În Austria bărbații nu sunt tocmai gentlemeni

Eu cred în a avea drepturi egale femeile cu bărbații.

Cred în a fi plătiți cu aceeași sumă pentru același job. Cred că nu trebuie să existe discriminare în niciun fel între o femeie și un bărbat.

Dar nu cred că suntem egali.

Nu cred că o femeie este egala bărbatului. Bărbatul este mai puternic din punct de vedere fizic. Femeia este mai mică de înălțime.

Bărbatul se orientează mai bine în spațiu, femeia simte mai bine atmosfera dintr-o cameră.

Creierul bărbatului lucrează diferit față de al femeii. Suntem diferiți din naștere nu doar din educație.

Noi, Emmei îi cumpăram și jucării considerate pentru băieți, cea mai recentă jucărie a fost o trusă de scule cu șurubelnițe (ea le spune șurubițe). Așa cum Călin a avut încă de la inceput păpuși și bebeluși și bucătarie și fier de călcat. Dar, el este băiat și ea este fetiță. Așa cum eu sunt femeie și soțul meu este bărbat. Și vrem să îi invățăm să se comporte adecvat sexului lor.

Ce mi-a venit cu subiectul ăsta?

Simplu. Ieri am fost la plimbare cu bicicletele într-o zonă destul de turistică și aglomerată. Și, pentru că nu am pedalat cu viteză, am avut ocazia să observ mulți oameni. Plus că am și mâncat afară, pe o bancă, altături de alți mulți oameni și mi-am adus aminte de ceva ce am mai observat și am mai simțit și la primul meu job aici în Austria când lucram într-o echipă mare și mixtă, femei și bărbați, tot în bucătărie.

În Austria mi se pare că bărbații nu sunt la fel de atenți cu femeile.

Nu au noțiunea sau educația de a proteja femeia, de a fi galant, de a a fi gentelman.

Exemple pe care le-am văzut ieri.

Drumul pietonal se suprapunea cu cel pentru biciclete, un timp. Și atunci, pietonii erau obligați să meargă unul în spatele celuilalt. Am observat de mai multe ori cum bărbatul grăbea pasul și trecea în față, lăsându-și femeia în spate.

Sau, el și ea plimbându-se , ea spre partea de exterior a trotuarului, spre stradă. O femeie trebuie să fie protejată și să meargă, la fel ca un copil, pe partea dinspre intreriorul trotuarului.

Am văzut mulți bărbați care stăteau pe margine, liniștiți și își trimiteau femeile să stea la coadă la înghețată. Sau le așteptau pe ele să comande mâncarea. Sau, în timp ce mâncau, și-au dat seama că le lipsea ceva, probabil un sos. El a rămas pe bancă și ea s-a ridicat și a intrat în restaurant.

Nu sunt extremistă. Pot să cobor din mașină fără să vină el să îmi deschidă portiera. Dar, mă aștept să mă lase pe mine să intru prima într-o cameră. Atenție, nu într-un restaurant, acolo bărbatul intră primul. Mă aștept să comande el de mâncare, după ce stabilim împreuna ce mâncăm. Mă aștept să stea el la coadă la înghețată chiar dacă el, poate, nu mânăncă.

Mă aștept ca el să dea telefoanele grele, mă aștept ca el să confrunte situațiile dificile și mă aștept ca dimineața el să iasă să îmi pornească mașina ca să se încălzească înainte să mă urc eu în ea.

Suntem egali în familia noastră, eu și el ,dar avem roluri și responsabilități diferite. El are grijă ca toate facturile să fie plătite, ca toate contoarele să fie citite, ca toate dispozitivele din casă să funcționeze și ca mașinile să aibă combustibil. Cred că în 14 ani de relație am alimentat de 3 ori mașina. În rest a avut el grijă, deși, a fost o perioadă în care avem o singură mașină și el mergea cu metroul la serviciu și eu cu mașina.

Eu am grijă să spăl hainele, să țin casa curată, să fac o listă de cumpărături potrivită bugetului și nevoilor noastre. Eu am grijă să fac rotația hainelor în dulapuri în funcție de anotimpuri și de măsurile copiilor. Eu am grijă să avem un meniu diversificat și mâncare caldă în funcție de preferințele fiecăruia (deși nu îmi place să gătesc). Eu am grijă să fac programări copiilor la medic și să urmăresc să avem in casă medicamentele necesare. Și eu sunt perna lor atunci când nu le e bine și am grijă să nu mă îmbolnăvesc decăt după ce ei toți au trecut de boală.

Eu pot să fac aproapte tot ce face el și el ar putea să facă aproape tot ce fac eu. Doar că așa funcționăm noi bine.

Grija față de femeie pleacă din educație.

Călin știe că Emma intră prima pentru că este fată, nu pentru că este mai mică. El știe să ofere flori  unei femei și știe că trebuie să protejeze o femeie pentru că el are un corp de bărbat, mai puternic.

Cred că trebuie să ne uităm la fii noștri și să îi educăm să fie bărbații care vrem să devină.

Călin este copilul meu, nu are nici măcar 6 ani, dar el o să fie bărbatul unei femei. Și trebuie să știe să o respecte și să aibă grijă de ea.

Să fim buni unii cu ceilalți, e gratis.