Copilul meu e magnific. La 5 ani a publicat o poveste într-o carte

          Părinții noștri au făcut altfel, pentru că așa erau vremurile, pentru că așa au știut ei mai bine. Eu, copilului meu, îi spun că poate să facă orice, poate să devină orice și poate să ajungă oriunde.

-Chiar și în spațiu, mama? Pot să fiu astronaut? 

          Sigur că da. Nu este cel mai pasionat copil de cosmos, dar dacă acolo simte el că este cel mai înalt punct, apogeul, sigur că îi voi spune că poate ajunge la el.

          Îi vorbesc și despre cum poate să ajungă acolo, ce să studieze, cât să muncească, dar, mai ales îi spun că e important să își aleagă o meserie de care să se bucure. Și asta, este de fapt ce îmi doresc cel mai mult pentru copiii mei. Nu să fie cei mai buni în domeniul pe care și-l aleg, ci să fie cea mai bună versiune a lor, făcând ceva ce le place cu adevărat.

          Seara după ce închidem cartea aud, inevitabil: mama, mai vreau o poveste, mai vreau o pagină. Și, ca să mai prelungim un pic momentul artistic, dar totusi să ne îndreptăm spre somn, ne-am făcut o rutină și inventăm, pe lumina stinsă povești, ba eu, ba el, ba tata.

          Având deja obiceiul ăsta și cu determinarea mea de a îl sustine în orice, când am primit propunerea de a participa la proiectul Cartea copiilor, în care doar copiii scriu, am spus da, în primele 3 minute.

          I-am spus și copilului, a fost și el de acord, deși sunt sigură că nu a inteles pe deplin atunci. De fapt, cred că nici acum. Cred că o să fie mai concret pentru el atunci când va avea cartea în mână și își va citi acolo povestea.

          Bine, bine, dar cum poate să scrie un copil de 5 ani o poveste? vă întrebati, nu? Nici mie nu mi-a fost foarte clar cum o să procedăm pentru că el încă nu scrie cursiv, se poticnește, se plictisește. Așa că l-am înregistristrat în timp ce își compunea povestea și eu apoi am trecut cuvintele pe hartie, adică în Word. Când am terminat de înregistrat și de scris, eu, ca o mamă bună ce sunt, m-am apucat și am corectat. Am înlocuit cuvinte, expresii, am tăiat paragrafe întregi, că știu eu mai bine că panterele și tigrii nu pot juca fotbal. Am încercat chiar să mai bag de la mine câte ceva. Povestea este despre doi copii, frate și soră, care merg să se plimbe și se pierd și nu mai știu să se întoarcă acasă. Și am incercat eu să îi spun la sfărsit că părinții sigur erau îngrijorati. Și el senin s-a uitat la mine și mi-a spus că parintii lor nu erau deloc îngrijorati pentru că aveau încredere în ei că vor găsi drumul.

          I-am abordat apoi pe cei de la The Writing journey și le-am spus că e gata documentul.

 -Te rog, trimite-ne și varianta initială, cea needitată.

          Needitată? Adică fix așa cum a zis-o el? Și atunci mi-am dat seama că fiul meu merită un editor adevărat, nu pe mama lui. Eu sunt aici să il sustin, nu să îl antrenez. Așa că am dat detelte la varianta ”îmbunătățită” de mine, m-am dus la copilul meu și cu un mic dispozitiv de inregistrat, l-am rugat să îmi mai spună o dată toată povestea. Am trecut-o pe curat întocmai și am dat trimis-o mai departe.

          Varianta finală, nu o știu, nu am citit-o. Cartea a plecat spre tipar și va ajunge și la noi după 20 iunie. Nu cred că este o capodoperă, nu cred că fiul meu este un geniu cu o chemare nemaintâlnită către scriitură. Dar, știu că  nu despre asta este vorba în proiectul ăsta. Pentru mine, personal este despre a îi arăta lui că poate orice și despre a îl sustine. Este despre experiență, este despre a înțelege cum functionează și, mai este și despre bani. Da, da, am scris bine. Este si despre bani. La carte au participat 16 scriitori și un grafician, prin urmare, după ce se acoperă cheltuielile de productie, editare, etc, profitul se va împărti intre cei 17 artiști.

          Și copilul meu știe că și el va primi partea lui de bani. Pentru munca lui. Ce credeti că vrea să facă cu banii? Ar fi așa frumos să spun că vrea să își cumpere alte cărti, nu? 😊 Nu, nu vrea alte cărți, vrea un Lego cu Spiderman.

          Mulțumesc în avans pentru că îl susțineți. Cartea este disponibilă pentru precomandă cu livrare începând cu 20 iunie. Până atunci, Călin iși exersează autograful. 😊

          Și, pentru că am primit multe întrebări legate de costurile de livrare ale cărților, am decis să simplificăm un pic procesul. Indiferent de numărul de cărti comandate, în Austria pretul de livrare este de 5 eur și în celelalte țări europene , 10 eur.

Să fim buni unii cu ceilalți, dar, și cu copiii nostri.

06 iunie 2021