Angajator mare vs angajator mic, in Austria

 

Eu sunt acasa, zilele acestea merg la serviciu rar.

Seful meu a fost bolnav, a avut virusul si prin urmare tot restaurantul a fost in carantina. Dpdv administrativ, figurez ca sunt inca la serviciu, am acumulat multe ore suplimentare luna trecuta si sefii mei au hotarat ca vom ramane acasa si vom primi salariu normal. A fost o decizie unilaterala pe care nu am reusit sa o contest pentru ca…limba.

Primul job pe care l-am avut aici, in Austria, a fost intr-o companie foarte mare, de mii de angajati, o companie multinationala unde procedurile si regulile sunt extrem de bine puse la punct si unde totul este transparent. Chiar daca dpdv al sarcinilor job-urile sunt asemanatoare, tot in bucatarie lucrez, diferentele sunt foarte mari.

Aici, la restaurantul micut, mesele se servesc a la carte si totul este mult mai dinamic si mai interesant, sunt momente de apogeu in jurul pranzului cand bipaie incontinuu masinaria prin care noi cei din bucatarie primim bonurile de comanda si suna incontinuu si clopotelul de care noi tragem ca sa anuntam chelnerii ca e gata o comanda. (asta e super fain, am tras si eu de cateva ori de el).  La gatit in sine, la pregatire participam toti, curatam legume, portionam carne, fierbem, prajim, etc. La momentul in care incep sa vina clientii, fiecare are un loc, eu initial spalam vase si pregateam salate. Apoi am ajutat si in fata, la montarea preparatului pe farfurie, plating, tras de clopotel, etc si mi-a placut mult, desi este mult mai solicitant, mai ales cand nu intelegi limba si in agitatia si stresul ala nimeni nu sta sa iti vorbeasca usor si clar. 😊 dar, pentru ca mie imi plac provocarile i-am spus sefei mele ca imi place mai mult in fata si de cate ori s-a putut am lucrat acolo.

La primul job, bucataria era de 10 ori mai mare si se gatea pentru 600 de oameni dar mancarea era de cantina, 2 feluri de supa, 2 feluri de fel principal, 2 tipuri de garnituri si maxim 2 tipuri de desert. Plus sandivicuri pentru cei grabiti sau pentru gustari. Acolo totul era aproape industrial si cu proceduri si lucruri clare.

Daca din punct de vedere al muncii sa ai proceduri pentru mine,  e plictisitor, din punct de vedere administrative, contractual este mult mai ok.  Acolo am stiut exact ce contract am, care imi sunt responsabilitatile si drepturile si obligatiile. Care este ziua de plata si care este plata /ora net si brut. Care este plata pentru ora suplimentara, care este ora de intrare si ora de iesire. Care este luna din an in care imi voi lua concediu. Totul era clar.

Aici nu e asa. Nu ma indoiesc nicio clipa de intentiile bune pe care le au sefii mei, afacerea este una de familie si sefii sunt cei doi soti. Amandoi au fost mai mult decat amabili cu mine, au fost deschisi si au facut eforturi sa ne intelegem, sa imi fie bine, sa ma faca sa ma simt confortabil. Am facut o groaza de greseli la care ei au reactionat foarte bine. Cred ca sunt corecti si bine intetionati. Insa, cred ca pur si simplu asta este cultura micului intreprinzator intr-o zona rurala. Nu am primit o copie dupa contract desi am cerut. Nu stiu cum imi e calculat salariul si nici ce e considerata ora suplimentara. Pana si ziua in care intra salariul este un pic diferita. Cand m-au anuntat zilele trecute ca vom intra in „kurzarbeit“ un soi de somaj tehnic am cerut ceva detalii pentru ca am nevoie sa stiu care vor fi veniturile mele. Si am aflat ca eu am contracul pe 14 ore pe saptamana si ca voi primi 90% din acest venit desi voi lucra putin sau deloc.  Desi imi place ce fac aici si le sunt lor recunoscatoare pentru atitudinea buna cred ca sunt iar nevoita sa imi caut altceva. Sa intru iar pe somaj, cum am fost in primavara in pandemie nu vreau, desi dpdv financiar este mai mult decat decent somajul aici., cam 900 eur cred ca luam eu.

Doar ca vreau sa gandim pe termen lung. Nu avem de unde sa stim cat va dura aceasta situatie cu pandemia si care o sa fie dinamica cu locurile de munca. Am nevoie de stabilitate nu am nevoie de un venit lunar pe o perioada limitata de timp.  Plus ca nu vreau sa ajut la marirea numarului de romani asistati social, vreau sa produc. Plus ca ne gandim sa ne cumparam o casa. Anul viitor incepe Calin scoala si, dupa cum v-am mai spus , pana in vara vrem sa luam o decizie daca ramanem sau nu in zona rurala in care locuim acum sau daca mergem “la oras” . Si, avand in vedere cat este de convenabil produsul  credit ipotecar aici, in Austria, cat de mica este dobanda, nu vad de ce am plati in continuare o chirie cand am putea plati o rata la banca.

 Oricum, voiam sa va mai spun despre noi. De plictisit ,nu ne plictisim nici nu mai stiu cum e sa te simti plictisit 😊 . Este o perioada incarcata pentru business-ul meu si muncim mult. Eu,separate incerc sa dezvolt si alte proiecte pentru ca…pur si simplu asa sunt eu. Mereu in cautare, mereu in dezvoltare, nu stiu daca o sa gasesc la un moment dat ce caut de fapt. Vom vedea.

Copiii merg cam de 2 ori pe saptamana la gradi. In felul acesta ei isi satisfac un pic nevoia de socializare si de comunicare in limba germana si , de cealalta parte, gradinita nu este aglomerata.

Saptamana viitoare vrem sa facem bradul si sa ne impodobim casa. 😊

 

Si, pentru ca cele mai recente intamplari m-au facut sa imi dau seama ca sa fii bun nu e chiar gratis, am un nou indemn.

Fiti buni unii cu ceilalti, e ieftin! 😊

26 noiembrie 2020