Profa din Romania

Azi vreau sa va povestesc despre o doamna profesor.
In noiembrie am vorbit prima oara cu ea. Mi-a trimis un mesaj aici, pe facebook, mi-a spus ca se regaseste in articolele scrise de mine si ne-a invitat pe noi, pe toti patru la o prajitura si cafea la ei acasa. Si am tot vorbit si ne-am dat seama ca avem atat de multe lucruri in comun si ca, desi fiecare dintre noi doua are alte prietene bune, noi doua impartasim ceva ce cu greu poti explica cuiva care nu e in situatia asta, amandoua incercam sa facem din casele inchiriate in care stam “acasa” pentru copiii si pentru sotii nostri.
Am reusit cam dupa o luna sa ajungem la ei. Ne-au asteptat cu ciulama si mamaliga si supa si cozonac si prajitura si zacusca si vin de casa. Si ne-au primit in apartamentul lor cu entuziasm si bucurie si veselie…exact asa cum ne place noua. Am petrecut cateva ore impreuna, mai multe decat ne-am propus initial si ne-am despartit cu promisiuni de a ne revedea curand.
Doamna profesor zambeste mult  si emana bunatate si are mereu mereu un cuvant bun de spus.
I-am adresat cateva intrebari ca sa o cunoasteti un pic si voi:
1.      Cine esti?
Sunt mama si sotie si lupt in fiecare zi sa le ofer celor mai importanti oameni din viata mea un camin.
2.      De cand locuiesti in Austria?
Locuim în Austria de trei ani ( nici mie nu-mi vine să cred că a trecut atât de mult timp)
3.      De ce ati plecat din Romania si de ce ati ales Austria? De ce nu …Spania sau Italia? Pe mine ma felicita multa lume pentru curaj, imi spun ca am fost curajoasa ca am plecat din Romania . Tu cum vezi lucurile? Voi ati fost curajosi?
Am plecat din România pentru că ajunsesem într-un punct al vieții noastre în care ne-am dorit să o luăm de la capăt, să facem altceva. Inițial ne-am dat o perioadă de probă de un an, fiica noastră urma să înceapă școala și ne-am spus că e momentul potrivit. Soțul meu și-a sunat cunoștințele din afara țării și i-a rugat să-I anunțe dacă apare undeva un job. Oferta a venit de la o cunoștință din Austria. Vizitasem Austria în 2004, dar scurt. Ne-a plăcut mult verdele de peste tot, ordinea, curățenia, albastrul curat al apei, pădurile. Încă de atunci ne-am spus că, dacă va fi vreodată să plecăm din România, vom pleca în Austria sau Elveția. La momentul acela era doar o discuție, nu cred că am considerat vreodată că vom pleca din țară.
Nu cred că a fost vorba de curaj. Ne-am spus că atâta timp cât suntem împreună, vom fi bine oriunde, iar decizia mutării nu era una permanentă. Ne putem întoarce oricând în țară, avem o casă goală care ne așteaptă, avem pregătirea necesară pentru a găsi un job bun și măcar am văzut cum e și-n alte părți. Asta ne-am spus la început.
4.      Cum a fost acomodarea voastra? Mai grea decat ati crezut? Sau poate ati gasit aici tot ce ati sperat sa gasiti?
Acomodarea a fost destul de grea. Eu am absolvit Facultatea de Științe și Litere, specializarea Limba și literatura română- limba și literatura engleză, și am și un masterat în domeniu. Credeam că va fi relativ ușor să-mi găsesc un loc de muncă, aveam o experiență de 7 ani în învățământ. Când am ajuns la biroul de migrare ( oferă consultanță și asistență persoanelor migrante în probleme legate de reședința, munca și viața în Austria) o doamnă drăguță mi-a explicat ( în engleză) că am nevoie de limba germană nivel C1 universitar și de recunoașterea diplomelor ( și mi-a explicat cum pot face asta on-line). Mi-a mai spus și că nu este o certitudine că voi ajunge în sistemul de învățământ pentru că, după ce voi avea cele de mai sus, voi ajunge pe o listă și voi fi contactată doar atunci când va fi nevoie de personal, iar pe acea listă, în fața mea, vor ajunge toți absolvenții de Litere. Am fost dezamăgită, dar în același timp am admirat faptul că statul are așa de multă grijă pentru cetățenii săi. Nu era prima dată când observasem asta.
După multe respingeri de discuții în limba engleză, am învățat că nu e bine să încerci o discuție în altă limbă decât germana, așa că am încercat să o învăț. Încă o fac.
Cea mai grea a fost acomodarea fiicei mele la școală. Nu știa deloc limba germane, iar noi ne-am mutat într-un sătuc. Lumea a fost destul de reticentă, norocul meu a fost că doamna învățătoare știa limba engleză și am putut comunica. Mergeam la școală de două, trei ori de săptămână. Acasă era mereu nervoasă, frustrată. Nu știam să o ajut la teme, iar ”Translate” nu mă prea ajuta. Din fericire una dintre mămici ( singura, de altfel) știa limba engleză și m-a ajutat foarte mult. Suntem prietene și acum, ne-am dat seama că avem multe în comun. Ea m-a adaugat în grupul părinților, Elterverein. Acesta este un grup de mămici care se ocupă de organizarea evenimentelor școlare ( Schuljause- în fiecare marți un grup format din 4 mămici-printre care și eu – duc la școală alimente și gătesc pentru copii- clătite, fructe pe băț, budinci- și le vând copiilor -cu maxim 50 cenți- Adventmarkt – piața de Crăciun, unde ducem torturi sau prăjituri făcute de noi și le vindem vizitatorilor, Fasching – un fel de bal mascat, tema de anul acesta este „Lumea poveștilor„  apoi Elternsprechtag – sedințele cu părinții- unde fiecare părinte are o oră la care este așteptat, împreună cu copilul, să discute ce se poate ameliora, îmbunătăți, sau pur și simplu pentru a afla situația școlară. Într-o sală mămicile din Elternverein aduc cafea, suc si prăjituri și le vând. Astfel, poți servi o prăjiturică împreună cu copilul după ce ieși de la ședință, sau poți întâlni celelalte mame din clasă.  Banii colectați din aceste vânzări se folosesc pentru a plăti orice este nevoie la școală, excursii, mici cadouri de Moș Nicolae pentru copilași, piese de teatru, transportul la/de la cursurile de înot. Anul acesta vom vizita aeroportul din Linz.  La ultima noastră întrevedere m-am simțit grozav. Nu înțeleg chiar tot ce se discută, dar în mare parte pricep. M-am uitat cu admirație la aceste femei atât de serioase, atât de implicate. Se discută în detaliu ce va face fiecare, cine aduce tort, cine vinde, ce și de unde se cumpără lucruri. O astfel de ședință durează și câte trei ore.
Revenind la acomodare…a fost greu. La început mămicile nici nu mă salutau, se fereau efectiv de mine. A fost dureros să simt asta după ce în România eram mereu înconjurată de oameni și invitată în diverse locuri. Aici eram nedorită și mi se arata asta în față. Din fericire, lucrurile s-au schimbat acum, când au ajuns să ma cunoască câte puțin. 
În schimb, verdele mi-a umplut sufletul. Ne plimbăm mult în natură, pe joss au cu bicicletele, trotinetele, e minunat. Mergem la școală cu trotinetele, nu e nimic ieșit din comun dacă și adulții fac asta.
E liniște. Nu-ți dai seama de gălăgia din România decât când dai de liniște. Nicio ambulanță nu sună, niciun girofar, niciun claxon. E o țară de vis, cu peisaje minunate și cu respect pentru locuitorii ei.
5.      Lucrati aici? Copiii merg la gradi/ scoala? Stati in chirie, aveti o casa a voastra?  
Da, amândoi lucrăm. Eu lucrez ca ajutor în bucătărie la un Gasthaus, iar soțul meu lucrează la o firmă care realizează ,asamblează și montează acoperișuri. Eu lucrez chiar ”la noi în sat” și îmi place tare mult. Nu fac mare lucru, decorez preparatele în general, spăl vase, mai fac câte o supă. Șefa mea ( o mămică pe care am cunoscut-o la Schuljause) e absolut minunată, una dintre femeile cele mai echilibrate pe care le-am întâlnit. Se trezește devreme, face prăjiturile pe care le vindem la restaurant, gătește, ea e bucătarul șef, face față stresului cu zâmbetul pe buze, e calculate și atât de blândă! Erau momente când aveam 70-80 de personae afară, eram în toiul pregătirilor și venea vreun copil de-al ei ( are trei) și o întreba câte ceva sau I se plângea de ceva, iar ea îi răspundea cu calm, blând și frumos.
Ce e și mai grozav e că îmi pot lua liber oricând, doar să o anunț. Recuperez apoi orele, niciun stres. Vara trecuta mi-am luat liber o lună. Nu a fost problemă, desi e plin sezon și multă lume. Are mai multe angajate.
Soțul meu are și el un program drăguț: de luni până joi lucrează până la ora 17.00, iar vineri o săptămână lucrează până la 13, o săptămână nu lucrează deloc. Nu a fost mereu așa, primul lui loc de muncă a însemnat multe ore peste program, mai rămânea și peste noapte de multe ori, venea mereu târziu acasă. A fost greu, dar acum e chiar foarte bine. Nu muncim în domeniile studiate de noi, dar suntem apreciați și plătiți bine. Fetița noastră merge la școală iar baiețelul nostrum a început din toamnă grădinița. Deocamdată stăm în chirie, poate, cu timpul, ne vom cumpăra o casă  aici. Încă nu știm ce ne dorim, nu suntem hotărâți.
6.      Te rog, spune-mi cele mai mari 3 avantaje ale vietii din Austria
Primul și cel mai mare din punctul meu de vedere este sistemul medical.
Prima data când am intrat într-un spital a fost chiar la 2-3 zile după ce ne-am mutat. Soțul meu necesita o operație de hernie ombilicală pe care am tot amânat-o în tară. Costa destul de mult iar medical a spus să mai așteptăm ceva plasă deosebită pe care ar fi trebuit sa o folosească așa că am așteptat, din fericire. La câteva zile după mutarea noastră ( a mea și a copiilor, soțul meu venise înainte cu două luni) a trebuit să mergem la spital din cauza durerilor. Am rămas mută. Credeam ca spitalele din filme nu există, că sunt decor. Am ajuns intr-un spital dintr-un orășel, spital care mi s-a părut desprins din filme. Curățenie, spațiu, lumină. Nimeni nu aștepta în fața cabinetelor. Am ajuns la recepție, ne-am spus problema și am fost îndrumați spre cabinetul corespunzător. Sunt săgeți de diferite culori de-a lungul coridorului, iar de la recepție ți se spune ce culoare să urmezi. Ajungi la cabinet, ești deja așteptat. Ești anunțat printr-o boxă că poți intra. Baie în cameră, duș, mâncare la alegere. Am plâns în hohote când am plecat din spital. Cum să fie asemenea diferențe? De ce să moară românii în spitale? Și mai dureros a fost când a ajuns mama mea internată în spitalele din România, dar asta e o altă poveste.
Am ajuns apoi cu fiul  meu la spital, cu o laringită. Era sfârșit de săptămână așa că am trecut peste medical de familie și am ajuns direct la spital. Mi s-a vorbit în  engleză, fiului meu I s-a zâmbit, a fost consultat doar după ce s-au jucat cu el și a fost el pregătit, fără plânsete, fără supărări. Rabdare, veselie, calm si iubire. Asta am simțit. Și nu am primit antibiotic.
A treia întâlnire cu spitalul am avut-o când fetița mea a căzut în cap și s-a ales cu un cucui. Cu ea nu a mai fost așa simplu, vomitase și eram și eu speriată. A trebuit să I se recolteze sânge și a plâns mult, ea a avut multe experiențe neplăcute în spitalele din România. A rămas internată, nu fusese nimic grav, dar a rămas sub supraveghere. Soțul meu a rămas cu ea în spital, li s-a dat un salon cu pat dublu si baie cu duș și un meniu din care să își aleagă mâncarea. Când am fost internată cu ea în România pentru o otită am dormit amândouă într-un pat de o persoană și ”mâncare” a pimit doar ea. Oricum nu era comestibilă.
Nu am plătit nimic în plus pentru toate cele de mai sus. Totul este inclus în asigurarea de sănătate.
        Așadar, sistemul medical este primul mare avantaj al vieții din Austria.
Al doilea avantaj este traiul îndestulat și liniștit. Statul se îngrijește de cetățenii săi. Muncești, ești plătit ( 14 salarii- unul în plus vara și unul iarna, pentru concedii) , îți permiți să trăiești liniștit.
Al treilea avanjat este sistemul de învățământ. Am căutat o grădiniță Montessori la care să-l înscriu pe fiul meu, nu știam ce înseamnă grădinițele de stat aici. Prietena mea austriacă mi-a spus că ar trebui să încerc întâi grădinița din satul nostru, și că aș fi avut și varianta de Tagesmutter, o doamnă care are grijă de un grup de copilași, maxim 5, într-un spațiu special amenajat, acasă la ea.
Așa că am încercat la gradiniță. Am stat lângă fiul meu 3 săptămâni pentru acomodare. A fost minunat. În cele trei săptămâni niciodată nu s-a strigat în grădiniță. Niciun copil, nicio doamnă educatoare. Liniște și pace.
Fiul meu stă în grupa lui de la 7.30 la 9. Apoi sună clopoțelul și copiii merg unde vor ei în grădiniță. Fără îmbrânceli, fără urlete, fără gălăgie. Unii își iau ghiozdănelul și așteaptă la rând la ”Restaurant”, o încăpere cu mese și scaune, unde copiii își servesc gustarea de acasă și o servesc pe farfurii. Unii merg în sala de sport, alții la lucru manual. Fiecare unde își dorește, și pot merge peste tot. Chiar astăzi am primit programul pentru luna aceasta, vom avea o zi în care își pot duce o jucărie de acasă, Pijamaparty, într-o zi va veni un magician, într-o alta cineva va veni să îi picteze pe față. Ce să-ți dorești mai mult?
La școală este la fel de grozav. Anul trecut doamna învățătoare m-a invitat la școală. În clasă sunt 13 copii, și tot ce și-ar putea dori un dascăl sau un elev: tablă magnetică, tablete, scaune pe care te poți balansa, curățenie, lumină. Am zâmbit cu gândul la sălile de clasă în care am învățat eu. Din fericire am lucrat în săli de clasă aproape la fel ca cele de aici, la ultima școală la care am lucrat. Aveam și acolo toate condițiile și un minunat colectiv de profesori.
Am lucrat însă și în școli nu la fel de norocoase.
În afară de condițiile din școli, îmi place și faptul că elevii nu sunt presați, stresați sau îngropați în teme. Fiica mea are în fiecare zi maxim o jumătate de oră alocată temelor.
7.      Si cele mai mari 3 dezavantaje sau situatii grele cu care tu te-ai confruntat in Austria.
M-am gândit mult înainte să răspund acestei întrebări. Din punctul meu de vedere singurul dezavantaj este faptul că nu ne-am născut aici. Mi-e foarte dor de țară, de oamenii dragi de acolo. Totul este minunat, nu ducem lipsă de nimic, dar tânjesc după prietenii de acasă, după familie, după țară.
Au fost și situații grele cu care ne-am confruntat aici, dar nu le-aș numi chiar grele. A fost greu să nu o pot ajuta pe fiica mea cu integrarea, a fost greu să mă simt respinsă, a fost greu să nu înțeleg ce mi se spune. Au trecut. După ce înveți limba, totul devine ușor.
8.      Ti-e dor de Romania? Ce iti lipseste cel mai mult? Copiilor le e dor de Romania?
Mi-e foarte dor de România. Mi-e dor de satul meu natal, un minunat sătuc de munte cu aer curat, mi-e foarte dor de sora mea, de tatăl meu, de prietenii mei dragi. Oamenii îmi lipsesc cel mai mult. Și copiilor le este dor. Au și ei prietenii lor.
9.      Cum ai invatat limba germana? A fost greu? Dar copiilor?
Am învățat limba germană cu ajutorul fiicei mele. Am ajutat-o la teme și încet, încet, am început să înțeleg câte ceva. Apoi mi-am cumpărat cărți, iar la primul meu loc de muncă îmi puneam căști și ascultam de pe Youtube cursuri de limba germană. Apoi am ajuns la locul de muncă de care spuneam, iar șefa mea m-a ajutat foarte mult cu limba germane, mereu le atrăgea atenția celor care îmi vorbeau, să vorbească corect, să pot înțelege. Acum m-am înscris și la un curs de limba germană. Copiii au prins mult mai ușor, vorbind în fiecare zi la școală și grădiniță.
10.  Cum este experienta ta cu alti romani aici, in Austria? Cum suntem noi romanii unii cu altii pe meleaguri straine?
Hmm.. Am avut câteva experiențe cu românii pe aici. Oamenii datorită cărora suntem aici ne-au ajutat foarte mult, de la informații cu privire la acte, școală, până la obiecte pe care ni le-au dăruit pentru casă.
Am cunoscut tot aici o familie de români pe care îi iubim, care ne-au fost alături  mereu și ne-au ajutat foarte mult, mai ales că nu știam limba și nu ne puteam descurca pe la instituții. Sigur, nu toți românii pe care i-am întâlnit au fost drăguți și de ajutor, dar prefer să nu îi menționez pe ceilalți pentru că aleg să văd binele.
11.  Daca primesti un telefon de la o prietena care te anunta ca isi doreste sa se mute in Austria, ce ii spui? Ce o sfatuiesti? Sa vina? Sa nu vina? Cum sa se pregateasca?
Chiar am o prietenă care se pregătește să facă acest pas, am și avut discuții cu ea în acest sens. I-am spus, din punctul meu de vedere, ce este minunat și ce îmi lipsește mie. Fiecare decide în funcție de ce își dorește, dar merită încercat. Ea deja ia lecții de limba germane, așa că va veni pregătită. Cred că cel mai important este să cunoști limba, e ușor să găsești un loc de muncă astfel și e ușor să te integrezi. Oamenii te acceptă mai ușor dacă le vorbești în limbal or, chiar dacă nu o faci în totalitate corect.
12.  Va vedeti imbatranind in Austria?
Nu știu. Sunt zile în care mă gândesc la cum ar fi să rămânem, să ajungem la bătrânețe plimbându-ne toată ziua, căutând croaziere sau locuri de vizitat. Ce e frumos aici e că bătrânii nu sunt marginalizați, li se organizează diferite petreceri, la școală sunt cursuri de gimnastică pentru sănătate, arată foarte bine, sunt în putere și muncesc, se plimbă toată ziua, sunt activi. Își acceptă cu drag vârsta. Mi-ar plăcea și mie asta. Dar e încă devreme să spun cu certitudine că vreau să rămânem. Încă tânjesc după țara mea.
Am un singur regret in acest interviu : ca nu va pot arata o poza cu ea sa vedeti cat e de frumoasa!
Pana data viitoare, fiti buni unii cu ceilalti!
13 februarie 2020
p.s. filmuletul nu are legatura cu articolul, am vrut doar sa va arat cat e de frumos drumul pe care-l parcurg eu in fiecare zi!