucuresti, inca platim rate la ea si am fost direct interesati de masurile luate de guvern in aceasta privinta.
Nu am luat inca decizia daca vom face sau nu cerere pentru amanarea ratelor, asta si pentru ca inca nu stim daca eu voi lua sau nu somaj, inca nu am un raspuns official de la AMS. Atat timp vom putea, vom plati toate ratele, dar vrem sa stim care ne sunt optiunile si pentru asta am cautat azi toate informatiile.
M-am gandit ca poate va sunt si voua de folos sa le aveti pe toate centralizate asa ca iata-le:
1.      Conditii de eligibilitate
Suspendare la plata ratelor, conform OUG 37/2020
Aceasta facilitate de suspendare la plata ratelor, conform OUG 37/2020 se acorda clientilor bancii, persoane fizice, cu credite in derulare :
– ale caror venituri au fost afectate direct sau indirect de situatia generata de pandemia COVID-19 si
– care nu inregistreaza restante la data de 16 martie 2020 (data instituirii starii de urgenta) sau, daca au astfel de restante, le achita integral pana la data trimiterii solicitarii si
– nu a fost declarata scadenta anticipata a creditului, pana la data intrarii in vigoare a OUG 37/2020


2.      Lista cu cele mai importante banci si link-urile de unde puteti descarca formularele de cerere :
              ING         https://ing.ro/lp/chestionar
             Banca Transilvania    https://www.bancatransilvania.ro/pentru-tine/credite/solicita-amanare-rate/
           BRD     https://www.brd.ro/impreuna
3.      Va las aici link-ul catre un formular pus la dispozitie de cei din guvern, un formular de sesizare, in cazul in care banca refuza sau nu respecta aplicarea normelor pentru amanarea ratelor.
4.      Vor exista costuri in cazul in care decideti sau pur si simplu nu aveti de ales si trebuie sa amanati plata ratelor.
 In functie de suma pe care o datorati si de perioada contractuala, in aceste luni de amanare se va acumula o datorie (dobanda) catre banca, datorie care va fi esalonata in rate si adaugata ratei existente dupa ce trece perioada de gratie.
Prin urmare, daca  veti amana plata ratelor in aceasta perioada, cand veti incepe sa platiti din nou, veti avea rata marita.
Exista pe site-urile bancilor aplicatii unde introduceti informatii despre creditul dvs si prin care puteti afla cu cat va creste rata.  Am atasat cateva imagini de exemple de calcul.
Pentru Austria nu am gasit informatii clare despre o amanare a ratelor, dar am inteles ca este suficienta o cerere catre banca, insotita de o dovada privind pierderea veniturilor si plata ratelor poate fi amanata pana la 3 luni.
Sper sa va fie de folos informatiile!
Fiti buni unii cu ceilalti!
09 Aprilie 2020