Ninge in Austria

Prima ninsoare in Austria
A venit sau nu iarna? In sfarsit a nins! Am aflat de dimineata cand a strigat el la mine: hai, ma ajuti, poti? E multa zapada afara si trebuie sa ii echipez bine! Ma durea rau capul, iar am avut o migrena si s-a trezit el cu copiii, le-a dat sa manance, i-a imbracat si au coborat sa deszapezeasca masinile. Apoi a plecat cu amandoi la gradi unde l-au lasat pe Calin. Si in felul asta mie mi-au dat o ora de somn neintrerupt dimineata, plus 40 de minute in care mi-am baut cafeaua si m-am pregatit de serviciu in liniste. Incep serviciul la ora 9 , 2 zile pe saptamana si la ora 10 in celelalte 3 zile pe saptamana. Si termin la ora 2.  Nu e nici dimineata, nu e nici la amiaza, e cam in mijloc asa, dar pentru noi functioneaza bine.
Si a nins mult azi noapte si s-a depus zapada si inca ninge. Ma obisnuisem cu peisajele verzi, frumoase, aproape ca nu le mai vedeam. Azi, insa…imi venea sa ma opresc sa fac poze! Atat de frumosi sunt muntii si brazi imbracati in zapada!!! Frumos de tot! Merg in fiecare zi 35 de km catre serviciu din care 20km sunt pe serpentine. La inceput mi-a fost putin greu, insa a inceput sa imi placa. Mi-am pus un dispozitiv in masina sa pot folosi telefonul prin boxele masinii si imi propusesem sa folosesc cele aproape 2 ore petrecute pe drum pentru a vorbi la telefon cu prietenii de acasa, cu familia. Insa am renuntat repede pentru ca nu se auzea bine si pentru ca am ales sa petrec acel timp eu cu mine si sa ma incarc. Ascult cursuri de germana sau muzica la maxim! 😊 Sunt norocoasa ca am reusit sa ne mai luam o masina si sunt norocoasa ca a fost singur sotul meu sa ia masina, fara mine, eu am ramas cu copiii acasa. Probabil daca as fi mers eu nu as fi luat-o pe aceasta. Dar acum sunt foarte multumita. Este o masina stabila si sanatoasa si e hidramata, ceea ce ma ajuta mult!
Copiii s-au distrat tare azi in zapada. Anul trecut Emmei nu prea i-a placut zapada, era prea mica, insa acum ii place mult! Ne bucuram de o curte mare tocmai buna de alergat prin zapada in ea. Avem un singur vecin in imediata apropiere, un domn foarte instarit care de la prima intalnire si-a aratat interesul in a avea o relatie de amicitie. Si, ca mai toti austriecii din zona, si dansul are toate ustensilele posibile, inclusiv un tractor la care se ataseaza un dispozitiv si se aduna zapada. Si in aceasta dimineata, cu mult inainte sa coboare ai mei sa curete masinile, vecinul nostru ne-a curatat aleea si parte din curte cu acel tractor! Minunat, nu? Am tot spus ca o sa fac ceva, o placinta, o prajitura sa ii duc doamnei vecine insa, nu prea ma pricep sa fac. 😊 ma rog, sper sa conteze gestul.
In ceea ce priveste drumurile, dimineata cand am plecat a fost greu, multa zapada pe sosea, aluneca, batea vantul tare, am mers cu maxim 50 de km pe ora. Dar am vazut multe multe utilaje pe drum care adunau zapada. Cand m-am intors totul era curat. Acum inca ninge, nu s-a oprit deloc, probabil maine vom avea multa zapada depusa!
Aseara imi scria o prietena ca a terminat deja a doua carte pe anul asta! Si m-am bucurat. Ma bucur cand cititm! Fiecare film, fiecare dialog, fiecare intalnire sau fiecare experienta ne imbogateste putin, insa cititul ne imbogateste mai mult. Pe mine cititul ma ajuta sa imi  dezvolt imaginatia, creativitatea, vocabularul, ma ajuta sa aflu lucuri noi , sa invat despre alte culturi, ma ajuta sa imi dezvolt  memoria, ma relaxeza, imi ofera o usita prin care sa evadez din cotidian. Ma ajuta si pe parte de business si de dezvoltare personala, ma ajuta si cu aprofundarea limbii engleza pentru ca din cand in cand citesc si in engleza. Si, pe langa cele enumerate mai sus citesc pentru ca imi place mult. Acum vreo 2 saptamani am primit o provocare, tot din mediul online, ca anul acesta sa notez tot ce citesc si la finalul anului sa fac o poza cu teancul de carti citite si sa postez poza. Mi-a placut si am acceptat provocarea prietenei mele chiar daca nu voi reusi la finalul anului sa fac poza cu teancul de carti citite pentru ca eu citesc mai mult in format electronic decat in format fizic, sau mai imprumut carti pe care trebuie sa le si returnez, dar am promis ca voi gasi o solutie si voi duce provocarea pana la capat si voi face acea poza. Si eu am terminat 2 carti anul acesta. Si acum citesc alte 2 carti, pentru ca asa citesc in paralel 2 carti, una in format fizic si una in format electronic pe Kindle. Va e cunoscut kindle? Eu sunt deja la al treilea model, pe primul l-am primit de la sotul meu in urma cu fix 10 ani. 😊Este comod de citit oriunde cu el, pe lumina naturala afara sau in intuneric, incape in orice geanta si chiar intr-un buznar mai mare, pot “cara” in el multe sute de carti in acelasi timp, este ideal pentru mine. Citesc si in format fizic pentru ca nu gasesc toate cartile pe care le vreau in format electronic si pentru ca vreau sa ma vada copiii ca citesc, asa cum stiu ei la varsta asta ca este cititul, cel classic, pentru ca ei invata mai mult uitandu-se la ce facem noi decat atunci cand le spunem sa faca. Si chiar daca ei stiu ca acel mic dispozitiv negru este “cartea mamei”, cred ca a avut un efect benefic asupra loc faptul ca m-au  vazut mereu si dand paginile in modul clasic! Acum citesc doua carti la fel de interesante desi foarte diferite: “Bunica mi-a spus sa iti spun ca ii pare rau” de Fredrik Backman si “Bucuria vietii” de Iriving Stone. Le-ati citit? V-au placut?
Pe adultii austrieci nu am avut occazia sa ii vad citind, sau sa discut cu ei despre asta, insa pot sa va spun ca la gradi sunt incurajati ca in fiecare saptamana sa imprumute o carte din biblioteca gradinitei. Si facem asta in fiecare luni si ne bucuram cu totii de imaginile din carte pentru ca …nu stim sa citim in germana. 😊
Un singur lucru vreau sa mai impartasesc cu voi azi. Acum fix 2 ani,  petreceam ultima noapte din viata mea ca femeie insarcinata si  ultima noapte de mama de 1 copil. A doua zi am nascut-o pe Emma. Maine face 2 ani de cand a dat buzna peste noi, in vietile noastre si ne-a adus lumina Lunii. Aveam Soarele si a venit si Luna!
Fiti buni unii cu ceilalti!
29 ianuarie 2020