Curs de limba germana

Azi incep cursul de limba germana.

 

Este de fapt al doilea. Primul a fost unul organizat de o primarie de aici din apropiere, era o sedinta de aproape 2 ore / saptamana, profesoara era foarte ok, insa pentru mine nu era suficient. In primul rand pentru ca era prea rar 1 sedinta / saptamana si in al doilea rand, desi cursul fusese anuntat A1, ceea ce inseamna incepator absolut, la prima sedinta eu nu am putut merge (eram internata cu Emma in spital) si ceilalti 5 cursanti au constatat la prima sedinta ca toti facusera deja A1 si au decis sa mearga pe A2.

Desi initial am crezut ca o sa fie un avantaj, si ca ii voi ajunge din urma pe ceilalti, pentru ca imi doream atat de tare sa invat…nu a fost asa. Ca sa recuperezi trebuie sa lucrezi suplimentar, ceea ce eu nu reuseam sa fac. Si..neavand o baza, o temelie a limbii germane, informatiile accumulate in timpul sedintelor saptamanale, nu prea aveau pe ce sa se sedimenteze. Chiar si asa, eu nu as fi renuntat, doar ca a venit pandemia si a fost suspendat cursul.

Si apoi a venit 15 mai, cu relaxarea tuturor masurilor, apoi a venit 18 mai si a plecat Calin la gradi si apoi a venit 20 mai si a plecat si Emma la cresa si eu….parca eram prea libera. Si am inceput sa sun la cei de la AMS, institutia raspunzatoare de mine pe perioada somajului si le-am spus ca imi doresc sa fac un curs de limba germana. Le-am explicat situatia , cum ca in momentul acesta sunt intretinuta de statul austriac, ca nu produc nimic, ca am copiii la gradinita si ca imi doresc sa invat germana in perioada asta pentru a ma putea integra mai bine. Desi initial au fost surprinsi in mod placut (cel putina sa mi s-a parut mie), apoi, in decursul urmatoarelor saptamani, sub diverse forme m-au refuzat.

Prima data mi-au spus ca nu exista cursuri la acest moment. Eu am cautat firme care au cursuri si locuri disponibile in aceasta perioada, am vorbit cu ele , mi-au confirmat ca sunt furnizori agreati, colaboratori ai AMS-ului, le-am trimis celor de la AMS detaliile si de data asta m-au refuzat spunandu-mi ca AMS nu imi va plati cursul specificat de mine.

Apoi le-am trimis detalii despre un curs de integrare cu nivel de limba germana A1, intr-o localitate un pic cam indepartata de mine, dar cursurile erau zilnice si organizate chiar de AMS, deci nu era nevoie de o plata, ci doar de acceptul agentiei AMS de care eu apartineam. Din nou m-au refuzat. Fara un motiv.

Am gasit apoi si alte ONG-uri care au ca scop integrarea, alfabetizarea, educarea imigrantilor in Austria. Am incercat si acolo si tot nu am primit un raspuns afirmativ.

Am facut o cerere si catre Camera de Munca, un fel de omolog al ITM-ului aici, am vazut ca exista si acolo programe de finantarea a educatiei in vederea gasirii unui loc de munca mai bun.

Pana sa primesc un raspuns de la ei, am decis ca timpul trece in dezavantajul meu si m-am inscris si am platit singura un curs de A1.1 la WIFi Niederosterreich. Cursul costa 360 eur , dureaza 1 luna si merg de 4 ori pe saptamana cate 3.5 ore fiecare sedinta. Deci, este un curs intensiv.

Intre timp am primit raspuns de la cei de la Camera de Munca, mi-au explicat care sunt conditiile pe care trebuie sa le indeplinesc, m-au verificat in sistem, eu le-am trimis detaliile cursului la care m-am inscris, au confirmat ca e ok si acum, dupa terminarea cursului eu trebuie sa le dovedesc ca am avut la curs prezenta de 100% si ca am sustinut si am luat examenul de final si ei imi vor restitui o parte sau chiar toata contravalorea cursului.  Sa vedem! 😊

Daca o sa fie asa, o sa ne fie mai usor dpdv financiar sa merg si la urmatoarele module. As vrea ca anul acesta sa fac si A1.2 si intregul modul A2.

 

Azi am prima sedinta. Sunt entuziasmata si pentru ca o sa ma ajute sa invat limba germana si pentru ca o sa am si o altfel de activitate departe de casa! Ma intelegeti, nu? Ne iubim copiii, traim pentru ei, respiram prin ei…dar…nici 5 ore si jumatate departe de ei si in compania altor adulti nu suna rau, nu? 😊

Cursul incepe la ora 6 si se termina la 9 si  jumatate, plus ca este departe de mine, sunt 55 de minute pe GPS, deci voi ajunge acasa la 10 si jumatate. In teorie la ora aia copilasii mei dorm. In practica…daca pe Calin il poate culca sotul meu, pe Emma…pana acum nu. Inca o alaptez si seara doar asa adoarme. 

Le-am pregatit totul in casa, de la gustarile preferate (clatitele, bineinteles) la haine de schimb puse la indemana, la pijamale si prosoape pt baie…etc. Si sotul meu este un pic panicat, mai ales ca va face asta de 4 ori pe saptamana. Dar eu am inceredere in ei ca se vor descurca si chiar se vor distra super si fara mine! 😊

Eu…parca plec in vacanta, asa ma simt. 😊)

Revin maine cu impresii despre curs!

Pana atunci, fiti buni unii cu ceilalti!

03 iunie 2020