Rasismul există in Austria

Noi, românii care ne dorim să ne integrăm in Austria, nu plecam de la zero in relația cu austriecii, pornim de la minus. E corect?  Nu.  Doar că așa stau lucrurile.

Respectul îl câștigăm muncind, dovedindu-ne intențiile și seriozitatea. Așa cred că este in cele mai multe cazuri, pentru că noi am avut preponderent exepriențe pozitive.

Respectul unor austrieci nu îl vom câștiga niciodată.

Proprietarul  benzinăriei din apropierea casei noastre este cunoscut pentru atitudinea neprietenoasă față de auslanderi. La început îi refuza soțului meu plata cu cardul  dacă suma era sub 20 de eur. Ceea ce este ilegal. Apoi a încercat să îi ia cardul din mână și să facă el plata, pentru că nu voia să apropie POS-ul de soțul meu. Lucru pe care soțul meu nu l-a acceptat. Conflictul s-a încheiat in momentul in care soțul meu a vrut să sune la poliție. Eu aș  evita acea benzinărie. El nu. El spune că nu a greșit niciodată cu nimic și că nu are niciun motiv să nu meargă acolo. Știti ce face proprietarul benzinăriei când îi vede mașina soțului meu? Se ridica de la casă și iși cheamă soția.  

Acestui austriac noi nu ii vom câștiga niciodată respectul. Nici nu încercăm.

O altă categorie de austrieci, cu care, la fel noi am avut puțin contact, dar a căror existență nu o negăm, sunt cei care nu au o atitudine ostilă față de noi, ci una de superioritate.

Așa cum snobul de la capitală, s-ar purta cu vărul sărac de la țară. Acești austrieci ne zâmbesc și ne întreabă dacă avem electricitate in România.

Iși ascund sentimentul de superioritate in spatele unei bunăvoințe false și apoi  își trădează lipsa de respect prin gesturi mărunte.  De exemplu aici este mega folosit cuvântul ”termin”. Ei stabilesc întâlniri pentru orice, nu doar la doctor sau la dentist. Și intre ei și in chestiuni administrative și personale și oficiale. Stabilesti telefonic ”termin” cu data și ora. Totul este planificat.  

Proprietara casei în care noi locuim,  față de noi nu respectă niciun termen. Atitudinea pe care o are față de noi este una in care ea ne face o favoare că ne permite , contra cost, să locuim in casa ei. Își permite să vină oricând vrea, fără să anunțe, își permite să vină să facă diverse in curte fără să anunțe, își permite să intre în garaj să facă modificări, să intre în camera centralei fără să anunțe și ieri, a întrecut orice limită și a intrat în casă cu un instalator , fără să ne anunțe și fără ca noi să fim acasă.  Să vă explic panica și violarea intimității pe care am simțit-o când am ajuns acasă și am constatat? Să vă explic furia și umilința și, in acelasi timp neputința pe care le-am simțit? Cred ca vă imaginați, nu?

I-am propus soțului meu să sunăm la poliție si să anunțăm că cineva a intrat in casa noastră. Doar că aici, comunitatea e mică și noi nu vrem să intrăm intr-un scandal cu această doamnă latifundiară austriacă, pentru că, e greu să construiești o reputație bună, dar e foarte ușor să capeți o reputație proastă.

Am convingerea că ea se poartă așa cu noi pentru că suntem auslanderi. Dacă ar fi avut chiriași austrieci, ar fi sunat înainte și ar fi intrebat :când pot veni cu instalatorul să schimbăm bateria defectă?  Sunt sigură că nu s-a întâlnit la coadă la pâine cu instalatorul și au decis așa, ad-hoc, să vină la noi. Sunt sigură că întâlnirea era planificată, insă, nu a considerat că noi merităm să fim nici măcar anunțați, nu mai zic întrebați.  Ea consideră că ne face un favor pentru că își respectă obligațiile contractuale și că noi trebuie să fim recunoscători. 

Toata atitudinea doamnei este insâși definiția rasismului. Ne consideră inferiori din cauza naționalității noastre și se comportă cu noi diferit față de cum ar face-o cu un austriac.

Nici respectul acestei doamne nu îl vom câștiga niciodată. Nici pe al ei nu îl vrem. 

Deci, da, există și in Austria rasism.

Inclusiv noi ne lovim de el. Dar, această relație reprezintă 5% din interacțiunile noastre cu austriecii. Celelelate sunt pozitive. Ne afectează această relație? Extrem de mult. Casa este spațiul în care ar trebui seara să închizi ușa și să te simți în siguranță și confort. La noi nu e așa.

Dar, asta nu ne face să ii catalogăm pe austrieci ca fiind rasiști și să avem o atitudine ostilă față de ei.  Asta ne face să căutăm soluții să ne mutăm. Să cumpărăm o casă sau să găsim o altă chirie.

Să fim buni unii cu alții, e gratis.

14 martie 2021